E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απόφαση «σταθμός» στη Βρετανία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο ενός κοριτσιού

Η βρετανική δικαιοσύνη αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε έναν θάνατο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 20:30

Απόφαση «σταθμός» στη Βρετανία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο ενός κοριτσιού

Η βρετανική δικαιοσύνη αναγνώρισε για πρώτη φορά τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε έναν θάνατο, αποφαινόμενη πως η ατμοσφαιρική ρύπανση «συνέβαλε» στον θάνατο ενός εννιάχρονου κοριτσιού στο Λονδίνο.   

«Το συμπέρασμά μου είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της Έλα» Αντού-Κίσι-Ντέμπρα το 2013», δήλωσε ο αναπληρωτής ιατροδικαστής της συνοικίας Σάουθγουορκ του Λονδίνου Φίλιπ Μπάρλοου, έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις δύο εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Η Έλα Αντού-Κίσι-Ντέμπρα απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2015 από σοβαρή κρίση άσθματος έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια επανειλημμένων κρίσεων και περίπου τριάντα νοσηλειών της γι' αυτή την ασθένεια. Ζούσε στο Λούισχαμ, σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από την πολυσύχναστη οδική αρτηρία του νότιου Λονδίνου South circular.   

Το 2014, η δικαιοσύνη είχε αποφανθεί πως το κορίτσι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια οφειλόμενη σε σοβαρό άσθμα, και όχι εξαιτίας της ρύπανσης. Όμως τα συμπεράσματα αυτά ακυρώθηκαν το 2019 και διατάχθηκε η διεξαγωγή μιας νέας σειράς ακροαματικών συνεδριάσεων εξαιτίας νέων επιστημονικών στοιχείων και ιδιαίτερα της έκθεσης ενός βρετανού ειδικού για την ατμοσφαιρική ρύπανση, του Στίβεν Χόλγκεϊτ, το 2018. Αυτός ο τελευταίος είχε επισημάνει μια «εντυπωσιακή σχέση» ανάμεσα στις επείγουσες νοσηλείες της Έλα και τις καταγεγραμμένες κορυφώσεις των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των αιωρούμενων μικροσωματίων, των πιο νοσογόνων ρυπαντών, κοντά στην κατοικία της.   

Στην απόφασή του, ο Φίλιπ Μπάρλοου αναφέρει ως αιτίες θανάτου κατά πρώτον μια οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κατά δεύτερον το άσθμα, από το οποίο έπασχε το κορίτσι, και κατά τρίτον την έκθεση στη ρύπανση, το επίπεδο της οποίας υπερέβαινε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση όσο και στην επιδείνωση του άσθματος», εξήγησε. «Δεν είχαν ενημερώσει την μητέρα της Έλα για τους υγειονομικούς κινδύνους. (...) Αν την είχαν ενημερώσει, θα είχε πάρει μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον θάνατο της Έλα».   

«Δικαιοσύνη για την Έλα»   Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι συνήγοροι της οικογένειας του κοριτσιού είχαν κατηγορήσει τις αρχές της συνοικίας Λούισχαμ ότι καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα κατά της ρύπανσης, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονταν. Αφού το τοπικό συμβούλιο αξιολόγησε την ποιότητα του αέρα της συνοικίας, χρειάσθηκαν τρία χρόνια για να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης και άλλα τέσσερα χρόνια για να υιοθετηθεί επισήμως το σχέδιο αυτό. Ένας αντιπρόσωπος του συμβουλίου παραδέχθηκε πως καθυστέρησε η ανάληψη δράσης. Αξιωματούχοι των υπουργείων Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Υγείας κατέθεσαν επίσης στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.   

Η Έλα «ζούσε στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό σημαίνει πως μια πολύ μικρή αλλαγή μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες», είχε εξηγήσει στο ακροατήριο στις 8 Δεκεμβρίου ο Στίβεν Χόλγκεϊτ, καθηγητής ανοσοφαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Ο ίδιος δήλωσε πως μια «υπερέκκριση» βλένας στους πνεύμονες της Έλα προκαλούσε παρατεταμένες κρίσεις βήχα που επιδεινώθηκαν στη διάρκεια του χειμώνα του 2012, «όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώθηκε στη συνοικία της».   

«Πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση της Έλα επιδεινωνόταν κατά την περίοδο αυτή, ενώ στη διάρκεια των θερινών μηνών, που τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονταν συνολικά, οι αναπνευστικές οδοί της αποκαθίσταντο», εξήγησε. Η μητέρα της Έλα, η Ρόζαμουντ Αντού-Κίσι-Ντέμπρα, είχε δηλώσει την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήθελε «δικαιοσύνη για την κόρη της», καθώς και να βελτιώσει «τη ζωή πολυάριθμων παιδιών», ωθώντας τις αρχές να αναλάβουν δράση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.   

«Οι άνθρωποι πιθανόν δεν συνειδητοποιούν σε ποιο σημείο είναι επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση (...) Πιστεύω πως πρόκειται για κατάσταση επείγουσας ανάγκης στη δημόσια υγεία και πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες», υπογράμμισε. Από 28.000 έως 36.000 θάνατοι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι συνδέονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Πηγή: www.lifo.g

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία