E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Σε ηλικία 89 ετών

Δημοσίευση 14/12/2020 | 10:49

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Ο βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ (John le Carré), πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο πράκτοράς του Τζόνι Γκέλερ.

«Προς μεγάλη μου θλίψη πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την είδηση ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, γνωστός στον κόσμο ως Τζον Λε Καρέ, απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια (δεν είχε σχέση με την COVID-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου», ανέφερε ο Γκέλερ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Curtis Brown, που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα.

«Ήταν 89 ετών. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τέσσερις γιους του, στις οικογένειές τους και στην αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν», πρόσθεσε.

«Χάσαμε μια μεγάλη μορφή της βρετανικής λογοτεχνίας», έκρινε, επαινώντας τη «μεγάλη ευστροφία» του, την «ευγένεια», το «χιούμορ» του.

«Με μεγάλη μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ — ο Τζον Λε Καρέ — απεβίωσε εξαιτίας πνευμονίας το βράδυ του Σαββάτου», επιβεβαίωσε η οικογένεια σε σύντομο μήνυμά της που μετέφερε ο ατζέντης του συγγραφέα.

Ο Τζον Λε Καρέ γνώρισε επιτυχία με το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold, 1964), που έγραψε στα τριάντα του, διότι «βαριόταν» τη δουλειά του διπλωμάτη στη βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία).

Το βιβλίο, παγκόσμιο μπεστ-σέλερ — πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε διεθνές επίπεδο — αφηγείται την ιστορία του Άλεκ Λίμας, βρετανού διπλού πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σήμανε την αρχή της μακράς συνεργασίας του Κόρνγουολ με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Η καριέρα του Κόρνγουολ ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6.

Εκτός απο το «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», στα πιο διάσημα έργα περιλαμβάνονται και τα «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία» και το «The Night Manager».

Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται τα «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Απόλυτοι Φίλοι» και «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές

Σεισμός στην Εύβοια 5,2 Ρίχτερ ‑ Έντονα αισθητή δόνηση στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

Μωβ τσούχτρες στον Ευβοϊκό και τον Παγασητικό: Συναγερμός – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Ειδικά θαλάσσια δίκτυα αναπτύσσουν οι τοπικές αρχές στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για την προφύλαξη των λουόμενων, ενώ επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις αλλαγές στο οικοσύστημα της Μεσογείου

Χανιά: Γερμανός συνελήφθη για κατασκοπεία – Τραβούσε φωτογραφίες στρατιωτικών αεροσκαφών

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία του Αερολιμένα Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο παραμένει ζωντανό – Μίνι ανασχηματισμός την Πέμπτη

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τι λένε οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών – Ο πρωθυπουργός επιστρέφει Δευτέρα από τη Βοστώνη και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις περιορισμένες κυβερνητικές αλλαγές

ΗΠΑ: Πατέρας συνελήφθη για τη δολοφονία του 4χρονου γιου του – Η σορός βρέθηκε θαμμένη στην αυλή

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο κατηγορούμενος αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία, στη συνέχεια όμως άλλαξε την κατάθεσή του

Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε μονοκατοικία τα ξημερώματα – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Ανακριτικό της Υπηρεσίας

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 56χρονος – ΙΧ προσέκρουσε σε στηθαίο και ανετράπη στον Περιφερειακό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Την προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε εξαφανιστεί μετά από καβγά με τη μητέρα του για το ChatGPT

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν νεκρό τον 20χρονο σε δασική περιοχή κοντά στο Κιότο

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έρχεται η λήξη της προθεσμίας – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ποια ακίνητα αφορά η υποχρέωση καθαρισμού