E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Σενάρια για ολικό lockdown σε νομούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Χαρδαλιάς για εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων με όλους τους φορείς

Δημοσίευση 16/12/2020 | 16:01

Κορωνοϊός: Σενάρια για ολικό lockdown σε νομούς με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Ολικό απαγορευτικό σε νομούς της χώρας, όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού ή παραμένει ψηλά ο αριθμός των κρουσμάτων παρά τα ισχύοντα μέτρα, ενδέχεται να ανακοινώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Οι σχετικές αποφάσεις είναι θέμα ωρών ή κάποιων 24ώρων, ενώ κατά την απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας δεν αποκλείεται να γίνει η περιγραφή της περαιτέρω αυστηροποίησης του ισχύοντος lockdown. Περιοχές που οι επιδημιολογικοί δείκτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς στην κοινότητα και επιπλέον πίεσης στο σύστημα υγείας είναι όπως φαίνεται αυτές στη Βόρεια Ελλάδα (όπως η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη, όπου μεταβαίνει αύριο ο Μ. Χρυσοχοίδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς αντίστοιχα), στη Θράκη και στην Δυτική Αττική. Το σύνολο των ζητημάτων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή και αυστηροποίησης του πλάνου εν όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων ετέθη και στο «τραπέζι» της σύσκεψης-τηλεδιάσκεψης του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί, θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε», τόνισε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στα parapolitika.fm, όπου υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές και πρόσθεσε: «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

Χρυσοχοϊδης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του

Νωρίτερα αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων απηύθυνε ο κ.Χρυσοχοϊδης μετά από έκτακτη σύσκεψη για τη Δυτική Αττική. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», είπε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Στη Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί αύριο Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Επιπλέον, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας των 192 στελεχών για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, εκ των οποίων 30 στελέχη τοποθετούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία