E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ

Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Δημοσίευση 21/12/2020 | 08:45

Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ

Μετά τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιταλία, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα. Άλλωστε, η χώρα μας έχει στενές σχέσεις με τη Βρετανία. Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πεπεισμένοι ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που προκαλεί συναγερμό στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα», λέει στο iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη, ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής. Είναι ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «ξεφεύγει» της ανοσολογικής απάντησης.

«Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού», ανέφερε ο κ. Καραμήτρος.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Παστέρ, όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

«Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη». σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.

Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, ανάμεσα στους επιστήμονες καθώς το νέο στέλεχος, που δεν φαίνεται να είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του κορονοϊού, ενδέχεται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την πανδημία, αν και όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

«Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή», δηλώνει ο ειδικός.

«Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας»

Είναι αρκετά πιθανό να έχει έρθει και εδώ, εκτίμησε και ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η Βρετανία έδρασε αρκετά νωρίς και σημείωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ίσως έφτασε στη χώρα μας αφού έχουμε μεγάλη σχέση με τη Βρετανία και πολλοί Έλληνες σπουδάζουν εκεί.

«Η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται γιατί η Βρετανία πήρε έκτακτα μέτρα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ. Παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες. Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», τόνισε.

Σημείωσε ότι χρειάζονται οι επιστήμονες ακόμη πολλά δεδομένα για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και εκτίμησε ότι «τις πληροφορίες θα τις έχουμε σχετικά νωρίς».

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας ακόμα.

Όσον αφορά στο εμβόλιο είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είχαμε περίπου 10 άτομα με ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν και ιστορικό αλλεργιών». Την ίδια ώρα αντιπαρέβαλλε ότι στο διάστημα αυτό είχαμε 50.000 νεκρούς.

«Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε σοβαρές παρενέργειες. Οι ασφαλιστικές δικλείδες για να δοθεί ένα φάρμακο στην αγορά είναι πολλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μόνο για τον λόγο ότι δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Φυλάκιση 22 μηνών με αναστολή στον οδηγό μηχανής για το τροχαίο με νεκρό βρέφος στον Βόλο

Ελλάδα 20.11.2025
Η δίκη έγινε έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Κόσμος 20.11.2025
Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό

Ελλάδα 20.11.2025
Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των playoffs και τα μονοπάτια για τα 4 τελευταία εισιτήρια της UEFA

Αθλητικά Νέα 20.11.2025
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τις ομάδες που θα πάρουν τα τελευταία 4 εισιτήρια της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ 2026

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Κόσμος 20.11.2025
Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ελλάδα 20.11.2025
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης