E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

Επιχειρήσεις, μισθωτούς, ανέργους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσίευση 8/12/2020 | 10:24

Αποζημιώσεις Δεκεμβρίου: Τα ποσά και οι παρατάσεις για όλους

“Ζεστό χρήμα” ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown.

Τα πρόσθετα κονδύλια, που αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρω, θα χρηματοδοτήσουν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα δοθούν σε όσους εργαζόμενους τεθούν σε αναστολή σύμβασης αυτόν τον μήνα, τα επιδόματα ανεργίας που παρατείνονται ενώ, θα με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί και μέρος της “χασούρας” που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την μείωση ενοικίων κατά 40%.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί εμμέσως και την αναστολή των δόσεων (που λήγουν αυτόν το μήνα) για ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο από επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά και από τους εργαζόμενους τους. Ειδικότερα, ο “λογαριασμός” για την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον Δεκέμβριο έχει ως εξής:

Αποζημιώσεις 534 ευρω: Περίπου 800 εκατ ευρώ θα στοιχίσει στο κρατικό προϋπολογισμό η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 93 εκατ. Ευρώ.

Τραπεζικά δάνεια: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο δεν έχει κόστος για του προϋπολογισμό

Τέλη κυκλοφορίας: Η μετάθεση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερη καθώς η είσπραξης του πόσου θα γίνει εντός της τρέχουσας οικονομικής χρησης που λαμβάνει υπόψιν και τα έσοδα του Φεβρουαριου. Στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί μια νέα πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την «ψηφιακή» κατάθεση πινακίδων. Στην πλατφόρμα «My Car» οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους , αποστέλλοντας στη συνέχεια ταχυδρομικά στην εφορία τους τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επιδόματα ανεργίας: Όσα επιδόματα ανεργίας λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο θα επεκταθούν για άλλους δυο μήνες με κόστος 77 εκατ ευρω

Τηλεργασία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Το μέτρο δεν έχει κόστος για τον προϋπολογισμό.

Κούρεμα ενοικίων: Περίπου 30 εκατ ευρω θα στοιχίσει σε όρους εσόδων η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. “Πιάνει” δε την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας σκότωσε την 23χρονη κόρη του στο σπίτι τους και δικαστήριο ζήτησε να μην διωχθεί κανείς

Κόσμος 10.02.2026
Οι τοπικές δικαστικές αρχές είχαν αρχικά κρίνει ότι κανείς δεν πρέπει να διωχθεί για τον θάνατό της

Αμπου Ντάμπι: Έλληνας προξενικός υπάλληλος εξέδιδε παράνομες βίζες ‑ Εισέπραξε 708.000 ευρώ

Κόσμος 10.02.2026
Ο υπάλληλος του προξενείου είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 11 χρόνια κάθειρξη - Επικύρωσε την ποινή ο Αρειος Πάγος

Τραγικός θάνατος για πατέρα και γιο που έκαναν ορειβασία και πέθαναν με 100 μέτρα διαφορά στα Χάιλαντς

Κόσμος 10.02.2026
Η έρευνα και η Δικαιοσύνη έδειξαν ότι οι θάνατοι του πατέρα και του γιου οφείλονται σε ατύχημα

Καρυστιανού για αμβλώσεις: «Ως παιδίατρος έχω άλλα δεδομένα»

Πολιτική 10.02.2026
Η Μαρία Καρυστιανού κλήθηκε να μιλήσει ξανά για το ζήτημα των αμβλώσεων, τονίζοντας πως η βασική αιτία για αυτές είναι η ακρίβεια

Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Βουλή με ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Λύσης

Πολιτική 10.02.2026
«Κατάπληξη και αηδία προκαλεί η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δίνει διαπιστευτήρια συγκυβέρνησης με ΝΔ» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος: Έδωσε ονόματα και «ένιωσε ανακουφισμένος από τη σύλληψή του»

Ελλάδα 10.02.2026
Υποστήριξε ότι εξαπατήθηκε και πως όταν κατάλαβε ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα ξεκίνησαν οι απειλές και οι εκβιασμοί

DNA από τη μητέρα της Λόρα ζήτησαν οι Γερμανοί – Ένα βήμα πριν από την έφοδο σε σπίτια και την άρση απορρήτου

Ελλάδα 10.02.2026
Δόθηκε ευρωπαϊκή εισαγγελική δικαστική εντολή έρευνας για τον εντοπισμό της

Σουηδία: Λιβανέζος προσπάθησε να βγάλει τα μάτια γιατρού γιατί συνεργαζόταν με την γυναίκα του

Κόσμος 10.02.2026
Η γυναίκα είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βιας και στο παρελθόν από τον σύζυγό της εξαιτίας της ζήλειας του

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Τουρκία ‑ Τι ώρα θα γίνει η συνάντηση με Ερντογάν

Ελλάδα 10.02.2026
Η επίσκεψη θα ξεκινήσει με την κατ` ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών

Πώς σχηματίστηκαν οι τρεις εντυπωσιακές «φάλαινες» της Ταϊλάνδης που μοιάζουν να... κολυμπούν μέσα στο δάσος

Κόσμος 10.02.2026
Ο σχηματισμός δημιουργήθηκε πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια - Ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας οδηγεί στους τρεις βράχους, ωστόσο μόνο οι δύο μεγαλύτεροι είναι προσβάσιμοι στο κοινό

Αγριο ξύλο μέσα σε αστικό λεωφορείο ‑ Επιβάτες «πιάστηκαν» στα χέρια

Ελλάδα 10.02.2026
Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς