E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιχείρηση Ελευθερία: Πως θα οργανωθεί ο εμβολιασμός των Ελλήνων

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:32

Επιχείρηση Ελευθερία: Πως θα οργανωθεί ο εμβολιασμός των Ελλήνων

Ανεβάζουν ταχύτητες οι κυβερνητικοί φορείς που ασχολούνται με την επιχείρηση “Ελευθερία” -όπως ονόμασε η κυβέρνηση το σχέδιο των εμβολιασμών κατά της Covid- καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε την Τρίτη (15/12) την επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιθανότατα έγκρισης του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα έως 10 ημέρες αναμένεται να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, καθώς η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα στην Ευρώπη (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον ογκώδη φάκελο των μελετών του εμβολίου της Pfizer, όχι στις 29 όπως είχε δεσμευτεί αλλά τελικά νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με τη διαδικασία της έγκρισης έκτακτης χορήγησης, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων το εμβόλιο θα λάβει έγκριση κυκλοφορίας και από την Κομισιόν. Στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, ενδέχεται να παραλάβουμε στην Ελλάδα τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων και αμέσως μετά τις γιορτές να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Πρόκληση η αποθήκευση των εμβολίων και η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων

Ο εμβολιασμός κατά της Covid σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Έλληνες τον μήνα και σε δύο δόσεις εμβολίου, αναμένεται να αποτελέσει μία σύνθετη άσκηση για τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η επιχείρηση “Ελευθερία”, όπως ονόμασε την εκστρατεία εμβολιασμών η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πρέπει να στηθεί σε χρόνο μηδέν. Αποτελεί έναν περίπλοκο μηχανισμό ομαδικών εμβολιασμών, στους οποίους δεν έχει προηγούμενο η χώρα.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την εφοδιαστική αλυσίδα των Κέντρων Εμβολιασμού, σε χρόνους που αποτελούν πραγματική πρόκληση.

Ήδη, από την προηγούμενη Πέμπτη έχουμε παραλάβει και τα τελευταία ψυγεία για τη συντήρηση στους -70 βαθμούς Κελσίου του ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων, τα οποία αναμένεται να λάβουμε για αρχή, με βάση τον προγραμματισμό της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, με κατεπείγουσες διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες για την στελέχωση των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και Κέντρων Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όλης της Επικράτειας, με την έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Σήμερα αναμένεται και κρίσιμη διαδικτυακή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), καθώς γίνεται προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής δυνατότητας της χώρας με την “επιστράτευση” και των ιδιωτικών ιατρείων.

Ο ρόλος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με σαφήνεια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στα ιδιωτικά ιατρεία.

Δείτε επίσης – ΠΙΣ: Πώς πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες γιατρούς
Εμβολιασμοί Covid: Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού
Όπως έχει αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί εντός των δομών υγείας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές και τέλος ο γενικός πληθυσμός μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα δημιουργηθούν κινητές ομάδες, που θα εμβολιάζουν τους πολίτες στο σπίτι τους, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό όλων αυτών των πολιτών, ώστε να προσέλθουν συντεταγμένα στο σύστημα Υγείας και με βάση την αναγκαιότητα που έχουν για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές.

Πολύ περισσότερο καθώς στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό τα μητρώα ασθενών, απ’ όπου θα μπορούσαν εύκολα οι αρχές να εντοπίσουν και να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους.

Το κομβικός ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γι’ αυτό και κομβικό ρόλο στην επιχείρηση “Ελευθερία”, διαδραματίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού και προγραμματισμού των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού.

Οι αρμόδιοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στο παρελθόν, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, για να οργανώσουν αυτό το δαιδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού.

Οι τρόποι που έχουν προταθεί, είναι οι εξής:

  • Ραντεβού μέσω άυλης συνταγογράφησης

Αφορά περισσότερο τους “μυημένους” με την τεχνολογία και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, που θα κληθούν να ενεργοποιήσουν τη σχετική υπηρεσία μέσω της ΗΔΙΚΑ. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτό 850.000 πολίτες.

Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα όταν φτάσει η σειρά για τον εμβολιασμό τους, να λάβουν sms ή email με το παραπεμπτικό του εμβολιασμού, αφού προηγουμένως θα έχουν απαντήσει σε σχετικό μήνυμα αν αποδέχονται την ημέρα και την ώρα του ραντεβού στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως αυτή των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει, δηλαδή, ο πολίτης ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στη μέρα και τον τόπο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

  • Ραντεβού μέσω της πλατφόρμας gov.gr – embolio

Για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, στήνεται ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, μέσω του οποίου οι υποψήφιοι λήπτες των εμβολίων, θα μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για το εμβόλιό τους.

Με την καταγραφή του ΑΜΚΑ τους, θα μπορούν να διαπιστώσουν εύκολα εάν ανήκουν στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να κλείσουν ραντεβού.

  • Εμβολιασμοί Covid: Τηλεφωνικό ραντεβού

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπάρχει η μέριμνα να δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο, με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν για να πληροφορούνται εάν δικαιούνται εμβολιασμό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επιτόπου να κλείνουν το ραντεβού τους, με την σχετική καθοδήγηση των υπαλλήλων.

  • Ραντεβού μέσω του φαρμακοποιού της γειτονιάς

Ένας ακόμη πιο προσιτός -ιδιαίτερα προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία- τρόπος, θα είναι το κλείσιμο του ραντεβού μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς. Ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που εξυπηρετεί τον ενδιαφερόμενο πελάτη, βάζοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ΑΜΚΑ του πελάτη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, λέει στο iatropedia.gr ότι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση τα φαρμακεία να γίνουν “Κέντρα ενημέρωσης και πληροφόρησης για το νέο εμβόλιο”:

“Εμάς οι πελάτες μας είναι μιας μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην άυλη συνταγογράφηση, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που έχω, χρησιμοποιείται κυρίως από ηλικίες από 30 έως 45 ετών. Αυτοί δεν θα εμβολιαστούν, όμως, τώρα. Τώρα θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, άρα όλο το “βάρος” θα πέσει σε εμάς, στην πρώτη φάση των εμβολιασμών”, αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπολογιστών των φαρμακείων με την πλατφόρμα embolio.gov.gr, ώστε οι φαρμακοποιοί με το ΑΜΚΑ των ενδιαφερόμενων και τον ταχυδρομικό τους κώδικα, να μπορούν να τους ενημερώνουν για το ραντεβού τους.

Ο ΠΦΣ, ήδη, έχει οργανώσει εκπαιδευτικό ενημερωτικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς σχετικά με τα εμβόλια νέας τεχνολογίας, ώστε -όπως λέει- να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

“Αργότερα όταν θα έρθουν στην αγορά τα επόμενα εμβόλια τα οποία δεν απαιτούν συνθήκες φύλαξης και ψύξης στους –70 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε απλό ψυγείο στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, τότε το πρόβλημα θα λυθεί αυτομάτως, γιατί θα γίνονται όλοι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία. Εμείς στα φαρμακεία μας μέσα σε 2,5 μήνες κάναμε 4 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης, χωρίς να το καταλάβει κανείς”, αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για την υπηρεσία των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ορίστηκε στο συμβολικό ποσό του 1 ευρώ ανά ραντεβού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια την ώρα του μαθήματος σε λύκειο του Μαιν‑ε‑Λουάρ

Κόσμος 27.05.2024
Η καθηγήτρια τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο

«Ήταν επτά άτομα και μας χτύπαγαν»

Ελλάδα 27.05.2024
Συγκλονίζουν οι εθελοντές που δέχτηκαν επίθεση στην Πάρνηθα

Δάγκειος πυρετός: Ανήσυχος ο Σωτήρης Τσιόδρας για την έξαρση κρουσμάτων

Ελλάδα 27.05.2024
Δεν μπορεί να φανταστεί την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα.

Πριν τη φωτιά στο εργοστάσιο ζητούσαν από την ασφαλιστική αύξηση αποζημίωσης σε «περίπτωση πυρκαγιάς»

Ελλάδα 27.05.2024
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα φέρνει στο φως το LiveNews, για τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο Γιαννίτση στη Λαμία

Συναγερμός στη Ράφα: Πυροβολισμοί ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Αιγύπτιους στρατιώτες, ένας νεκρός

Κόσμος 27.05.2024
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το περιστατικό στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πυροβόλησε πρώτος

Πάρνηθα: «Δέχτηκα πέντε μαχαιριές, έχασα πολύ αίμα» λέει θύμα της πρωτοφανούς επίθεσης

Ελλάδα 27.05.2024
Όπως περιγράφει μιλώντας στην εκπομπή Tlive τον χτύπησαν με μένος ενώ ήταν στην Πάρνηθα και κινδύνευσε.

Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα: Μηνυμα του 112 για εκκένωση προς Ανάβυσσο

Ελλάδα 27.05.2024
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Κρήτη: Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Ελλάδα 27.05.2024
«Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει», είπε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου

Europa Conference League: Στην «AEK Arena» το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης

Αθλητικά Νέα 27.05.2024
Την Τετάρτη το βράδυ Ολυμπιακός και Φιορεντίνα θα δώσουν μάχη για την κατάκτησή του

Ανεβαίνουν στο πούλμαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης ‑ Ξεκινά η παρέλαση για το 7ο!

Αθλητικά Νέα 27.05.2024
Έτοιμοι για τη… παρέλαση με το ανοικτό πούλμαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης

Σοβαρό τρoχαίο στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης – Αναφορές για εγκλωβισμένους

Ελλάδα 27.05.2024
Επί ποδός οι αρμόδιες Αρχές για το σοβαρό τρoχαίο που σημειώθηκε στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης