E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πακέτο στήριξης Δεκεμβρίου: Τι προβλέπει η κυβέρνηση

Τι θα γίνει με ενοίκια, αποζημιώσεις, τέλη, επίδομα θέρμανσης και επιστρεπτέα

Δημοσίευση 7/12/2020 | 08:44

Πακέτο στήριξης Δεκεμβρίου: Τι προβλέπει η κυβέρνηση

Με επιμέρους ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης , επιχειρήσεων, και νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (με βάση τα 534 ευρώ αυτόν το μήνα και οχι τα 800 ευρώ), θα αναστείλει πληρωμές ΦΠΑ και δόσεις ρυθμισμένων οφειλών ενώ θα επεκτείνει το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%. Την δια ώρα, συνεχίζονται οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ενώ προχωρά και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Ειδικότερα δρομολογούνται τα εξής μέτρα:

Αναστολές συμβάσεων – Αποζημιώσεις: Οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου Η σχετική ΚΥΑ υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και ενσωματώνει την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου με τους 550 κλάδους. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown.

Τέλη κυκλοφορίας: Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας πληρωμής και μετά το τέλος Δεκεμβρίου κατι που θα εξαρτηθεί από το ρυθμό πληρωμών και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, Στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί παράλληλα μια νέα πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την «ψηφιακή» κατάθεση πινακίδων. Στην πλατφόρμα «My Car» οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους , αποστέλλοντας στη συνέχεια ταχυδρομικά στην εφορία τους τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο καταβολής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας δήλωσε πρόσφατα πως αξιολογείται «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε στην άλλη άκρη ότι υλοποιείται».

Επίδομα θέρμανσης: Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου μέχρι τις 15 του μηνός να ανοίξει η πλατφόρμα. Στόχος παραμένει η καταβολή της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης έως το τέλος του έτους. Το επίδομα των 84 εκατ. ευρώ ξεκινά 80 ευρώ και φτάνει τα 700-800 ευρώ ενώ για πρώτη φορά δεν ενισχύονται μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση της πρώτης κατοικίας τους.

Επιδοτείται και η χρήση φυσικού αερίου, υγραερίου ακόμα και καυσόξυλων ή πέλετ για ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων: Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και τον Δεκέμβριο με το «κούρεμα» κατά 40% να αφορά στα ενοίκια πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποζημιώνονται με το ήμισυ της απώλειας που θα υποστούν με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τον Ιανουάριο θα υπάρξει ο 5ος κύκλος με στόχο η καταβολή της ενίσχυσης να πραγματοποιηθεί το α΄15νθήμερο του Ιανουαρίου.

ΦΠΑ: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, θα παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Δεκέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Δόσεις ρυθμίσεων: Για τις ίδιες επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί