E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία

Δημοσίευση 13/12/2020 | 12:43

Σε αυστηρό lockdown η Γερμανία

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αυστηρότερου lockdown επιβεβαιώνεται στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Τα δάκρυα της Άνγκελα Μέρκελ, πριν από μερικές μέρες, “αποτύπωσαν” την κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία. Και σήμερα (13.12.2020) η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν κάτι που έμοιαζε αναπόφευκτο: ένα πιο αυστηρό lockdown.

Το νέο lockdown στη Γερμανία μοιάζει με εκείνο της προηγούμενης άνοιξης. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ κλείνουν όλα τα μαγαζιά και τα σχολεία.

Η Γερμανία στρέφεται σε αυτή τη λύση μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Χθες (12.12.2020) ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προετοίμασε το κλίμα για τους επερχόμενους περιορισμούς. «Θα είναι δύσκολο για όλους, αλλά είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά», τόνισε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του μέσω διαδικτύου με μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στο ίδιο πνεύμα τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλον οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάσσονταν υπέρ της επιβολής αυστηρών μέτρων, με αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, επιμήκυνση των χριστουγεννιάτικων διακοπών για τα σχολεία, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 20:00 ή τις 21:00 έως τις 05:00 ή τις 06:00. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχει βεβαίως ακυρωθεί. «Χρειαζόμαστε πλέον εντελώς διαφορετικά, απολύτως σαφή, απολυταρχικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), καθώς, όπως έκρινε, ο κόσμος «δεν έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα».

Χθες βράδυ ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν ανέλαβε να διαπραγματευτεί το έγγραφο με τα μέτρα επί του οποίου συμφώνησαν το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια. Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο χρόνος έναρξης της ισχύος των μέτρων. Κάποια κρατίδια πάντως, όπως η Σαξονία, θα κλείσουν τα καταστήματα ήδη από αύριο Δευτέρα (14.12.2020), ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας είχε ζητήσει τα νέα, αυστηρά μέτρα να τεθούν σε ισχύ πριν από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ήδη χθες ότι για τα καταστήματα που θα κλείσουν θα προβλεφθούν αποζημιώσεις στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα για τις επιχειρήσεις εστίασης και τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού που έκλεισαν τη 2η Νοεμβρίου. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο ωστόσο είναι συνήθως ιδιαίτερα υψηλός, μπορεί να φθάσει έως ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική έναρξης των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το εμβόλιο θα προσφερθεί πρώτα στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπουργοί και κάποιοι από τους στενότερους συνεργάτες τους βρίσκονται, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, στην προτεραιότητα 5, ενώ οι βουλευτές κάτω των 60 και χωρίς προϋπάρχουσα νόσο θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό.

Σήμερα όμως, αποκαλύπτει η εφημερίδα Βild, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, διατυπώνει το αίτημα οι 709 βουλευτές να εμβολιαστούν συντομότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος 24.02.2026
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος 24.02.2026
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος 24.02.2026
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 24.02.2026
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 24.02.2026
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος 24.02.2026
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα 24.02.2026
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα 24.02.2026
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος 24.02.2026
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα 24.02.2026
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος 24.02.2026
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία