E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι τράπεζες των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην χρηματοδοτούν αυτή την επένδυση

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/12/2020 | 02:05

Οι τράπεζες των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην χρηματοδοτούν αυτή την επένδυση
@gizmodo.com.au

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Bank of America αποφάσισε να μην χρηματοδοτεί από εδώ και πέρα μια συγκεκριμένη επένδυση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική. Έτσι έγινε κι αυτή μέρος της απόφασης που είχαν πάρει από το καλοκαίρι και άλλες τράπεζες, όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs, η Citibank, η Wells Fargo και η Morgan Stanley.

Πλέον και οι έξι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μην χρηματοδοτήσουν την καταστροφή ενός από τα πραγματικά άγρια μέρη του πλανήτη μας. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από πιέσεις ετών, από μετόχους, τους ηγέτες των ιθαγενών φυλών της Αρκτικής αλλά και πολλούς ακτιβιστές και οργανώσεις.

Η απόφαση είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική διότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το Αρκτικό Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής ώστε να προχωρήσει σε εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων και πριν αποχωρήσει από τον Λευκό οίκο, βιάζεται να πουλήσει μισθώσεις για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής και στρατηγικής της Bank of America στην Ουάσιγκτον, Larry Di Rita, δήλωσε πως «υπήρξε μια παρεξήγηση γύρω από την θέση μας, αλλά ιστορικά δεν έχουμε συμμετάσχει σε χρηματοδότηση για εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Αρκτική. Ωστόσο δεδομένης αυτής της παρερμηνείας, είναι καιρός να κωδικοποιήσουμε την υπάρχουσα πρακτική στην πολιτική μας».

Οι αναλυτές αναφέρουν πλέον πως θα είναι δύσκολο για τον Τραμπ να οριστικοποιήσει τις μισθώσεις πριν τις 20 Ιανουαρίου, όταν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Έτσι κι αλλιώς, οι τιμή ανά βαρέλι του πετρελαίου έχει φτάσει τα 45 δολάρια, οπότε οι εταιρείες ενδέχεται να μην έχουν κίνητρο να μισθώσουν γεωτρήσεις σε τοποθεσίες μακριά από μεγάλες υποδομές.

Μαζί μες τις 6 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, έχουν ταχθεί άλλες 24 μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως. Μια χρηματοδότηση για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, όπως θα ήθελε ο Τραμπ, δεν είναι μόνο κακή οικονομική επιλογή, αλλά είναι μια επιλογή που μπορεί να βλάψει τους ιθαγενείς, την άγρια ζωή και το περιβάλλον. Κι αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην στροφή που παρατηρείται στην οικονομία, προς μια πιο περιβαλλοντική πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα χωριό‑φάντασμα στη Γαλλία παραμένει ανέγγιχτο από το 1944 και ο λόγος «παγώνει το αίμα»

Ιστορικά 20.11.2025
Το μυστήριο του Oradour-sur-Glane που συγκλονίζει ακόμα

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Stories 20.11.2025
Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Stories 20.11.2025
Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

NASA: Γιατί η Σελήνη… συρρικνώνεται

Stories 20.11.2025
Σεισμοί, ρήγματα και μια απρόσμενη συρρίκνωση

Κρίση στα κρυπτονομίσματα; Γιατί χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια μέσα σε 1,5 μήνα

Stories 20.11.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη και η πολιτική της Fed

Το χόμπι των δισεκατομμυριούχων: Το σπορ που προσθέτει χρόνια, ευτυχία και επιτυχία

Stories Χτες
Το απρόσμενο χόμπι που αποδείχθηκε… επένδυση ζωής

Η μυστική συνταγή της Ιαπωνίας για παιδιά με χαρακτήρα

Νέα Εποχή Χτες
Καθαρισμός τάξης, φροντίδα φυτών και ευγένεια: Μάθημα ζωής που φτιάχνει χαρακτήρες, όχι μόνο μαθητές

Το Plaza ζωντανεύει το Home Alone 2: Ζήσε τη Νέα Υόρκη όπως ο Kevin

Stories Χτες
Ζήσε τα «χαμένα» Χριστούγεννα του Home Alone 2: Lost in New York