E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων επιχειρεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα

Δημοσίευση 7/12/2020 | 17:18

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Την ώρα που οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του καταλόγου του, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ετήσιες εκδόσεις.

Η 70χρονη έκδοση της εταιρίας ΙΚΕΑ έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2016 όταν διανεμήθηκαν πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα σε νοικοκυριά και καταστήματα ΙΚΕΑ σε πάνω από 50 αγορές.

Η πρώτη έκδοση, η οποία παρουσίαζε την πολυθρόνα MK Wing Chair, είχε συνολικά 285.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ για την τελευταία, της φετινής χρονιάς, κυκλοφόρησαν 40 εκατ. κατάλογοι.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΙΚΕΑ να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο έμπνευση στο Διαδίκτυο ενώ πολλοί κάνουν τις αγορές τους μέσω Ίντερνετ. Το 12μηνο έως τα τέλη Αυγούστου, οι διαδικτυακές πωλήσεις της ΙΚΕΑ κατέγραψαν άλμα 45%, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο αριθμός των αντιτύπων έχει μειωθεί, αλλά επίσης έχουμε δει ότι οι καταναλωτές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την ιστοσελίδα μας, τις εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κατάλογος έγινε όλο και λιγότερο σημαντικός», δήλωσε ο Κόνραντ Γκρους, γενικός διευθυντής στη Inter IKEA Systems, μονάδα του ομίλου Inter IKEA.

«Το ενδιαφέρον για τον κατάλογο έχει μειωθεί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γκρους, βετεράνος της IKEA που ανέλαβε τη νέα του θέση τον Ιούνιο, δήλωσε πως νιώθει συναισθηματικά φορτισμένος για την απόφαση αυτή καθώς ο κατάλογος υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ΙΚΕΑ για τον ίδιο και άλλους υπαλλήλους, που ουσιαστικά μεγάλωσαν με την έκδοση αυτή.

«(Ο κατάλογος) υπήρξε τόσο σημαντικός για εμάς», δήλωσε.

Ο κατάλογος ήταν παραδοσιακά σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της εταιρίας για το μάρκετινγκ, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν στο μάρκετινγκ μέσω Διαδικτύου και άλλων καναλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΙΚΕΑ επεξεργάζεται μια μικρότερη έντυπη έκδοση, που θα επικεντρώνεται στο να προσφέρει ιδέες και έμπνευση για την επίπλωση των σπιτιών, και που θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα την επόμενη χρονιά.

Ο κατάλογος έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, όπως όταν η ΙΚΕΑ το 2012 είχε αφαιρέσει τις γυναικείες μορφές από την έκδοση της Σαουδικής Αραβίας, εγείροντας ερωτήματα για τις πολιτικές του ομίλου αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Χτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα Χτες
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία Χτες
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%