E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παπαευαγγέλου: Αρκεί ένα βράδυ για να γίνουν τα σπίτια μας εστίες υπερμετάδοσης

«Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά».

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2020 | 21:32

Παπαευαγγέλου: Αρκεί ένα βράδυ για να γίνουν τα σπίτια μας εστίες υπερμετάδοσης

Στους κινδύνους που παραμονεύουν τις ημέρες των εορτών αν χαλαρώσουν τα μέτρα από πλευράς πολιτών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.

«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απειλητικό ιρανικό βίντεο με F‑4 Phantom: Σχέδια για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

Κόσμος 01.03.2026
Το Ιράν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παλαιά αεροσκάφη F-4 Phantom II αμερικανικής κατασκευής που αποκτήθηκαν πριν από το 1979

Η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ έγινε πάλι viral

Κόσμος 01.03.2026
«Στο είπα ότι θα χορέψουμε πάνω στον τάφο σου, έτσι δεν είναι;» έγραψε η Ιρανή σε ανάρτηση στο «X»

Αχμάντ Βαχίντι: Αυτός είναι ο νέος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, σκοτώθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το Ιράν το Σάββατο από αμερικανο-ισραηλινά πυρά

Iράν: Πλήθος κατέστρεψε μνημείο του Χαμενεΐ ‑ «Ονειρεύομαι; Γεια σου καινούργιο κόσμε!»

Κόσμος 01.03.2026
Πλήθος Ιρανών έριξε ένα μνημείο του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε πόλη του νότιου Ιράν

Θεσσαλονίκη: 34χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύντροφό του

Ελλάδα 01.03.2026
Ο άνδρας συνελήφθη - Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύεται

Το Ντουμπάι σε κατάσταση συναγερμού: Αδειάζουν τα ράφια, αγωνία για τους Έλληνες

Κόσμος 01.03.2026
Η αγωνία για τις εξελίξεις και ο φόβος νέων επιθέσεων οδηγούν ορισμένους στην απόφαση της προσωρινής επιστροφής στην Ελλάδα, έως ότου αποκατασταθεί η σταθερότητα

Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι με κατεύθυνση προς Κύπρο

Κόσμος 01.03.2026
Οι βρετανικές δυνάμεις «κατέρριψαν» ιρανικά drones με κατεύθυνση προς Κύπρο, που απείλησαν βρετανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, στο Sky News

Βαγδάτη: Με μπουλντόζες προσπαθούν να σπάσουν τους φραγμούς προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Κόσμος 01.03.2026
Oι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να αποτρέψουν την παραβίαση της περιμέτρου

Πολυκατοικίες: Πότε παραγράφονται τα χρέη για τα κοινόχρηστα

Ελλάδα 01.03.2026
Πότε «παγώνει» η προθεσμία ή ξεκινά από την αρχή

Συναγερμός για τη βενζίνη: Πόσο θα πληρώσουμε την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;

Οικονομία 01.03.2026
Εν μέσω απειλών η τιμή αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε μία μόλις ημέρα - Φόβοι για περαιτέρω αύξηση μετά την επίθεση