E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπόθεση κατασκοπείας: «Ο γραμματέας ήθελε να φτιάξει δίκτυο πρακτόρων»

«Έλληνας γεννήθηκα, Έλληνας θα πεθάνω» αναφέρει

Δημοσίευση 20/12/2020 | 17:52

Υπόθεση κατασκοπείας: «Ο γραμματέας ήθελε να φτιάξει δίκτυο πρακτόρων»

Συνέντευξη στο protothema.gr μέσα από τα κρατητήρια της Ασφάλειας Ρόδου παραχώρησε ο Μεμέτ Νεζαμετίν, ο 52χρονος Έλληνας μουσουλμάνος που εργαζόταν ως μάγειρας στο πλοίο της γραμμής από Ρόδο προς Καστελόριζο κι ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της «Κατασκοπείας κατά Συναυτουργία» σε συνδυασμό με Α.Ν 376/1936 «Περί μέτρων ασφάλειας οχυρών θέσεων».

Σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ο Μεμέτ Νεζαμετίν είχε παραδεχθεί ότι σε δυο ταξίδια του προς το Καστελόριζο μετέφερε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, επίσης Έλληνα μουσουλμάνο, Μπαϊράμ Σεμπαετίν, τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους, όπως και ότι μετέφεραν 60-70 φαντάρους στο ακριτικό νησί. Χθες, μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή, διέψευσε ότι έδωσε ευαίσθητες πληροφορίες στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και σήμερα μέσα από τα κρατητήρια, επιμένει ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, παρά τις επίμονες προσπάθειες του γραμματέα.

«Αυτός ήθελε να με στριμώξει και να μάθει πράγματα από μένα» λέει στο protothema.gr ο 52χρονος μάγειρας. Αμέσως παρακάτω μιλάει για το χρονικό της γνωριμίας του, αναφέρεται στο άτομο που τους έφερε σε επαφή αλλά και για το πώς αντέδρασε στο έντονο ενδιαφέρον που, όπως λέει, εκδήλωσε ο Έλληνας μουσουλμάνος και γραμματέας του τουρκικού προξενείου, να του εκμαιεύσει σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των πολεμικών μας πλοίων.

Θα πει: «Η γνωριμία μας κράτησε πολύ λίγο, περίπου 25 μέρες και στην ουσία δεν μπόρεσε να μάθει κάτι από μένα. Είχαμε συναντηθεί για καφέ και στο τέλος μόλις κατάλαβα ότι αυτός θα με βάλει σε μπελάδες, μιλάω κατευθείαν με την γυναίκα μου η οποία μου λέει: «Μείνε μακριά απ αυτόν τον άνθρωπο». Έτσι άρχισα να διαγράφω τα πάντα, ονόματα και τηλέφωνα που είχα κάνει μαζί του. Για 40 μέρες μέχρι να μας πιάσουν δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί του. Δεν του έδωσα καμία πληροφορία για τα καράβια».

Ο 52χρονος μάγειρας διαψεύδει και την πληροφορία που είχε δει το φως της δημοσιότητας, ότι δήθεν είχε πει στους αστυνομικούς ότι φωτογράφιζε τα πολεμικά μας πλοία «για τη μάνα πατρίδα» δηλαδή για την Τουρκία. «Δεν το είπα ποτέ αυτό, αποκλείεται να το είπα» αναφέρει. Το στοιχείο δεν προκύπτει ούτε από την αρχική κατάθεση που είχε δώσει ο Μεμέτ Νεζαμετίν.

Για να προσθέσει: «Αγαπάω την Ελλάδα, είμαι Έλληνας πολίτης. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, θα πεθάνω στην Ελλάδα. Δεν θα έκανα ζημιά στην Ελλάδα μας».

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως ο γραμματέας τον προσέγγισε γιατί σκοπός του ήταν να χτίσει ένα δίκτυο κατασκοπείας που θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας, ο 52χρονος μάγειρας ισχυρίζεται: «Πιστεύω πως αυτό ήθελε να φτιάξει. Όμως στις κουβέντες που κάναμε όταν πηγαίναμε για καφέ δεν ανοιγόταν σχετικά με την Ελλάδα ή την Τουρκία, ήταν αρκετά μαζεμένος».

Ο 52χρονος μάγειρας είχε πει στην αρχική του κατάθεση ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου του ζητούσε εκτός από τις θέσεις και τα διακριτικά των πολεμικών πλοίων, να του αναφέρει πόσους φαντάρους μεταφέρουν κάθε φορά με το πλοίο στο Καστελόριζο.

Ο γραμματέας ζητούσε αυτές τις πληροφορίες τηλεφωνικώς αφού πρώτα του είχε στείλει μήνυμα στην εφαρμογή WhatsApp.

«Έχω παραδώσει το δικό μου τηλέφωνο στις Αρχές, δεν έχω λαπτοπ ή άλλο είδους κομπιούτερ και είμαι στη διάθεση της ανακρίτριας για κάθε περαιτέρω εξήγηση» είπε χθες στο protothema.gr ο Μεμέτ Νεζαμετίν μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή.

Αποκάλυψε δε στους αστυνομικούς ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του στο Ακταίο, ο γραμματέας τον ρώτησε αν ξέρει κι άλλους Έλληνες μουσουλμάνους που να δουλεύουν σε πλοία που κάνουν δρομολόγια στο Καστελόριζο ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία