SOS από τις τράπεζες: Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές
Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δημοσίευση 15/12/2020 | 17:08

Χρήσιμες συμβουλές με στόχο τις ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές δίνει σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενόψει της εορταστικής περιόδου και λόγω των περιοριστικών μέτρων, που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας.
Ειδικότερα η ΕΕΤ απευθύνεται στους συναλλασσομένους και αναφέρει:
- Η τράπεζά σας δεν θα ζητήσει ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο (τηλεφωνικώς, μέσω e-mail ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας)τους κωδικούς σας. Μην απαντάτε σε επικοινωνίες και e-mail που σας ζητούν User Name, Passwords και PIN.
- Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
- Βεβαιωθείτε ότι ο Internet browser που χρησιμοποιείτε δεν αποθηκεύει αυτόματα κωδικούς (User ID & Passwords) σε ιστοσελίδες που επισκέπτεστε (εμπόρων, τραπεζών, κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ).
- Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Μην προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως άνοιγμα συνημμένων αρχείων και διαγράψτε τα αμέσως.
- Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους (links) που πιστεύετε ότι σας ανακατευθύνουν σε «site» της τράπεζάς σας. Θα πρέπει πάντα να πληκτρολογείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση της ιστοσελίδας εσείς οι ίδιοι. Μην ακολουθείτε υπερσύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ιστοσελίδες άλλων εταιρειών, μηχανών αναζήτησης, κ.λ.π.
- Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο να δίνετε τα στοιχεία των καρτών σας μόνο σε πιστοποιημένους ιστότοπους/επιχειρήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας, αποφύγετε να συναλλάσσεστε μαζί τους. Πριν από κάθε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζάς σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας από το λουκέτο (security lock) στην αρχή της γραμμής αναζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σας, αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας επιλέγοντας «Έξοδος».
- Αν το κινητό σας τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα, λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αν και βρίσκεστε σε περιοχή, που συνήθως διαθέτει καλή κάλυψη σήματος, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
- Εγγραφείτε στις υπηρεσίες της τράπεζας σας, που παρέχουν ασφαλείς ειδοποιήσεις μέσω SMS και e-mail όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
- Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
- Εάν έχετε πέσει θύμα οποιουδήποτε τύπου απάτης όπως ενδεικτικά «SIM Swapping», «Υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή», «Phishing», κ.λπ ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόσο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και οι τράπεζες - μέλη της ΕΕΤ έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές όλων μας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τατόι: «Με δάγκωσε και μου έσκισε τα ρούχα» – Η συγκλονιστική περιγραφή άνδρα που δέχτηκε επίθεση από λύκο
Ελλάδα
22.02.2026
Ανάμεσα στο Κρυονέρι και στο Τατόι, ένας κάτοικος της περιοχής βγήκε για τρέξιμο στις 8:30 το πρωί και περιέγραψε πώς βρέθηκε αντιμέτωπος με λύκο στην Πάρνηθα
Η Αθήνα κορυφώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της: Παρέλαση, μουσική και ξεφάντωμα σε Σύνταγμα, Ερμού και Κοτζιά
Ελλάδα
22.02.2026
Η μεγάλη παρέλαση ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και καταλήγει στην πλατεία Κοτζιά, όπου στις 7 μ.μ. θα «ξεδιπλωθεί» το αποκριάτικο πάρτι με τη ζωντανή μουσική
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Η βασική εκπαίδευση, οι νέες ειδικότητες και η αποζημίωση
Ελλάδα
22.02.2026
Με 10 εβδομάδες εντατικής βασικής εκπαίδευσης, πιστοποιημένες δεξιότητες και σημαντικές αυξήσεις στην αποζημίωση
Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Ασημένιο ο Τεντόγλου, χρυσά μετάλλια για Αδαμοπούλου, Ρούσσου, βίντεο
Αθλητικά Νέα
Χτες
Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου
Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Θράκη, χάρτης με τις περιοχές όπου έπεσε η περισσότερη βροχή
Καιρός
Χτες
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας έφτασε τα 82 mm
Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες
Ελλάδα
Χτες
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση
Γεωργιάδης: Θα ξαναπάω στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο πρώτος που θα με εμποδίσει θα υποστεί τις συνέπειες
Ελλάδα
Χτες
«Και να με κτυπούν και να μην τους κάνω μήνυση και να τους ζητήσω και συγγνώμη….κάπου ώπα! Αλλά με έχουν μετρήσει λάθος» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι!
Ελλάδα
Χτες
Οδηγίες για τους επισκέπτες της Πάρνηθας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν βόλτες στην περιοχή με τα σκυλιά τους
Ο Τραμπ αυξάνει στο 15% τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές παγκοσμίως
Κόσμος
Χτες
Νέο σοκ παγκοσμίως
Συγκλονίζει ο Πολονάρα: «Όταν μου είπαν ότι έχω λευχαιμία, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»
Αθλητικά Νέα
Χτες
Σε μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση, ο Ακίλε Πολονάρα άνοιξε την καρδιά του για τη δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του
Ολυμπιακός: Το story της γυναίκας του Πίτερς μετά τον αποκλεισμό του από τη δωδεκάδα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας
Αθλητικά Νέα
Χτες
Η Μάντισον Γκρου ανέβασε βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Αμερικανού με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Προσωρινή διακοπή στο εργοστάσιο της Βιολάντα στην Αγία Κυριακή, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Ελλάδα
Χτες
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της Ε.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας, στην τοπική κοινότητα Αγίας Κυριακής του δήμου Τρικκαίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων






