E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία

Δημοσίευση 13/12/2020 | 12:43

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αυστηρότερου lockdown επιβεβαιώνεται στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Τα δάκρυα της Άνγκελα Μέρκελ, πριν από μερικές μέρες, “αποτύπωσαν” την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία. Και σήμερα (13.12.2020) η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν κάτι που έμοιαζε αναπόφευκτο: ένα πιο αυστηρό lockdown.

Το νέο lockdown στη Γερμανία μοιάζει με εκείνο της προηγούμενης άνοιξης. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Η Γερμανία στρέφεται σε αυτή τη λύση μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Χθες (12.12.2020) ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προετοίμασε το κλίμα για τους επερχόμενους περιορισμούς. «Θα είναι δύσκολο για όλους, αλλά είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά», τόνισε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του μέσω διαδικτύου με μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στο ίδιο πνεύμα τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλον οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρών μέτρων, με αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, επιμήκυνση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για τα σχολεία, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 20:00 ή τις 21:00 έως τις 05:00 ή τις 06:00. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχει βεβαίως ακυρωθεί. «Χρειαζόμαστε πλέον εντελώς διαφορετικά, απολύτως σαφή, απολυταρχικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), καθώς, όπως έκρινε, ο κόσμος «δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα».

Χθες βράδυ ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν ανέλαβε να διαπραγματευτεί το έγγραφο με τα μέτρα επί του οποίου συμφώνησαν το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια. Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο χρόνος έναρξης της ισχύος των μέτρων. Κάποια κρατίδια πάντως, όπως η Σαξονία, θα κλείσουν τα καταστήματα ήδη από αύριο Δευτέρα (14.12.2020), ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ζητήσει τα νέα, αυστηρά μέτρα να τεθούν σε ισχύ πριν από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ήδη χθες ότι για τα καταστήματα που θα κλείσουν θα προβλεφθούν αποζημιώσεις στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις επιχειρήσεις εστίασης και τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που έκλεισαν τη 2η Νοεμβρίου. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο ωστόσο είναι συνήθως ιδιαίτερα υψηλός, μπορεί να φθάσει έως ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική έναρξης των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το εμβόλιο θα προσφερθεί πρώτα στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπουργοί και κάποιοι από τους στενότερους συνεργάτες τους βρίσκονται, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στην προτεραιότητα 5, ενώ οι βουλευτές κάτω των 60 και χωρίς προϋπάρχουσα νόσο θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό.

Σήμερα όμως, αποκαλύπτει η εφημερίδα Βild, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, διατυπώνει το αίτημα οι 709 βουλευτές να εμβολιαστούν συντομότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα

Η Ρωσία προειδοποιεί τους ξένους πολίτες στο Κίεβο: Εγκαταλείψτε αμέσως την ουκρανική πρωτεύουσα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Νωρίτερα, μια ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου άφησε τουλάχιστον δύο νεκρούς και 19 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν και παρέσυραν με το ΙΧ τους τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Προέβησαν σε υβριστικές επιθέσεις σε βάρος της, ενώ παράλληλα της έριξαν αυγά και αντικείμενα - Την επόμενη ημέρα επέστρεψαν και την παρέσυραν με το όχημά τους