E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δερμιτζάκης: Η αλήθεια για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

«Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/12/2020 | 19:39

Δερμιτζάκης: Η αλήθεια για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με νέα ανάρτησή του αναφέρθηκε στις παρενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Σε ποστ του στο Facebook διευκρινίζει ότι τα εμβόλια είναι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προχωράει σε μια προτροπή προς τους γιατρούς.

Η ανάρτηση του Δερμιτζάκη:

«Περί παρενεργειών και απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-COV2. Ακούω με προσοχή κάποιες απόψεις ότι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβόλιο για τον SARS-COV2 όσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες η μικρές ομάδες του πληθυσμού η για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά είναι και πολύ ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά.

Η άποψη μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες παρενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση.

Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες όπως για παράδειγμα σε παιδιά η εγκύους και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μέχρι το αποτέλεσμα των μελετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενεργειών ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση.

Για τα περισσότερα φάρμακα η εμβόλια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες πάρα μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα εάν ύπαρχε πιθανότητα παρενέργειας 1/εκατομμύριο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε πολλά εκατομμύρια εθελοντές πριν την έγκριση.

Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα είναι οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό; Τα αρχικά στοιχεία μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά.

Στους γιατρούς λοιπόν, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πούνε σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι είναι πιο ασφαλές να μολυνθείς από τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων