E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπόθεση κατασκοπείας: «Ο γραμματέας ήθελε να φτιάξει δίκτυο πρακτόρων»

«Έλληνας γεννήθηκα, Έλληνας θα πεθάνω» αναφέρει

Δημοσίευση 20/12/2020 | 17:52

Υπόθεση κατασκοπείας: «Ο γραμματέας ήθελε να φτιάξει δίκτυο πρακτόρων»

Συνέντευξη στο protothema.gr μέσα από τα κρατητήρια της Ασφάλειας Ρόδου παραχώρησε ο Μεμέτ Νεζαμετίν, ο 52χρονος Έλληνας μουσουλμάνος που εργαζόταν ως μάγειρας στο πλοίο της γραμμής από Ρόδο προς Καστελόριζο κι ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της «Κατασκοπείας κατά Συναυτουργία» σε συνδυασμό με Α.Ν 376/1936 «Περί μέτρων ασφάλειας οχυρών θέσεων».

Σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ο Μεμέτ Νεζαμετίν είχε παραδεχθεί ότι σε δυο ταξίδια του προς το Καστελόριζο μετέφερε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, επίσης Έλληνα μουσουλμάνο, Μπαϊράμ Σεμπαετίν, τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους, όπως και ότι μετέφεραν 60-70 φαντάρους στο ακριτικό νησί. Χθες, μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή, διέψευσε ότι έδωσε ευαίσθητες πληροφορίες στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και σήμερα μέσα από τα κρατητήρια, επιμένει ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, παρά τις επίμονες προσπάθειες του γραμματέα.

«Αυτός ήθελε να με στριμώξει και να μάθει πράγματα από μένα» λέει στο protothema.gr ο 52χρονος μάγειρας. Αμέσως παρακάτω μιλάει για το χρονικό της γνωριμίας του, αναφέρεται στο άτομο που τους έφερε σε επαφή αλλά και για το πώς αντέδρασε στο έντονο ενδιαφέρον που, όπως λέει, εκδήλωσε ο Έλληνας μουσουλμάνος και γραμματέας του τουρκικού προξενείου, να του εκμαιεύσει σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των πολεμικών μας πλοίων.

Θα πει: «Η γνωριμία μας κράτησε πολύ λίγο, περίπου 25 μέρες και στην ουσία δεν μπόρεσε να μάθει κάτι από μένα. Είχαμε συναντηθεί για καφέ και στο τέλος μόλις κατάλαβα ότι αυτός θα με βάλει σε μπελάδες, μιλάω κατευθείαν με την γυναίκα μου η οποία μου λέει: «Μείνε μακριά απ αυτόν τον άνθρωπο». Έτσι άρχισα να διαγράφω τα πάντα, ονόματα και τηλέφωνα που είχα κάνει μαζί του. Για 40 μέρες μέχρι να μας πιάσουν δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί του. Δεν του έδωσα καμία πληροφορία για τα καράβια».

Ο 52χρονος μάγειρας διαψεύδει και την πληροφορία που είχε δει το φως της δημοσιότητας, ότι δήθεν είχε πει στους αστυνομικούς ότι φωτογράφιζε τα πολεμικά μας πλοία «για τη μάνα πατρίδα» δηλαδή για την Τουρκία. «Δεν το είπα ποτέ αυτό, αποκλείεται να το είπα» αναφέρει. Το στοιχείο δεν προκύπτει ούτε από την αρχική κατάθεση που είχε δώσει ο Μεμέτ Νεζαμετίν.

Για να προσθέσει: «Αγαπάω την Ελλάδα, είμαι Έλληνας πολίτης. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, θα πεθάνω στην Ελλάδα. Δεν θα έκανα ζημιά στην Ελλάδα μας».

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως ο γραμματέας τον προσέγγισε γιατί σκοπός του ήταν να χτίσει ένα δίκτυο κατασκοπείας που θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας, ο 52χρονος μάγειρας ισχυρίζεται: «Πιστεύω πως αυτό ήθελε να φτιάξει. Όμως στις κουβέντες που κάναμε όταν πηγαίναμε για καφέ δεν ανοιγόταν σχετικά με την Ελλάδα ή την Τουρκία, ήταν αρκετά μαζεμένος».

Ο 52χρονος μάγειρας είχε πει στην αρχική του κατάθεση ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου του ζητούσε εκτός από τις θέσεις και τα διακριτικά των πολεμικών πλοίων, να του αναφέρει πόσους φαντάρους μεταφέρουν κάθε φορά με το πλοίο στο Καστελόριζο.

Ο γραμματέας ζητούσε αυτές τις πληροφορίες τηλεφωνικώς αφού πρώτα του είχε στείλει μήνυμα στην εφαρμογή WhatsApp.

«Έχω παραδώσει το δικό μου τηλέφωνο στις Αρχές, δεν έχω λαπτοπ ή άλλο είδους κομπιούτερ και είμαι στη διάθεση της ανακρίτριας για κάθε περαιτέρω εξήγηση» είπε χθες στο protothema.gr ο Μεμέτ Νεζαμετίν μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή.

Αποκάλυψε δε στους αστυνομικούς ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του στο Ακταίο, ο γραμματέας τον ρώτησε αν ξέρει κι άλλους Έλληνες μουσουλμάνους που να δουλεύουν σε πλοία που κάνουν δρομολόγια στο Καστελόριζο ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους