E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη μέτρων

Δημοσίευση 21/12/2020 | 08:28

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ανάστατη είναι τις τελευταίες ώρες ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανατρέποντας άρδην αφενός τους μέχρι πρότινος σχεδιασμούς για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη γηραιά ήπειρο και αφετέρου τις αεροπορικές συνδέσεις.

Η υψηλή ταχύτητα και μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης -φτάνοντας το 70%- έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα από πλευράς της ΕΕ, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία) έχουν διακόψει ήδη την αεροπορική σύνδεσή τους με την Μεγάλη Βρετανία. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο έθεσε την μεταδοτικότητα «εκτός ελέγχου» έχει εντοπιστεί κιόλας σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Ιταλία, Ολλανδία) ωθεί στη λήψη νέων πανευρωπαϊκών μέτρων τις επόμενες ώρες, με τους ηγέτες των κρατών – μελών να έχουν ήδη επικοινωνήσει για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους απέναντι στον ιό.

Σημειώνεται ότι ολοένα και περισσότερες χώρες προστίθενται στη λίστα αυτών που απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Βρετανία, με τις Χιλή, Αργεντινή και Τουρκία να έχουν πάρει πιο πρόσφατα -μέχρι στιγμής- την απόφαση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετείχε χθες σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με μετέχοντες εκπροσώπους των κρατών μελών, ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ (IPCR), προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη, από κοινού με τη λήψη νέων μέτρων.

Πτήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα θα είναι δυνατή, σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ηνωμένου Βασιλείου, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να αξιολογεί εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τυχόν πρωτοβουλίες της χώρας για τη θωράκισή της απέναντι στην νέα μετάλλαξη. Ήδη, μια πρώτη κίνηση από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σημειώθηκε χθες, καθώς ανακοινώθηκε πως από σήμερα στις 6 το πρωί τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Το έκτακτο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει απαρέγκλιτα η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επεξεργασία των πρώτων δεδομένων της μετάλλαξης από τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους από την ανίχνευση του τροποποιημένου στελέχους του ιού.

«Βαρύ» το κλείσιμο των συνόρων

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, υποστηρίζοντας πως «με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων». Απαντώντας σχετικά με τις συνέπειες της μετάλλαξης, ο Καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός μπορει να γίνει πιο μεταδοτικός, πιο τοξικός, «αόρατος» στα τεστ ανίχνευσης και να προκαλέσει επιμόλυνση». Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του ιού στα εμβόλια, «σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου», ανέφερε ο κ. Γώγος. Ο ίδιος συνέστησε σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται ο συνωστισμός, υπογραμμίζοντας ότι η άρση του lockdown από τις 7 Ιανουαρίου και εξής εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεΐνης (από τη μετάλλαξη), το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει» προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο protothema.gr, o κ. Σύψας εξήγησε πως «καμία από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν επηρεάζει τα εμβόλια», παρά το καθολικό lockdown στο Λονδίνο και την Νοτιοανατολική Αγγλία λόγω της δυναμικής του νέου στελέχους του ιού.

«Αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεΐνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά» περιέγραψε ο Καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας πως η μετάλλαξη δεν τον καθιστά πιο θανατηφόρο.

Αναφερόμενος στην νέα μετάλλαξη του ιού, ο Διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Δημήτρης Πιστόλας υποστήριξε πως «το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα. Έχω ακούσει για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και ενημερώθηκα από λοιμωξιολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν και μου είπαν ότι το εμβόλιο το οποίο έχουμε μας καλύπτει και σε αυτή τη μετάλλαξη». «Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ευχόμαστε να έχουν δίκιο και να πάνε όλα καλά», κατέληξε.

Με τα νέα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας να αλλάζουν το αρχικό πλάνο των γιορτών, από τη Δυτική Αττική -όπου βρέθηκε χθες για το συντονισμό των δράσεων – ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σχετικά με το αν θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα, τόνισε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μέχρι τότε, καθώς κάθε μέρα αξιολογούν την κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα ξεχωριστά.

«Είμαι πολύ σκεπτικός»

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα)» σχολίασε, υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για επαρκή στοιχεία προς επεξεργασία από τους επιστήμονες. «Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα "καμπανάκια" λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Πολάκη και Λαζαρίδη στη Βουλή: «Σκασμός τώρα μιλάω εγώ»

Ελλάδα 06.04.2026
«Είστε σαπίλα, είχατε διπλά βιβλία για τα μαύρα»

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε νεαρός που παρακολουθούσε δύο μήνες την πρώην του και την παρακαλούσε να τα ξαναβρούν

Ελλάδα 06.04.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απειλή μέσω επίμονης παρακολούθησης κατά εξακολούθηση

Βασίλης Ρίζος: Ποιος ήταν ο γιος της Θεανώς Φωτίου που πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών

Ελλάδα 06.04.2026
Είχε σχεδιάσει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΝΕΑΡ

Ο «Έβερεστ», η θαλάσσια χελώνα των 105 κιλών που νίκησε τον θάνατο επέστρεψε στο απέραντο γαλάζιο, δείτε εικόνες

Ελλάδα 06.04.2026
Τον Μάιο του 2024 ο «Έβερεστ» εντοπίστηκε στην Πρέβεζα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι

Λακωνία: Συγκλονίζει ο πατέρας της 30χρονης ‑ «Εγώ την έδεσα πισθάγκωνα, ήταν αλκοολική»

Ελλάδα 06.04.2026
Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι προχώρησε στην πράξη αυτή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει επεισόδιο βίας σε βάρος της συζύγου του, η οποία πάσχει από επιληπτικό σύνδρομο

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Δευτέρα

Ελλάδα 06.04.2026
Η Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει την πιο ιερή εβδομάδα της Ορθοδοξίας, καλώντας σε πίστη, περισυλλογή και πνευματική προετοιμασία

Πέθανε ξαφνικά ο μοναχογιός της Θεανώς Φωτίου, σε ηλικία μόλις 49 ετών

Πολιτική 06.04.2026
Ήταν πατέρας ενός αγοριού και πολιτικά δραστήριος στον χώρο της Αριστεράς

Υπόθεση Ιωάννα Τούνη: Έσπασαν το ΙΧ της δικηγόρου των κατηγορουμένων

Ελλάδα 06.04.2026
«Δέχομαι υβριστικά μηνύματα καθημερινά, όλη αυτή η ρητορική μίσους πρέπει να σταματήσει» κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1

Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις στα Airbnb η κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί στην Ελλάδα

Οικονομία 06.04.2026
Μεγάλες κερδισμένες οι Κυκλάδες, πτώση στην Αθήνα ειδικά στο β’ δεκαήμερο του Μαρτίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Host

Frida Kahlo: Νέα ένταση στο Μεξικό για τα έργα που στέλνονται στην Ισπανία

Κόσμος 06.04.2026
Η κυβέρνηση και η Banco Santander, ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής, επιμένουν ότι η μεταφορά είναι προσωρινή.