E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παπαευαγγέλου: Αρκεί ένα βράδυ για να γίνουν τα σπίτια μας εστίες υπερμετάδοσης

«Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά».

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2020 | 21:32

Παπαευαγγέλου: Αρκεί ένα βράδυ για να γίνουν τα σπίτια μας εστίες υπερμετάδοσης

Στους κινδύνους που παραμονεύουν τις ημέρες των εορτών αν χαλαρώσουν τα μέτρα από πλευράς πολιτών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.

«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν