E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

Επιχειρήσεις, μισθωτούς, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσίευση 8/12/2020 | 10:24

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

“Ζεστό χρήμα” ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown.

Τα πρόσθετα κονδύλια, που αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρω, θα χρηματοδοτήσουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα δοθούν σε όσους εργαζόμενους τεθούν σε αναστολή σύμβασης αυτόν τον μήνα, τα επιδόματα ανεργίας που παρατείνονται ενώ, θα με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί και μέρος της “χασούρας” που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την μείωση ενοικίων κατά 40%.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί εμμέσως και την αναστολή των δόσεων (που λήγουν αυτόν το μήνα) για ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο από επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά και από τους εργαζόμενους τους. Ειδικότερα, ο “λογαριασμός” για την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον Δεκέμβριο έχει ως εξής:

Αποζημιώσεις 534 ευρω: Περίπου 800 εκατ ευρώ θα στοιχίσει στο κρατικό προϋπολογισμό η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 93 εκατ. Ευρώ.

Τραπεζικά δάνεια: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο δεν έχει κόστος για του προϋπολογισμό

Τέλη κυκλοφορίας: Η μετάθεση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερη καθώς η είσπραξης του πόσου θα γίνει εντός της τρέχουσας οικονομικής χρησης που λαμβάνει υπόψιν και τα έσοδα του Φεβρουαριου. Στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί μια νέα πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την «ψηφιακή» κατάθεση πινακίδων. Στην πλατφόρμα «My Car» οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους , αποστέλλοντας στη συνέχεια ταχυδρομικά στην εφορία τους τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επιδόματα ανεργίας: Όσα επιδόματα ανεργίας λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο θα επεκταθούν για άλλους δυο μήνες με κόστος 77 εκατ ευρω

Τηλεργασία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Το μέτρο δεν έχει κόστος για τον προϋπολογισμό.

Κούρεμα ενοικίων: Περίπου 30 εκατ ευρω θα στοιχίσει σε όρους εσόδων η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. “Πιάνει” δε την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

Καιρός Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών