E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς, άγνωστο αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου

Μίλησε στο κεντρικό δελτίου του Mega για την αποτελεσματικότητα και τη σημασία του εμβολιασμού

Δημοσίευση 15/12/2020 | 21:49

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς, άγνωστο αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου

Για την αποτελεσματικότητα και τη σημασία του εμβολιασμού μίλησε στο κεντρικό δελτίου του Mega ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στο εμβόλιο κορωνοϊού τόνισε πως: «Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς. Δεν γνωρίζουμε αν εμποδίζουν την διασπορά της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάνω εγώ το εμβόλιο κατ ανάγκη προστατεύω τους διπλανούς μου. Αν το κάνουμε πολλοί, εκεί θα δημιουργηθεί το τοίχος έναντι του κορωνοϊού. Να μην επαναπαυθούμε εάν κάνουμε το εμβόλιο. Ενώ έχουμε προστατευτεί, μπορεί να μεταδίδουμε τον κορωνοϊού στους διπλανούς μας, οι οποίοι μπορεί να είναι στις ευπαθείς ομάδες».

Για τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τόνισε ότι «δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Ελπίζω ότι και ο ΕΟΦ θα κάνει μια αντίστοιχη ανοικτή διαδικασία».

Σχετικά με το αν θα εμβολιαστούν άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή πάσχουν από αυτοάνοσα, υποστήριξε ότι στις κλινικές μελέτες των εμβολίων συμμετείχαν άτομα που ανήκουν σε τέτοιες κατηγορίες.

«Να περιμένουμε τις επόμενες μέρες την τελική απόφαση του Οργανισμού των ΗΠΑ, όπου θα ξεκαθαριστούν οι κατηγορίες των ευάλωτων που συμπεριλήφθησαν στις κλινικές δοκιμές. Να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα γίνει εμβολιασμός σε όσους ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων» εξήγησε.

Ακόμα, έκανε λόγο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς, η μεγαλύτερη συντελέστηκε τον Φεβρουάριο. «Αυτός ο κορωνοϊός εξελίσσεται πολύ αργά. Άλλαξε κάπως, αλλά τα εμβόλια που έχουμε τον πιάνουνε» πρόσθεσε.

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Astra Zeneca συνεργάζεται με το Ρωσικό Ινστιτούτο που εφηύρε το ρωσικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για το ρωσικό εμβόλιο, «γιατί χρησιμοποιούν αντίστοιχη τεχνική με την Οξφόρδη και πιο σύνθετη. Το ευνοϊκό είναι ότι η Αstra Zeneca έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο γιος της Μαίρης Βιδάλη, Κάρολος

Ελλάδα 20.01.2025
Την τραγική απώλεια γνωστοποίησε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook

Αγρια δολοφονία ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Φάληρο ‑ Τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι για να τον ληστέψουν

Ελλάδα 20.01.2025
Μέσα στο πρακτορείο βρέθηκε η καραμπίνα του ιδιοκτήτη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ένα ρόπαλο και η ταμειακή μηχανή πεταμένη στο πάτωμα

Το TikTok επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά την παρέμβαση Τραμπ – «Τον ευχαριστούμε»

Tech + Science Χτες
Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα διατηρήσει το TikTok στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η εταιρεία

Τι είπε στη μαραθώνια απολογία της η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής

Ελλάδα Χτες
«Είχα μιλήσει στην πεθερά μου το 2016»

Τέλος εποχής για γνωστό smartphone ‑ Ο κατασκευαστής λέει αντίο στη δημοφιλή μάρκα

Tech + Science Χτες
Αθόρυβα η παραγωγή των smartphones της πιο γνωστής μάρκας παγκοσμίως έχει σταματήσει

Καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φωτοαντιγράφου ταυτότητας ‑ Ο νέος τρόπος υποβολής

Ελλάδα Χτες
Καταργήθηκε η προσκόμιση φωτοαντιγράφου ταυτότητας

Ηγουμενίτσα: Μηχανική βλάβη σε πλοίο κατά τη διάρκεια δρομολογίου από τη Βενετία

Ελλάδα Χτες
Η κατάσταση του καιρού στην περιοχή είναι ήπια, με νοτιοανατολικούς ανέμους έντασης 3-4 μποφόρ

Σύρος: Βρέθηκε σορός σε προχωρημένη σήψη

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε η διενέργεια vεκρoψίας - vεκρoτoμής

Αλιμος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε μαθητές Λυκείου με αυτοσχέδια γκλοπ ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
H επiθεση σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πλατεία Καραϊσκάκη

Απελευθερώθηκαν οι τρεις πρώτες όμηροι της Χαμάς – Τις παρέλαβε ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού

Κόσμος Χτες
Ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στο σημείο για τις τρεις Ισραηλινές, για να τις μεταφέρουν σε νοσοκομεία

Σάλος με νεαρό που έφτυσε και έβριζε άγαλμα ήρωα του 1821

Ελλάδα Χτες
«Θα το σκουπίσω, θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη» λέει ο ίδιος

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ

Ελλάδα Χτες
Ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια της δεκαετίας του `60 και ηχογράφησε περισσότερα από 1500 τραγούδια