E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Να μην ανοίξουν τα σχολεία

Δημοσίευση 21/12/2020 | 11:54

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Την ανάγκη να παραταθεί το lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪσημειώνοντας ότι αν ανοίξουμε νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του ιού.

Μάλιστα, επισήμανε ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι για να φτάσουμε στο στόχο των 500 κρουσμάτων θα πρέπει το «απαγορευτικό» να παραταθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού. Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή των δύο διαδοχικών εκρήξεων στο σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα

Ελλάδα 02.07.2026
Στο οπτικό υλικό διακρίνεται η λάμψη της πρώτης έκρηξης ενώ 15 δευτερόλεπτα αργότερα σημειώνεται μια δεύτερη, πολύ πιο ισχυρή, με τη φωτιά να καίει τα οχήματα που βρίσκονταν στην πιλοτή

Βάγια Νέστορα: Η συνταρακτική περιγραφή του συζύγου της για τον θάνατό της

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Με τρεμάμενη φωνή, ο Παναγιώτης Νέστορας περιέγραψε τα όσα έζησε τη νύχτα που δολοφονήθηκε η σύζυγός του, Βάγια Νέστορα, κατά την εμπρηστική επίθεση

Air condition πήρε φωτιά στον Πύργο ‑ Στο νοσοκομείο μητέρα και γιος

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η φωτιά ξεκίνησε από την εσωτερική μονάδα κλιματιστικού και επεκτάθηκε στο σαλόνι, με δύο ενοίκους να μεταφέρονται προληπτικά στο νοσοκομείο.

Ξετυλίγεται η φρίκη στο Οχάιο: Τα 16 παιδιά ήταν κλειδωμένα χρόνια σε ένα δωμάτιο γεμάτο περιττώματα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Τα θύματα της απίστευτης ενδοοικογενειακής βίας, μοιάζουν με «άγρια ζώα». Δεν μιλούν, μία 18χρονη δεν ξέρει καν να γράφει τ΄όνομά της.

Ραφήνα: Δεμένα τα πλοία την Παρασκευή λόγω 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών

Ελλάδα 02.07.2026
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτικοί στο λιμάνι της Ραφήνας αύριο Παρασκευή (3/7). Δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια.

Συνελήφθη υπεύθυνος μπαρ στο Γκάζι για πώληση αλκοόλ σε ανήλικους

Ελλάδα 02.07.2026
Bρέθηκαν τέσσερις ανήλικοι 15-17 ετών στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος και τους είχε χορηγηθεί αλκοόλ.

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η αγαπημένη ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ενοίκια: Πότε ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ έχει δικαίωμα να σας ζητήσει αύξηση – Δείτε τι λέει ο νόμος

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει ότι οι αυξήσεις στα ενοίκια επιτρέπονται μόνο όταν προβλέπονται ρητά από τη σύμβαση ή τη νομοθεσία, καλώντας ενοικιαστές και ιδιοκτήτες να ελέγχουν προσεκτικά τους όρους των μισθώσεών τους.

Η οικογενειακή τραγωδία της Αφροδίτης Νέστορα: Είχε χάσει και την αδερφή της το 2021

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο βαρύ προσωπικό πένθος

Πώληση ακινήτου ακόμη και με χρέη στην εφορία: Οι νέοι κανόνες για τις μεταβιβάσεις

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Το νέο πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων αλλάζει τα δεδομένα για κατασχέσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές, με κεντρικό ρόλο για τον συμβολαιογράφο.

Φρικτό τέλος: Νεκρό από λύσσα 11χρονο αγόρι ‑ Είχε ξυπνήσει με νυχτερίδα πάνω του

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ένα 11χρονο αγόρι από τον Καναδά έχασε τη ζωή του από λύσσα, αφού ξύπνησε με νυχτερίδα πάνω στη μύτη και το στόμα του χωρίς η οικογένειά του να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΗΠΑ ‑ Βοσνία 2‑0: Πρόκριση στους «16» με δέκα παίκτες

Αθλητικά Νέα 02.07.2026
Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε την πρώτη της νίκη σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου εδώ και 24 χρόνια, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 64`