E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Η άγνωστη σeξουαλική παρενέργεια στους άνδρες

Υπάρχει η περίπτωση η νόσος να «χτυπήσει» με τη μορφή κάποιας μορφής σeξουαλικής δυσλειτουργίας

Δημοσίευση 22/12/2020 | 21:48

Κορωνοϊός: Η άγνωστη σeξουαλική παρενέργεια στους άνδρες

Η νόσος COVID-19 «χτυπά» συνήθως στο αναπνευστικό. Όποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έχει κάποιες φορές μερικά ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης, εξανθήματα κ.α. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση η νόσος να «χτυπήσει» με τη μορφή κάποιας μορφής σeξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η περίπτωση ενός 62χρονου άνδρα στη Γαλλία, ο οποίος κατέληξε να υποφέρει από στύση τεσσάρων ωρών λόγω της COVID-19, είναι χαρακτηριστική. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Emergency Medicine. Μέσα από αυτή τη δημοσίευση, οι ειδικοί θέλουν να προειδοποιήσουν τους άνδρες ότι ο πριαπισμός -μια ιατρική κατάσταση όπου το πέος παραμένει σε στύση για περισσότερο από το συνηθισμένο εκτός της σeξουαλικής διέγερσης- είναι μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD σημειώνει ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο γνωστή παρενέργεια της νόσου COVID-19, που, ωστόσο, πρέπει γιατροί και κοινό να έχουν υπόψη τους. Όπως εξηγεί: «Ο πριαπισμός προσφέρεται για χαλαρά αστεία και… "τρολάρισμα", αλλά στ’ αλήθεια πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη και συχνά επώδυνη, που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να ξεκινήσει ως μια φυσιολογική στύση, όταν κάποιος ερεθιστεί σeξουαλικά, αλλά μπορεί και να προκύψει χωρίς αιτία».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το επιστημονικό άρθρο, ο άνδρας πήγε στο Κέντρο Hospitalier de Versailles στο Le Chesnay κοντά στο Παρίσι με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετό, ξηρό βήχα, διάρροια και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Οι γιατροί του έδωσαν αντιβιοτικά, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, έχοντας δύσπνοια. Ο 62χρονος εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, μπήκε σε αναπνευστήρα και υποβλήθηκε σε θεραπεία για σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Οι γιατροί, εξετάζοντάς τον, ανακάλυψαν ότι είχε πριαπισμό. Επιπλέον βγήκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2. «Ο πριαπισμός μπορεί να πάψει να υφίσταται από μόνος του, αλλά μπορεί να είναι και κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα. «Και, εάν επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε σeξουαλική δυσλειτουργία στο μέλλον. Ανάλογα με τον τύπο πριαπισμού, που βιώνει κάποιος, μπορεί να αισθάνεται πόνο και έντονη δυσφορία».

Ο 62χρονος άνδρας παρουσίασε τον λεγόμενο πριαπισμό χαμηλής ροής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, ο πριαπισμός συμβαίνει αρκετά συχνά. Όπως έδειξε πριν από λίγα χρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, το συγκεκριμένο πρόβλημα έστειλε στα επείγοντα των νοσοκομείων περίπου 8.700 άνδρες στις ΗΠΑ μέσα σε περίοδο τριών ετών.

Οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βάζοντας παγοκύστη στο πέος του άνδρα, αλλά εκείνος είχε ακόμη στύση μετά από τέσσερις ώρες. Σε αυτό το σημείο οι γιατροί αποφάσισαν να τραβήξουν το αίμα από το πέος του με μια βελόνα και τότε ανακάλυψαν ότι είχε θρόμβους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι θρόμβοι αίματος γενικά είναι μια δυνητικά επικίνδυνη παρενέργεια της COVID-19 και έχουν βρεθεί σε πολλούς ασθενείς με κορωνοϊό, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.https://www.iatropedia.gr/sex/covid-19-i-agnosti-seksoualiki-parenergeia-stous-andres/138675/

Ο άγνωστος άνδρας υποστηριζόταν από αναπνευστήρα για δύο εβδομάδες και πλέον έχει βγει από τη ΜΕΘ και έχει αναρρώσει πλήρως. Ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας επισημαίνει ότι το θέμα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και ότι θα πρέπει οι γιατροί να έχουν υπόψη τους και αυτή την επιπλοκή της COVID-19.

Οι συγγραφείς της επιστημονικής δημοσίευσης ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η κλινική και η εργαστηριακή εικόνα του ασθενούς μας υποδηλώνει πριαπισμό, ο οποίος σχετίζεται με μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αυτή η ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπίζεται άμεσα, ώστε να αποτρέπονται άμεσες και χρόνιες λειτουργικές επιπλοκές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Patriot στη Σαουδική Αραβία: Τι λέει το έμβλημα της ελληνικής δύναμης με φράση από την Ιλιάδα

Ελλάδα Χτες
Η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας εστάλη το 2021

Έρευνα: Οι γυναίκες είναι 21% πιο πιθανό να επιβιώσουν από 12 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι

Κόσμος Χτες
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι το βιολογικό φύλο μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα θεραπειών καρκίνου περισσότερο απ’ ό,τι είχε γίνει κατανοητό προηγουμένως

Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Καταδικάζουμε τη βασιλεία της ομερτά στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας και όχι μόνο, αναφέρει μεταξύ άλλων

Στη δημοσιότητα το βίντεο που Ιρανοί καταρρίπτουν το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος

Κόσμος Χτες
Ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του

Ανατρεπτική εξέλιξη: Έφηβος ο μασκοφόρος με μαχαίρι της Νέας Υόρκης ‑ Τον παρέδωσε η οικογένειά του

Κόσμος Χτες
Ο νεαρός ζούσε με τον πατέρα του, λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο της επίθεσης

Περσικός: Χτυπήθηκε δεξαμενόπλοιο ‑ Αγνοείται ο καπετάνιος

Κόσμος Χτες
Δεκαπέντε μέλη πληρώματος διασώθηκαν από ένα πετρελαιοφόρο που έφερε τη σημαία των Νήσων Κουκ, αλλά «ο καπετάνιος αγνοείται»

Το Ιράν εκτέλεσε τον 19χρονο πρωταθλητή πάλης Σαλέχ Μοχαμαντί σε δημόσιο απαγχονισμό

Κόσμος Χτες
Ο νεαρός πρωταθλητής εκτελέστηκε δημόσια μαζί με άλλους δύο για τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου ενάντια στο καθεστώς

Τροχαίο στην Κηφισιά: Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Ηράκλειο: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο ‑ 30` μετά μητέρα και νεογνό μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα Χτες
Όλα κύλησαν κατ`ευχήν με τη βοήθεια της μαίας και του γιατρού

Στο νοσοκομείο ο Τσακ Νόρις έπειτα από επείγον ιατρικό περιστατικό

Κόσμος Χτες
Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Τσακ Νόρις μετέβη στο νοσοκομείο

Τι επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Οικονομία Χτες
Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Τραμπ: «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά, και αν το έκανα δεν θα σας το έλεγα» ‑ Νέα αιχμή για το ΝΑΤΟ

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μην επιτεθεί στα ενεργειακούς στόχους του Ιράν