E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αργή αλλά σταθερή η υποχώρηση της επιδημίας

Γιατί οι ειδικοί είπαν «όχι» στο λιανεμπόριο

Δημοσίευση 11/12/2020 | 08:51

Κορωνοϊός: Αργή αλλά σταθερή η υποχώρηση της επιδημίας

Με φόντο την αργή αλλά σταθερή υποχώρηση της επιδημίας κορωνοϊού, θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση τον οδικό χάρτη για την εορταστική αγορά.

Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.534 νέα κρούσματα, με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα να συγκεντρώνουν περίπου τα μισά από αυτά, ενώ δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σε άλλες 45 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Με δραματικά αργό ρυθμό γίνεται η αποσυμπίεση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται πλέον περί τους 3.625 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 565 είναι διασωληνωμένοι.

Για το θέμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χθες κατά πληροφορίες παρέδωσε αρνητική εισήγηση - τουλάχιστον για το άνοιγμα και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τον τρόπο που γνωρίζαμε ως τώρα.

Η εισήγηση των ειδικών ήταν να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι και με συγκεκριμένο τρόπο που εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν ανοιχτά κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, συγκεκριμένα μόνο τα μικρότερα, συνοικιακά βιβλιοπωλεία υπό αυστηρούς όρους επίσκεψης και τα μεγαλύτερα με τη διαδικασία της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής παραγγελίας και της παραλαβής των προϊόντων με ραντεβού έξω από το κατάστημα (click away) όπως προτάθηκε και για τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής για το λιανεμπόριο

Τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν επί δύο συνεχείς ημέρες τηλεδιασκέψεις, χθες και προχθές, για το θέμα του λιανεμπορίου, το οποίο είναι μείζον για την οικονομία. Συμφώνησαν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον... παραδοσιακό τρόπο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη διασπορά του κορωνοϊού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την εορταστική, κατά την οποία καταγράφεται συνωστισμός στην αγορά.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εικόνες από την αγορά του Λονδίνου όπου χιλιάδες κόσμου περίμεναν επί ώρες σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια λειτούργησαν ως προειδοποίηση. Για αυτό και συμφώνησαν να δοθεί έγκαιρα και υπό ασφαλείς προϋποθέσεις χρόνος για τις αγορές στους πολίτες ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα σκηνές παρόμοιες με εκείνες από την αγορά του Λονδίνου.

Μελέτησαν επίσης οι ειδικοί τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την υποχώρηση της επιδημίας στην επικράτεια και συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να μη χαθεί ό,τι έχει κερδηθεί έπειτα από τόσες εβδομάδες lockdown, δηλαδή η πτωτική πορεία των κρουσμάτων και η ελαφρά αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Το δεδομένο της μείωσης, περίπου στο 30%, στα κρούσματα κατά τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, προφανώς σταθμίστηκε από την Επιτροπή.

Το "βάρος" των νοσηλευομένων

Το ίδιο και εκείνο που αποτυπώνει μικρή μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλινικές Covid-19 καθώς και σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους. Οι νοσηλευόμενοι μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου ήταν περί τους 4.500 ενώ πλέον έχουν υποχωρήσει στους 3.625. Μάλιστα, για πρώτη φορά όπως είπε προχθές ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, φάνηκε ότι αρχίζει να ισοσκελίζεται το ισοζύγιο στις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών και τα εξιτήρια. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις επόμενες 10 ημέρες ημέρες και στη μείωση των διασωληνωμένων.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η υποχώρηση των νοσηλειών αποτυπώνεται σταθερά. Οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι 1.740 έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τους 2.300 που νοσηλεύονταν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες το βράδυ 280.

Στην Αττική, η οποία βρίσκεται στην "πρώτη θέση" αυτής της αρνητικής επίδοσης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοιού απο την αρχή της εβδομάδας, στο ΕΣΥ καταγράφεται επίςης ελαφρά υποχώρηση των νοσηλευομένων. Οι ασθενείς είναι 539 εκ των οποίων οι 155 διασωληνωμένοι. Η Δυτική Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο των επιςτημονικων και υγειονομικών αρχών καθώς καταγράφει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Ασπρόπυργου έχουν πολλά κρούσματα που προκύπτουν από συρροές σε πληθυσμούς Ρομά και σε εργοστάσια.

Τέλος, ο χθεσινός απολογισμός των θυμάτων είναι 81 ενώ συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 964 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19, και από την αρχή της επιδημίας 3.370.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκπτωση έως 4% προβλέπεται για έγκαιρη εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενώ επιστροφές και συμψηφισμοί πραγματοποιούνται πλέον αυτόματα μέσω myAADE, χωρίς αίτηση από τους φορολογούμενους

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F‑16 ‑ Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων πέντε πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72.

Θερινές εκπτώσεις: Πότε θα ξεκινήσουν και πόσο θα διαρκέσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 13 Ιουλίου

Στιγμές αγωνίας στον Πύργο: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονη μέσα σε αυλή σπιτιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παιχνίδι που μετατράπηκε σε εφιάλτη - Δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του τετράποδου

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στη φυλακή ο 41χρονος συζυγοκτόνος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες που αποδοκίμασαν τον δράστη

Χαλκίδα: Γιατρός έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο νοσοκομείο – Είχε μόλις γυρίσει από αναρρωτική άδεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γιατρός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που υποβαλλόταν σε εξετάσεις

Ξηλώθηκε σπείρα που λεηλατούσε αιολικά πάρκα και υποσταθμούς σε Εύβοια και Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές συνέλαβαν έξι άτομα

Το Bitcoin σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σβήνει το ράλι του Τραμπ και υποχωρεί σε χαμηλά 20 μηνών μετά την κίνηση της Strategy

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ σε πολεοδομίες της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Συλλήψεις για «εξυπηρετήσεις» και φακελάκια

Τουρκία: Ανδρας κράτησε όμηρο την 3χρονη κόρη του έπειτα από καβγά με την σύζυγό του

Κόσμος Χτες
Η 3χρονη διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις