E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 23/12/2020 | 11:30

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους αποτελεί πρόκριμα μίας ανάλογης κίνησης που θα αφορά τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένουν με μεγάλη αγωνία πλήθος φορολογουμένων.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν τίθεται ζήτημα για μία νέα μεγάλη ρύθμιση, αλλά ούτε το διαψεύδουν. Δηλώνουν ότι όταν φτάσει η ώρα θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες στο υπουργείο Οικονομικών και έχει ζητηθεί και η γνώμη των δανειστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης που έγινε για τους Δήμους.

Οι άξονες είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένοι και κινούνται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη στις Βρυξέλλες. Το πλαίσιο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα τόνισε «υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Δεν πρόκειται να συνυπολογιστούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί πριν την έλευση του κορονοϊού.

Οι δόσεις είναι πιθανό να μην είναι 120, όπως πολλοί περιμένουν, αλλά λιγότερες 100, ίσως και ακόμη πιο χαμηλά σε ότι αφορά τον αριθμό τους.

Στον νέο κύκλο της ρύθμισης, δεν πρόκειται να ενταχθούν όλοι, αλλά μόνο εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ακόμη και όταν αυτές ληφθούν δεν πρόκειται να ανακοινωθούν. Αυτό θα συμβεί, τότε και μόνο τότε, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν ή τουλάχιστον θα έχει φανεί το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άλλωστε έχει δηλώσει ότι στην παρούσα φάση προέχει η στήριξη της οικονομίας και εκεί πέφτει όλο το βάρος του κυβερνητικού έργου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο πλαίσιο αυτό όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο για την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50%, όπως και στην 4, θα είναι μη … επιστρεπτέα. Λίγο πολύ τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με αυτά της 4.

Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ένας 6ος κύκλος, που θα καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι μη επιστρεπτέο και το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της ων φθηνών κρατικών δανείων, ναι μεν είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Από το να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να αφορά όλους όσους έχουν λάβει δάνειο από τους πρώτους κύκλος που είναι περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Ένα τελευταίο σενάριο θέλει το «δώρο» να περιορίζεται μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη μείωση τζίρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science 17.04.2026
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της