E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022

Δημοσίευση 16/12/2020 | 16:28

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων
Pexels

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές χθες Τρίτη.

Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς — οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

Χωρίς εμβόλιο 1 στους 4 πολίτες μέχρι το 2022

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η οργάνωση People's Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.

Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία — χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων — δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Σητεία

Ελλάδα 16.01.2026
Aπολογείται ο ανήλικος οδηγός του αυτοκινήτου

Το επεισόδιο on air με τον Βαρουφάκη για τα ναρκωτικά και η ανάρτηση‑παράπονο «για τη σιωπηλή άδεια προς τον καθένα να με κακοποιεί»

Πολιτική 16.01.2026
Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα όσα είπα και θα έλεγα ακριβώς τα ίδια για τα ναρκωτικά, επέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης

Καιρός: Έρχεται νέα χειμερινή μεταβολή ‑ Ο ρόλος του Σιβηρικού αντικυκλώνα για τη συνέχεια

Καιρός 16.01.2026
Τι αναφέρει η μετεωρολόγος, Όλγα Παπαβγούλη σε ανάρτησή της

Δείτε μέσα σε 5 λεπτά τις κλήσεις & τα πρόστιμα σε gov.gr και ΑΑΔΕ

Ελλάδα 16.01.2026
Η διαδικασία μπορεί να γίνει τόσο από το gov.gr όσο και από την πλατφόρμα myAADE

Απαγόρευση των φορτηγών 07:00‑10:00 στην Αθήνα για μία εβδομάδα

Ελλάδα 16.01.2026
Το πιλοτικό σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

16χρονη Λόρα: Νέα μαρτυρία «κλειδί» – Την είδαν δύο φορές σε καφετέρια στη Βάρη

Ελλάδα 16.01.2026
Στις αρχές παρέδωσε υλικό από κάμερες ασφαλείας ιδιοκτήτης καφετέριας, την οποία το κορίτσι επισκέφθηκε χθες δύο φορές

Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένη 24χρονη χτύπησε 15 αυτοκίνητα και κατέληξε σε τζαμαρία

Ελλάδα 16.01.2026
Η νεαρή, οδηγώντας υπό την επήρεια μέθης, έχασε τον έλεγχο

Δράμα: Νεκρός 56χρονος εναερίτης στη ΒΙΠΕ – Έγινε «κάρβουνο» από 20.000 βολτ

Ελλάδα 16.01.2026
«Βρέθηκε πάνω στην κολώνα με τη μια του πλευρά καμένη»

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε καμπίνα του Blue Star Chios

Ελλάδα 16.01.2026
Έκτακτη προσέγγιση έκανε το πλοίο Blue Star Chios στο λιμάνι του Λαυρίου.

Από τη Βενεζουέλα με αγάπη: Η Ματσάδο πρόσφερε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε

Κόσμος 16.01.2026
Στον Λευκό Οίκο μία από τις μορφές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα - Πώς αντέδρασε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ