E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα δυο σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Αυστηροί κανόνες και αλλαγές στο ωράριο

Δημοσίευση 9/12/2020 | 08:43

Τα δυο σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Γρίφος για την κυβέρνηση το πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά. Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες. Εκτός από το ωράριο των καταστημάτων θα αλλάξει και η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με αυστηρούς κανόνες και το άνοιγμα των εκκλησιών. Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις.

Τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένουν στην κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, ούτως ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, αλλά και τις εκκλησίες. Χθες, μάλιστα, υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως έγινε γνωστό από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν οι εκκλησίες ανοίξουν, αυτό θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, καθώς ούτε οι ειδικοί ούτε η κυβέρνηση θέλουν να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Όπως βεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, εάν τελικώς υπάρξει απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τούτο σημαίνει πως θα υπάρξουν και προσαρμογές στα ωράρια. Δηλαδή, αφενός θα διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, αφετέρου θα υπάρξει αλλαγή όσον αφορά στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά αργότερα από τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: είτε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων (π.χ. κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών σε πρώτη φάση) είτε «οριζόντιο» άνοιγμα της αγοράς, πάντοτε με αυστηρούς κανόνες.

Click4more Κορονοϊός: Αχτίδα ελπίδας από τον δείκτη θετικότητας παρά τους «σκληρούς» αριθμούς

Δεδομένο είναι πάντως ότι σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, νυχτερινή διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο, δεδομένο θεωρείται επίσης πως δεν θα επιτρέπονται από νομό σε νομό, άρα δεν θα προβλέπονται μετακινήσεις σε εξοχικά. Θα υπάρξει, ωστόσο, ευελιξία για την «επανένωση» οικογενειών, δηλαδή για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικές πόλεις από εκεί όπου βρίσκεται η οικογένειά τους ή για φοιτητές που λόγω του lockdown παραμένουν αυτή τη στιγμή στην πόλη όπου σπουδάζουν.

Αχτίδα φωτός αποτελεί πάντως η χθεσινή ραγδαία πτώση του δείκτη θετικότητας στο 4,6% από 12%, καθώς εντοπίστηκαν 1.382 κρούσματα σε περισσότερα από 30.000 τεστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βρισκόταν σχεδόν από τις πρώτες μέρες του lockdown σε επίπεδα άνω του 10%, όταν το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 4%. Μειωμένος ήταν χθες και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ο θλιβερός δείκτης των θανάτων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Αισιόδοξο μήνυμα σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας συνιστά η διαρκής μείωση του αριθμού των εισαγωγών και της απλής νοσηλείας στα νοσοκομεία για περιστατικά Covid-19. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία των τελευταίων 24ωρων δείχνουν να επιβεβαιώνουν πως ναι μεν υπάρχει σταδιακή υποχώρηση του δεύτερου κύματος, αλλά αυτή δεν συντελείται με την ταχύτητα που είχε υπολογιστεί αρχικά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown εδώ κι ένα μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της