E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022

Δημοσίευση 16/12/2020 | 16:28

Το 15% του πληθυσμού στον πλανήτη έχει δεσμεύσει το 51% των δόσεων των εμβολίων
Pexels

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές χθες Τρίτη.

Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς — οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

Χωρίς εμβόλιο 1 στους 4 πολίτες μέχρι το 2022

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η οργάνωση People's Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.

Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία — χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων — δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μίκαελ Σουμάχερ: Συγκλονιστικές φήμες για την υγεία του

Αθλητικά Νέα 26.01.2026
Τι υποστηρίζει η Daily Mail για την κατάσταση του Γερμανού πρωταθλητή και γιατί η οικογένεια συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής

Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Τα πιθανά αίτια της καταστροφής

Ελλάδα 26.01.2026
Για ποιο λόγο ήταν λιγότεροι εργαζόμενοι στη βάρδια

Τουλάχιστον δέκα νεκροί από τη σφοδρή χιονοκαταιγίδα στις ΗΠΑ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρκετές πολιτείες

Κόσμος 26.01.2026
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί

Αποκαλύψεις για τον 46χρονο που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα: Γιατί έμεινε 4 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία της μητέρας του

Ελλάδα 26.01.2026
Κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τις Αρχές, καταγγέλλοντας ότι άκουσε κραυγές βοήθειας από το θύμα

Μαρουσάκης: Διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα σαρώσουν τη χώρα ‑ Την Τετάρτη έρχεται νέο

Καιρός 26.01.2026
Οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Τραμπ για Μινεάπολη: «Ο Πρέτι είχε ένα πολύ επικίνδυνο και απρόβλεπτο όπλο»

Κόσμος 26.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη Wall Street Journal υπαινίχθηκε την απόσυρση των πρακτόρων της ICE από τη Μινεάπολη

Ξέφρενο ράλι για τον χρυσό: «Πάτησε» για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

Οικονομία 26.01.2026
Σε νεά ιστορικά υψηλά επίπεδα οδήγησε τον χρυσό η τρελή πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, σπάζοντας και το φράγμα των 5.000 δολαρίων ανά ουγκιά

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αυξάνονται τα πρόστιμα 100 ευρώ για τους παραβάτες

Ελλάδα 26.01.2026
Όσοι εξοφλούν το πρόστιμο επί τόπου ή εντός δέκα ημερών από τη βεβαίωσή του θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται έκπτωση 50%

Η Ιαπωνία αποχαιρετά τα τελευταία της panda ‑ Επιστρέφουν στην Κίνα εν μέσω τεταμένων σχέσεων

Κόσμος 26.01.2026
Η αποχώρηση της Xiao Xiao και της Lei Lei από την Ιαπωνία, θα αφήσει την χώρα χωρίς πάντα για πρώτη φορά από το 1972

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ ‑ Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Κόσμος 26.01.2026
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ

Τέσσερις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ελλάδα 26.01.2026
Τραυματίες ακόμη πέντε εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης