E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναγκόρνο‑Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους

Επειδή αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους

Δημοσίευση 15/12/2020 | 13:36

Ναγκόρνο‑Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους

Δυο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την Guardian. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη αποδειξη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο άνδρες αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων είναι από τα πιο ειδεχθή που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν σε δίκη. Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα του ενός θύματος με τη βοήθεια ενός συγγενή, ενώ είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών εμφανίζονται να κρατούν καθηλωμένο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν.

H Γκαγιάν Πετροσιάν (παρά το ίδιο επώνυμο, δεν υπάρχει συγγένεια), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει πολύ στο θύμα.

Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του.

Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Πριν τελειώσει το βίντεο, ο αποκεφαλισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν. Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο αποκεφαλισμών και βεβήλωσης πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, αλλά και ενός που καταγράφει την εκτέλεση ενός Αζέρου συνοριοφύλακα. Άλλα κλιπ δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους.

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει η Guardian.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

Κόσμος 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών