E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς, άγνωστο αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου

Μίλησε στο κεντρικό δελτίου του Mega για την αποτελεσματικότητα και τη σημασία του εμβολιασμού

Δημοσίευση 15/12/2020 | 21:49

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς, άγνωστο αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου

Για την αποτελεσματικότητα και τη σημασία του εμβολιασμού μίλησε στο κεντρικό δελτίου του Mega ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στο εμβόλιο κορωνοϊού τόνισε πως: «Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς. Δεν γνωρίζουμε αν εμποδίζουν την διασπορά της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάνω εγώ το εμβόλιο κατ ανάγκη προστατεύω τους διπλανούς μου. Αν το κάνουμε πολλοί, εκεί θα δημιουργηθεί το τοίχος έναντι του κορωνοϊού. Να μην επαναπαυθούμε εάν κάνουμε το εμβόλιο. Ενώ έχουμε προστατευτεί, μπορεί να μεταδίδουμε τον κορωνοϊού στους διπλανούς μας, οι οποίοι μπορεί να είναι στις ευπαθείς ομάδες».

Για τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τόνισε ότι «δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Ελπίζω ότι και ο ΕΟΦ θα κάνει μια αντίστοιχη ανοικτή διαδικασία».

Σχετικά με το αν θα εμβολιαστούν άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή πάσχουν από αυτοάνοσα, υποστήριξε ότι στις κλινικές μελέτες των εμβολίων συμμετείχαν άτομα που ανήκουν σε τέτοιες κατηγορίες.

«Να περιμένουμε τις επόμενες μέρες την τελική απόφαση του Οργανισμού των ΗΠΑ, όπου θα ξεκαθαριστούν οι κατηγορίες των ευάλωτων που συμπεριλήφθησαν στις κλινικές δοκιμές. Να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα γίνει εμβολιασμός σε όσους ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων» εξήγησε.

Ακόμα, έκανε λόγο, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την μετάλλαξη του κορωνοϊού, καθώς, η μεγαλύτερη συντελέστηκε τον Φεβρουάριο. «Αυτός ο κορωνοϊός εξελίσσεται πολύ αργά. Άλλαξε κάπως, αλλά τα εμβόλια που έχουμε τον πιάνουνε» πρόσθεσε.

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Astra Zeneca συνεργάζεται με το Ρωσικό Ινστιτούτο που εφηύρε το ρωσικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για το ρωσικό εμβόλιο, «γιατί χρησιμοποιούν αντίστοιχη τεχνική με την Οξφόρδη και πιο σύνθετη. Το ευνοϊκό είναι ότι η Αstra Zeneca έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης

Αγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα… πτυχία τους: «Να τα συγκρίνουμε»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στη Βουλή, αυτήν τη φορά με τον Θάνο Πλεύρη

Κρήτη: Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν νεκροί η Ελευθερία και ο 43χρονος πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν νεκροί η 43χρονη Ελευθερία και ο 38χρονος πρώην σύντροφός της

Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν γιατί οι πιλότοι… έβγαζαν φωτογραφίες

Κόσμος 22.04.2026
Νέα έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας αναφέρει πως δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν το 2021 γιατί οι πιλότοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο.

Κρήτη: «Η μητέρα μου δεν είχε παραπονεθεί για τον 43χρονο, τον γνωρίζαμε», λέει ο γιος της 43χρονης

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθει

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί

Γκιλφόιλ: Όταν οι Αμερικανοί και οι Έλληνες στέκονται μαζί, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε

Ελλάδα 22.04.2026
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε ιδιαίτερα στα ταχύτατα βήματα προόδου στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ελευθερία Γιακουμάκη: Νεκρή από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα 22.04.2026
Η σορός ήταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της

Αθανασία Μεσίρη: Έδωσε το όνομά της σε προσπάθεια της στη γυμναστική η 19χρονη πρωταθλήτρια

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Στα βήματα των Μελισσανίδη, Πετρούνια και Ταμπάκου η Μεσίρη

Ζάκυνθος: 60χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση ‑ Εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Συναγερμός στη Ζάκυνθο για θάνατο από λεπτοσπείρωση και νέα κρούσματα