E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Η απόφαση αφορά Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:29

Ποιοι δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο και τι αποζημίωση θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

Έκπτωση ενοικίου στο 80% από 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση “πιάνει” Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Για ποιους ισχύει και για ποιους όχι.

Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου, ενώ σήμερα πλήρωνε ουσιαστικά το 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εξέλιξη αυτή δίνει απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που ζητούσαν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά εκείνων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός, πολιτισμός). Οι εν λόγω επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους από το δεύτερο lockdown.

Δεν ισχύει για τους εργαζόμενους η μείωση
Να σημειωθεί πάντως ότι το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή εργασίας δεν θα ισχύσει η μείωση κατά 80% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία τους. Διατηρείται το 40% της έκπτωσης του ενοικίου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί το δεύτερο lockdown. Δηλαδή όσες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά με το δεύτερο lockdown θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Η μείωση στα ενοίκια κατά 80% δεν ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ οι οποίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατέβαλαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι στον 5ο κύκλο που θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου μένα, θα υπάρχει ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!