E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία

Δημοσίευση 13/12/2020 | 12:43

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αυστηρότερου lockdown επιβεβαιώνεται στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Τα δάκρυα της Άνγκελα Μέρκελ, πριν από μερικές μέρες, “αποτύπωσαν” την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία. Και σήμερα (13.12.2020) η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν κάτι που έμοιαζε αναπόφευκτο: ένα πιο αυστηρό lockdown.

Το νέο lockdown στη Γερμανία μοιάζει με εκείνο της προηγούμενης άνοιξης. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Η Γερμανία στρέφεται σε αυτή τη λύση μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Χθες (12.12.2020) ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προετοίμασε το κλίμα για τους επερχόμενους περιορισμούς. «Θα είναι δύσκολο για όλους, αλλά είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά», τόνισε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του μέσω διαδικτύου με μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στο ίδιο πνεύμα τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλον οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρών μέτρων, με αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, επιμήκυνση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για τα σχολεία, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 20:00 ή τις 21:00 έως τις 05:00 ή τις 06:00. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχει βεβαίως ακυρωθεί. «Χρειαζόμαστε πλέον εντελώς διαφορετικά, απολύτως σαφή, απολυταρχικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), καθώς, όπως έκρινε, ο κόσμος «δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα».

Χθες βράδυ ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν ανέλαβε να διαπραγματευτεί το έγγραφο με τα μέτρα επί του οποίου συμφώνησαν το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια. Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο χρόνος έναρξης της ισχύος των μέτρων. Κάποια κρατίδια πάντως, όπως η Σαξονία, θα κλείσουν τα καταστήματα ήδη από αύριο Δευτέρα (14.12.2020), ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ζητήσει τα νέα, αυστηρά μέτρα να τεθούν σε ισχύ πριν από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ήδη χθες ότι για τα καταστήματα που θα κλείσουν θα προβλεφθούν αποζημιώσεις στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις επιχειρήσεις εστίασης και τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που έκλεισαν τη 2η Νοεμβρίου. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο ωστόσο είναι συνήθως ιδιαίτερα υψηλός, μπορεί να φθάσει έως ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική έναρξης των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το εμβόλιο θα προσφερθεί πρώτα στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπουργοί και κάποιοι από τους στενότερους συνεργάτες τους βρίσκονται, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στην προτεραιότητα 5, ενώ οι βουλευτές κάτω των 60 και χωρίς προϋπάρχουσα νόσο θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό.

Σήμερα όμως, αποκαλύπτει η εφημερίδα Βild, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, διατυπώνει το αίτημα οι 709 βουλευτές να εμβολιαστούν συντομότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλβανία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βουλή για την πρώτη Al υπουργό

Κόσμος 18.09.2025
Η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα

Κάρπαθος: Ηλεκτροπληξία υπέστη ανήλικος σε επιβατικό πλοίο ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ελλάδα 18.09.2025
Ηλεκτροπληξία για παιδί που άγγιξε προβολέα πλοίου στην Κάρπαθο.

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα 18.09.2025
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα 18.09.2025
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 18.09.2025
Η στιγμή που ο 29χρονος μοτοσικλετιστής συγκρούεται με την νταλίκα

Η γερμανική κυβέρνηση μοιράζει χρήματα που δεν έχει, παραδέχεται ο Μερτς

Κόσμος 18.09.2025
Κρίσιμη η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Σπάει ρεκόρ η τιμή του καφέ – Πιο ακριβός με delivery

Οικονομία 18.09.2025
Οι τιμές του καφέ παρουσιάζουν συνεχείς ανατιμήσεις

Θρίλερ στα Σπάτα με επιδειξία: Επιτέθηκε σε μητέρες με παιδιά

Ελλάδα 18.09.2025
Πανικός σε κεντρικά σημεία της περιοχής για άνδρα κυκλοφορούσε γυμνός και παρενοχλούσε γυναίκες με παιδιά

Της έκλεψαν το φαγητό στο γραφείο και έγινε χαμός: Το σημείωμα που άφησε έγινε viral

Κόσμος 18.09.2025
Μια 33χρονη υπάλληλος βρήκε το γεύμα της κλεμμένο και άφησε σημείωμα που έγινε viral. Η ιστορία της δίχασε το Reddit και ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία