E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Σε ηλικία 89 ετών

Δημοσίευση 14/12/2020 | 10:49

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Ο βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ (John le Carré), πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο πράκτοράς του Τζόνι Γκέλερ.

«Προς μεγάλη μου θλίψη πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την είδηση ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, γνωστός στον κόσμο ως Τζον Λε Καρέ, απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια (δεν είχε σχέση με την COVID-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου», ανέφερε ο Γκέλερ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Curtis Brown, που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα.

«Ήταν 89 ετών. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τέσσερις γιους του, στις οικογένειές τους και στην αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν», πρόσθεσε.

«Χάσαμε μια μεγάλη μορφή της βρετανικής λογοτεχνίας», έκρινε, επαινώντας τη «μεγάλη ευστροφία» του, την «ευγένεια», το «χιούμορ» του.

«Με μεγάλη μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ — ο Τζον Λε Καρέ — απεβίωσε εξαιτίας πνευμονίας το βράδυ του Σαββάτου», επιβεβαίωσε η οικογένεια σε σύντομο μήνυμά της που μετέφερε ο ατζέντης του συγγραφέα.

Ο Τζον Λε Καρέ γνώρισε επιτυχία με το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold, 1964), που έγραψε στα τριάντα του, διότι «βαριόταν» τη δουλειά του διπλωμάτη στη βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία).

Το βιβλίο, παγκόσμιο μπεστ-σέλερ — πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε διεθνές επίπεδο — αφηγείται την ιστορία του Άλεκ Λίμας, βρετανού διπλού πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σήμανε την αρχή της μακράς συνεργασίας του Κόρνγουολ με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Η καριέρα του Κόρνγουολ ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6.

Εκτός απο το «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», στα πιο διάσημα έργα περιλαμβάνονται και τα «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία» και το «The Night Manager».

Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται τα «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Απόλυτοι Φίλοι» και «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο