E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 23/12/2020 | 11:30

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους αποτελεί πρόκριμα μίας ανάλογης κίνησης που θα αφορά τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένουν με μεγάλη αγωνία πλήθος φορολογουμένων.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν τίθεται ζήτημα για μία νέα μεγάλη ρύθμιση, αλλά ούτε το διαψεύδουν. Δηλώνουν ότι όταν φτάσει η ώρα θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες στο υπουργείο Οικονομικών και έχει ζητηθεί και η γνώμη των δανειστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης που έγινε για τους Δήμους.

Οι άξονες είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένοι και κινούνται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη στις Βρυξέλλες. Το πλαίσιο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα τόνισε «υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Δεν πρόκειται να συνυπολογιστούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί πριν την έλευση του κορονοϊού.

Οι δόσεις είναι πιθανό να μην είναι 120, όπως πολλοί περιμένουν, αλλά λιγότερες 100, ίσως και ακόμη πιο χαμηλά σε ότι αφορά τον αριθμό τους.

Στον νέο κύκλο της ρύθμισης, δεν πρόκειται να ενταχθούν όλοι, αλλά μόνο εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ακόμη και όταν αυτές ληφθούν δεν πρόκειται να ανακοινωθούν. Αυτό θα συμβεί, τότε και μόνο τότε, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν ή τουλάχιστον θα έχει φανεί το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άλλωστε έχει δηλώσει ότι στην παρούσα φάση προέχει η στήριξη της οικονομίας και εκεί πέφτει όλο το βάρος του κυβερνητικού έργου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο πλαίσιο αυτό όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο για την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50%, όπως και στην 4, θα είναι μη … επιστρεπτέα. Λίγο πολύ τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με αυτά της 4.

Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ένας 6ος κύκλος, που θα καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι μη επιστρεπτέο και το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της ων φθηνών κρατικών δανείων, ναι μεν είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Από το να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να αφορά όλους όσους έχουν λάβει δάνειο από τους πρώτους κύκλος που είναι περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Ένα τελευταίο σενάριο θέλει το «δώρο» να περιορίζεται μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη μείωση τζίρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Μεγάλη έκπληξη στο Diamond League Στοκχόλμης: Ο Ντουπλάντις έμεινε 2ος στην έδρα του ‑ Δεν πέρασε τα 6μ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σουηδός πρωταθλητής γνώρισε την πρώτη του ήττα σε αγώνα μετά από τρία χρόνια και 40 συνεχόμενες νίκες

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left Χτες
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left Χτες
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left Χτες
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

Ελλάδα Χτες
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές