E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρλ Μισέλ: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ήραν το βέτο Πολωνία και Ουγγαρία

Δημοσίευση 10/12/2020 | 20:38

Σαρλ Μισέλ: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη συμφωνία των ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ήταν κοντά σε ομοφωνία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι θα άνοιγε ο δρόμος για την έγκριση του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά και την αποφυγή μονοπώλησης της Συνόδου Κορυφής από το αρκετά σημαντικό ζήτημα καθώς Πολωνία, Ουγγαρία και γερμανική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου.

Όπως δήλωσε ο Γιάροσλαβ Γκοβίν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας και από το πιο μετριοπαθή στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πολωνική πρωτεύουσα: «Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και του Βερολίνου. Πιστεύω ότι οι υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προσχωρήσουν κι αυτές στη συμφωνία».

Το θέμα συζητήθηκε στην απογευματινή χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας COREPER (των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών) και η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Η ουσία του γερμανικού συμβιβασμού συνίσταται στο ότι το περιεχόμενο του μηχανισμού (που συνδέει την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια με τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το κράτος δικαίου) δεν αλλάζει, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη που αμφισβητούν τη νομιμότητά του να τον προσβάλλουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους πρώτους 2,5 μήνες από την έναρξη εφαρμογής του σχετικού κανονισμού (1.1.2021).

Αν υπάρξει τέτοια προσφυγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι o θεσμός ο οποίος θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό, δεσμεύεται να μην τον επιστρατεύσει για όσο διάστημα εξετάζει την υπόθεση το Δικαστήριο. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έναν χρόνο ή λίγο περισσότερο.

Η Επιτροπή, επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βασίζεται στον γερμανικό συμβιβασμό, πριν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό θα καταρτίσει καθοδηγητικές γραμμές για την εφαρμογή του, «σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη».

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, εκφράζεται εμπιστοσύνη ότι, σε περίπτωση που ο κανονισμός για το κράτος δικαίου εξεταστεί από τους δικαστές, θα κριθεί σύννομος.

Αν η γερμανική πρόταση απορριφθεί –από χώρες του «φειδωλού» Βορρά όπως η Ολλανδία, ή από το Κοινοβούλιο– η Ε.Ε. θα οδηγηθεί στην υιοθέτηση έκτακτου προϋπολογισμού για το 2021 (τα «προσωρινά δωδεκατημόρια»), με σημαντικότατες περικοπές (50-70%) στις πληρωμές του Ταμείου Συνοχής και του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ (αγροτική ανάπτυξη). Παράλληλα, οι «25» (πλην Ουγγαρίας και Πολωνίας) θα αναζητήσουν μία διαφορετική νομική και οικονομική βάση για το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση των πόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν αύριο (12/01) τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Κορωπί: Συνελήφθη 55χρονος άνδρας για την φωτιά σε δύο αποθήκες – Στάχτη έγιναν εμπορεύματα και εξοπλισμός

Ελλάδα Χτες
Όπως ισχυρίστηκε ο 55χρονος, πριν φύγει από το σημείο έσβησε την φωτιά, ωστόσο άφησε πίσω του μια εστία χωρίς να το αντιληφθεί, η οποία σιγόκαιγε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας

Ιταλία: Φύλακας πέθανε σε εργοτάξιο των Χειμερινών Ολυμπιακών μέσα στο ψύχος

Κόσμος Χτες
Εκείνη τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους -12 βαθμούς Κελσίου

«Ναι» Μητσοτάκη για δύο συναντήσεις με αγρότες την Τρίτη «σε ένδειξη καλής θέλησης»

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους των μπλόκων να του δοθούν δύο συνθέσεις μέχρι 20 άτομα η κάθε μία για τα ραντεβού με τον πρωθυπουργό

Τρεις συλλήψεις για ελιγμούς και κόντρες στην Αττική ‑ Ανέβασαν προκλητικό βίντεο στα social media

Ελλάδα Χτες
Οι οδηγοί είχαν αναδιπλώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με σκοπό να μην εντοπιστούν από την αστυνομία

Ιράν: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Ισραήλ για την πιθανότητα επέμβασης Τραμπ στη χώρα

Κόσμος Χτες
Ο Νετανιάχου και ο Ρούμπιο συζήτησαν το Σάββατο το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους διαδηλωτές

Φοινικούντα: Ο ανιψιός του δoλoφovημένoυ φέρεται να έκανε ύποπτες ερωτήσεις στην ΑΙ

Ελλάδα Χτες
Οι αναζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν μία μέρα πριν τη διπλή δολοφονία

Τραμπ: Ζήτησε «σχέδιο εισβολής» στη Γροιλανδία – Αντιδρούν στρατηγοί

Κόσμος Χτες
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Mail on Sunday σχετικά με τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Αρκτικής

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας»

Πολιτική Χτες
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών

ΑΑΔΕ: Έξι νέα ψηφιακά «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής το 2026

Οικονομία Χτες
Στόχος 72.800 έλεγχοι και πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ με Τεχνητή Νοημοσύνη, real-time παρακολούθηση και προληπτικό risk analysis