E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κροατία: Ανακλύφθηκε κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή

Στον τάφο του πολεμιστή βρέθηκε ένας θησαυρός από αντικείμενα και τα οστά μιας γυναίκας

Δημοσίευση 10/12/2020 | 12:48

Κροατία: Ανακλύφθηκε κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή

Ένα αρχαίο ελληνικό κράνος ανακαλυφθηκε πρόσφατα στην Κροατία, και πιο συγκεκριμένα σε έναν τάφο πολεμιστή μέσα σε βράχο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για ένα «ιλλυρικό κράνος» που έχει διατηρήσει μετά από τόσους αιώνες τον εμβληματικό σχεδιασμό του. Ο αρχαιολογικός όρος «ιλλυρικό κράνος» περιγράφει έναν τύπο ορειχάλκινης περικεφαλαίας που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικά στην Πελοπόννησο, που ήταν και ο τόπος της πρωιμότερης εξέλιξής του. Το όνομα του το έχει πάρει, εσφαλμένα, από την Ιλλυρία, για το λόγο ότι από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα την εποχή που άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι.

Ο τάφος με το σημαντικό εύρημα βρέθηκε στην πλαγιά ενός βουνού στο Zakotarac, στη Νότια Δαλματία.

Εκτός από την περικεφαλαία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό από αρχαία όπλα, στολίδια και αντικείμενα, αλλά και τα λείψανα μιας γυναίκας που είχε θαφτεί με ένα χάλκινο βραχιόλι στον καρπό της. Η προέλευση των περισσότερων ευρημάτων είναι ελληνική, και το γεγονός ότι επρόκειτο για πολυτελή είδη της εποχής μαρτυρούν το υψηλό στάτους του άνδρα που τάφηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

Την ανακάλυψη έκαναν, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ. Η επιστημονική ομάδα πιστεύει οτι ο τάφος άνηκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, που τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία ήταν και το μόνο που απέμεινε από εκείνον.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ο συγκεκριμένος τύπος κράνους χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Έλληνες, αλλά και τους Ετρούσκους και τους Σκύθες, προτού υιοθετηθεί απο τους Ιλλύριους, που του έδωσαν και το όνομά του. Το «ιλλυρικό κράνος» έγινε επίσης δημοφιλές στην Ιταλία, όπου κατασκευαζόταν από ελεφαντόδοντο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είχε πάψει να χρησιμοποιείται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ η χρήση του στην Ιλλυρία περιορίστηκε έναν αιώνα αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τα παιδιά μας πεινάνε», καταγγέλλουν οι οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών στα αεροπλανοφόρα

Κόσμος 17.04.2026
Μικρές μερίδες και κακό φαγητό, καταγγέλλουν Αμερικανοί στρατιώτες στα αεροπλανοφόρα – Δεν έχουν λάβει ούτε τις προμήθειες από τις οικογένειες τους

Σορός 17χρονης εντοπίστηκε στη Διώρυγα της Κορίνθου

Ελλάδα 17.04.2026
Πρόκειται για Ελληνίδα

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της