E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρηστάκης: Μετά την πανδημία θα έρθουν χρόνια σeξουαλικής ακολασίας και οικονομικής άνθησης

«Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν»

Δημοσίευση 22/12/2020 | 20:31

Χρηστάκης: Μετά την πανδημία θα έρθουν χρόνια σeξουαλικής ακολασίας και οικονομικής άνθησης

Μια κοινωνία γεμάτη σeξ, σωματικές απολαύσεις και μεγάλες δαπάνες μάς περιμένει στην άλλη πλευρά του «τούνελ» της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γέιλ Νικόλαο Χρηστάκη.

Στο νέο του βιβλίο, «Το βέλος του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίδραση του κορονοϊού στον τρόπο που ζούμε», ο Χρηστάκης, ο οποίος είναι επίσης κοινωνικός επιδημιολόγος, η κοινωνία θα αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο μόλις είναι ασφαλής, με τον ηδονισμό να αντικαθιστά γρήγορα τη συντηρητική κοινωνικοποίηση.

Ωστόσο, αυτή η αντιστροφή παραμένει χρόνια μακριά. «Κατά τη διάρκεια επιδημιών παρατηρείται αύξηση της θρησκευτικότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς, εξοικονομούν χρήματα, δεν ρισκάρουν και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών», δήλωσε ο Χρηστάκης στον Guardian. «Το 2024, όλες αυτές οι τάσεις πανδημίας θα αντιστραφούν».

Όπως και στη δεκαετία του 1920, η οποία ακολούθησε την πανδημία του 1918, η ανθρωπότητα θα βυθιστεί σε μια εποχή διαστροφών και παθών.

«Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έντονα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Χρηστάκης, ονομάζοντας τη σeξουαλική ακολασία και την οικονομική άνθηση ως πιθανές τάσεις.

Οι προηγούμενες πανδημίες έχουν επίσης δείξει ότι είναι η ίδια η ασθένεια και όχι η ανταπόκριση της κυβέρνησης που προκαλεί πιο άμεσα τις τρέχουσες οικονομικές επιπτώσεις.

«Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας που προκαλούν την επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό είναι ψευδές», είπε. «Είναι ο ιός που προκαλεί την επιβράδυνση της οικονομίας, επειδή οι οικονομίες κατέρρευσαν ακόμα και στην αρχαιότητα όταν συνέβησαν επιδημίες, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κυβέρνηση που να λέει: «κλείστε τα σχολεία και κλείστε τα εστιατόρια».»

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, αν τα άτομα ήταν πιο ώριμα στη διαχείριση καταστάσεων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. «Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμοι», είπε. Ενώ οι προηγούμενες πανδημίες ήρθαν και πέρασαν χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης, η σημερινή ταχεία ανταπόκριση με την παραγωγή του εμβολίου εξασφαλίζει ότι ο κορονοϊός όχι μόνο θα τελειώσει, αλλά θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα από ποτέ.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα «Βιολάντα» σε σούπερ μάρκετ ‑ Τρικάκια και συνθήματα

Ελλάδα 01.02.2026
Τρικάκια, συνθήματα και μπισκότα «Βιολάντα» στο πάτωμα

Ζευγάρι μήνυσε κλινική εξωσωματικής για εμφύτευση λάθους εμβρύου

Κόσμος 01.02.2026
Αγωγή κατά κλινικής στο Ορλάντο μετά τη γέννηση παιδιού που δεν είναι βιολογικά δικό τους

Οι γονείς του Αλκη Καμπανού άναψαν κεράκι στη Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 01.02.2026
Με αφορμή την τραγική συγκυρία με τον θάνατο των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ στο τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Ρουμανία, ο Αριστείδης Καμπανός έστειλε το δικό του μήνυμα

Αντριου ‑ Έπσταϊν: Δεύτερη γυναίκα καταγγέλλει πως την έστειλαν στη Βρετανία γι` αυτόν

Κόσμος 01.02.2026
Το θύμα – που ήταν τότε 20 ετών – οδηγήθηκε στη βασιλική κατοικία Royal Lodge για επαφή με τον Αντριου και μετά ξεναγήθηκε στο Μπάκινγχαμ

Καιρός: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ‑ Επτά περιοχές σε red code ‑ Μπαράζ κλήσεων στο 112

Καιρός 01.02.2026
Eπτά περιοχές βρίσκονται σε red code, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει το 112 για βοήθεια, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μέχρι αργά το απόγευμα

Πολύμηνη διαρροή βλέπουν οι ειδικοί πίσω από τη φωτιά στη «Βιολάντα» – Φόβοι για νέα ανάφλεξη και έκρηξη

Ελλάδα 01.02.2026
Η ανακοίνωση της εταιρείας και τα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός Χτες
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός Χτες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος Χτες
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία