E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022

Δημοσίευση 16/12/2020 | 16:28

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων
Pexels

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές χθες Τρίτη.

Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς — οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

Χωρίς εμβόλιο 1 στους 4 πολίτες μέχρι το 2022

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η οργάνωση People's Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.

Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία — χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων — δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εννέα γυναίκες κατά του Τζάρεντ Λέτο ‑ Οι κατηγορίες

Κόσμος 08.06.2025
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Τζάρεντ Λέτο φέρεται να φλέρταρε με ανήλικες, να έκανε σeξoυαλικά υπονοούμενα και να προέβη σε ακατάλληλες πράξεις

Ανακάλυψη ‑ ορόσημο: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού, χρυσού και αργύρου των τελευταίων 30 ετών

Κόσμος 08.06.2025
Η είδηση προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά

Συγκλονίζει ο Αρης Μουγκοπέτρος: «Δεν ήξερα ότι ο φίλος μου θα μου δώσει μία χειροβομβίδα»

Ελλάδα 08.06.2025
«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τον ρώτησα `τι ήταν αυτό που μου έδωσες ρε;` κι εκείνον να φωνάζει `τον σκότωσα`»

Σεισμός στον Αγιο Όρος: Δεν ξέρουν οι σεισμολόγοι που είναι το ρήγμα

Ελλάδα 08.06.2025
«Ευελπιστούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ανήσυχος ο Ευθύμης Λέκκας

Σοβαρά επεισόδια στο Λος Αντζελες για τις μαζικές συλλήψεις μεταναστών: Στους δρόμους η Εθνοφρουρά

Ελλάδα 08.06.2025
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Σάββατο στο Λος Αντζελες επειδή αντιτάχθηκαν σε μέλη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE)

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων 2024

Ελλάδα Χτες
Αγοραστές προτιμούν παλαιές κατοικίες, κερδίζουν έδαφος τα νεόδμητα

Πόρτο Χέλι: Θρίλερ με νεκρό άνδρα που βρέθηκε πάνω σε νησίδα

Ελλάδα Χτες
Η σορός εντοπίστηκε στη νησίδα Χηνίτσα

Τι ξέρει η Γερμανία; Φτιάχνει καταφύγια παντού ‑ Περιμένει πόλεμο την επόμενη 4ετία!

Κόσμος Χτες
Τα χρήματα αναμένεται να προέλθουν από τα δισεκατομμύρια που απελευθερώθηκαν μετά την αναστολή του φρένου χρέους της Γερμανίας από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο

Νεκρή σε τροχαίο η Μαντλίν ΜακΚάν, σύμφωνα με νέα θεωρία για την εξαφάνισή της

Κόσμος Χτες
«Δεν θα με ενοχοποιήσουν ποτέ», λέει ο βασικός ύποπτος

Σεισμός Θεσσαλονίκη – Εφιαλτική πρόβλεψη Παπαδόπουλου: «Δεν ήταν ο κύριος σεισμός…»

Ελλάδα Χτες
Ανησυχία και αβεβαιότητα μετά από τα 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός καταγγέλει διπλή απόπειρα βιαιοπραγίας εναντίον του Μπαρτζώκα στο ΟΑΚΑ

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΚΑΕ Ολυμπιακός συνόδευσε την καταγγελία της και με βίντεο

Η Φλόγα της Κόλασης Σβήνει: Το μυστηριώδες φαινόμενο πλησιάζει στο τέλος του

Κόσμος Χτες
Η «Πύλη της Κόλασης» έχει προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο, με το φως της να είναι ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά