E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Να μην ανοίξουν τα σχολεία

Δημοσίευση 21/12/2020 | 11:54

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪσημειώνοντας ότι αν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού.

Μάλιστα, επισήμανε ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού. Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάτρα ‑ Εργάτης έπεσε από στέγη

Ελλάδα 18.12.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε κτίριο

Οσβάλντο Νέτο: Αγριος τσακωμός του ποδοσφαιριστή έξω από μπαρ της Ταϊλάνδης

Κόσμος 18.12.2025
Τον πήραν στο κυνήγι οι υπάλληλοι ζητώντας τον λογαριασμό - Επιτέθηκε σε ηλικιωμένο τουρίστα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέος ο 54χρονος λογιστής από τα Γιαννιτσά

Ελλάδα 18.12.2025
Στη φυλακή οδηγείται ο λογιστής για την υπόθεση με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Φρεγάτα Belharra «Κίμων»: Παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI

Ελλάδα 18.12.2025
Δείτε ζωντανή εικόνα από την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή του ‑ Πώς να το υπολογίσετε

Οικονομία 18.12.2025
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που δε λάβετε το δώρο Χριστουγέννων

Παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2026 η πληρωμή ενοικίων μόνον μέσω τράπεζας – Νέες απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Ελλάδα 18.12.2025
Η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των μισθώσεων και δίνει επιπλέον χρόνο προσαρμογής σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πέθανε ο θρυλικός πολεμικός ανταποκριτής Πίτερ Αρνέτ

Κόσμος 18.12.2025
Από το Βιετνάμ του `75, στο Ιράκ του 1991 και τις συνεντεύξεις με Σαντάμ και Μπιν Λάντεν

Κίνα: Απόκοσμες εικόνες, «έντυσαν» ολόκληρα βουνά με φωτοβολταϊκά, δείτε βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Καλύπτοντας έκταση άνω των 866.000 τετραγωνικών μέτρων, ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να παράγει 53 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως

Μπανγκλαντές: Κυλιόμενη σκάλα… τρελάθηκε και επιτάχυνε απότομα – Δείτε το viral βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Σκηνές πανικού σε πανεπιστήμιο του Μπανγκλαντές, με την κυλιόμενη σκάλα να επιταχύνει απότομα και να… πετά φοιτητές στον αέρα