E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Ποιους αφορά

Δημοσίευση 23/12/2020 | 11:30

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους αποτελεί πρόκριμα μίας ανάλογης κίνησης που θα αφορά τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένουν με μεγάλη αγωνία πλήθος φορολογουμένων.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν τίθεται ζήτημα για μία νέα μεγάλη ρύθμιση, αλλά ούτε το διαψεύδουν. Δηλώνουν ότι όταν φτάσει η ώρα θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες στο υπουργείο Οικονομικών και έχει ζητηθεί και η γνώμη των δανειστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης που έγινε για τους Δήμους.

Οι άξονες είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένοι και κινούνται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη στις Βρυξέλλες. Το πλαίσιο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα τόνισε «υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Δεν πρόκειται να συνυπολογιστούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί πριν την έλευση του κορονοϊού.

Οι δόσεις είναι πιθανό να μην είναι 120, όπως πολλοί περιμένουν, αλλά λιγότερες 100, ίσως και ακόμη πιο χαμηλά σε ότι αφορά τον αριθμό τους.

Στον νέο κύκλο της ρύθμισης, δεν πρόκειται να ενταχθούν όλοι, αλλά μόνο εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ακόμη και όταν αυτές ληφθούν δεν πρόκειται να ανακοινωθούν. Αυτό θα συμβεί, τότε και μόνο τότε, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν ή τουλάχιστον θα έχει φανεί το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άλλωστε έχει δηλώσει ότι στην παρούσα φάση προέχει η στήριξη της οικονομίας και εκεί πέφτει όλο το βάρος του κυβερνητικού έργου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο πλαίσιο αυτό όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο για την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50%, όπως και στην 4, θα είναι μη … επιστρεπτέα. Λίγο πολύ τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με αυτά της 4.

Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ένας 6ος κύκλος, που θα καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι μη επιστρεπτέο και το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της ων φθηνών κρατικών δανείων, ναι μεν είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Από το να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να αφορά όλους όσους έχουν λάβει δάνειο από τους πρώτους κύκλος που είναι περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Ένα τελευταίο σενάριο θέλει το «δώρο» να περιορίζεται μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη μείωση τζίρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left Χτες
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Κόσμος Χτες
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Tech + Science Χτες
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική Χτες
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Κόσμος Χτες
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια