E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρηστάκης: Μετά την πανδημία θα έρθουν χρόνια σeξουαλικής ακολασίας και οικονομικής άνθησης

«Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν»

Δημοσίευση 22/12/2020 | 20:31

Χρηστάκης: Μετά την πανδημία θα έρθουν χρόνια σeξουαλικής ακολασίας και οικονομικής άνθησης

Μια κοινωνία γεμάτη σeξ, σωματικές απολαύσεις και μεγάλες δαπάνες μάς περιμένει στην άλλη πλευρά του «τούνελ» της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γέιλ Νικόλαο Χρηστάκη.

Στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίδραση του κορονοϊού στον τρόπο που ζούμε», ο Χρηστάκης, ο οποίος είναι επίσης κοινωνικός επιδημιολόγος, η κοινωνία θα αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο μόλις είναι ασφαλής, με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.

Ωστόσο, αυτή η αντιστροφή παραμένει χρόνια μακριά. «Κατά τη διάρκεια επιδημιών παρατηρείται αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς, εξοικονομούν χρήματα, δεν ρισκάρουν και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών», δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν».

Όπως και στη δεκαετία του 1920, η οποία ακολούθησε την πανδημία του 1918, η ανθρωπότητα θα βυθιστεί σε μια εποχή διαστροφών και παθών.

«Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έντονα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Χρηστάκης, ονομάζοντας τη σeξουαλική ακολασία και την οικονομική άνθηση ως πιθανές τάσεις.

Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν επίσης δείξει ότι είναι η ίδια η ασθένεια και όχι η ανταπόκριση της κυβέρνησης που προκαλεί πιο άμεσα τις τρέχουσες οικονομικές επιπτώσεις.

«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό είναι ψευδές», είπε. «Είναι ο ιός που προκαλεί την επιβράδυνση της οικονομίας, επειδή οι οικονομίες κατέρρευσαν ακόμα και στην αρχαιότητα όταν συνέβησαν επιδημίες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κυβέρνηση που να λέει: «κλείστε τα σχολεία και κλείστε τα εστιατόρια».»

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, αν τα άτομα ήταν πιο ώριμα στη διαχείριση καταστάσεων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. «Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμοι», είπε. Ενώ οι προηγούμενες πανδημίες ήρθαν και πέρασαν χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης, η σημερινή ταχεία ανταπόκριση με την παραγωγή του εμβολίου εξασφαλίζει ότι ο κορονοϊός όχι μόνο θα τελειώσει, αλλά θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα από ποτέ.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Κόσμος 01.01.2026
Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Κόσμος 01.01.2026
Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Πολιτική 01.01.2026
Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά μέσα στο μπαρ στο Κραν Μοντανά

Κόσμος 01.01.2026
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Κόσμος 01.01.2026
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Τα καλύτερα γκολ του χειμώνα στη Super League από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες

Αθλητικά Νέα 01.01.2026
Θέαμα, ένταση και καθοριστικές στιγμές από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, και Παναθηναϊκό στα χειμερινά highlights του πρωταθλήματος

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 01.01.2026
Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Κόσμος 01.01.2026
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τι είναι το flashover που οδήγησε στον όλεθρο του Κραν Μοντανά;

Κόσμος 01.01.2026
Ενώ αρχικά μαρτυρίες ανέφεραν για κερί, για πυροτέχνημα μίλησε αργότερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Χτες
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης