E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα

Δημοσίευση 4/12/2020 | 10:45

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τον γρίφο γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid- 19 κατάφεραν να λύσουν Αυστραλοί επιστήμονες εντοπίζοντας τους παράγοντες που τα θωρακίζουν από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Τα παιδιά έχουν πιο γερά αιμοφόρα αγγεία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ισχυρότερη ανοσοαπόκριση που τα προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει τα ευρήματα της έρευνας.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, αφού εξέτασαν προηγούμενες μελέτες για το θέμα, εντόπισαν τους παράγοντες που δείχνουν γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο ευεπίφορα στο νέο κορωνοιό απ' ότι οι ενήλικες. Το γεγονός ότι έχουν σαφώς υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και μελατονίνης σε σχέση με τους ενήλικες λειτουργεί επίσης ως «ασπίδα» απέναντι στη νόσο.

Επιπλέον, τα παιδιά διαθέτουν ισχυρά, μη κατεστραμμένα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία τους τα οποία τα θωρακίζουν από τυχόν φλεγμονές κι ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί άριστα. Διαθέτουν επίσης λιγότερους υποδοχείς «ACE2», τους οποίους ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα.

Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τις περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών και διαπίστωσε ότι, μόλις το 4% αυτών βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ιατρικούς φακέλους πάνω από 135 χιλιάδων παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, μόνο 5.374 (το 4%) παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό και από αυτά, ένα μικρό ποσοστό, μόνο το 6,7% νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 99 διακομίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .Οκτώ από τους ασθενείς (το 0,15%) υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.

Έξι από τους θανάτους ήταν ασθενείς με «σύνθετες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες», λένε οι επιστήμονες.

«Τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, συνήθως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης», δήλωσε ο συντάκτης της τελευταίας μελέτης, καθηγητής Νάιτζελ Κάρτις.

«Ακόμη και τα παιδιά με τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις, όπως η ανοσοκαταστολή, δεν είχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19», προσθέτει.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για Παιδιά της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος και ανέλυσαν τα αποτελέσματα για να αποκαλύψουν τους λόγους για τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα του Covid-19.

Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι σε πολλούς ενήλικες με σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα λεγόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα ήταν ήδη κατεστραμμένα.

Οι ασθενείς με ήδη κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων ,εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μολύνει επίσης αυτά τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.

«Το ενδοθήλιο στα παιδιά έχει υποστεί πολύ λιγότερες βλάβες σε σύγκριση με τους ενήλικες και το σύστημα πήξης τους είναι επίσης διαφορετικό, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεπίφορα σε μη φυσιολογική πήξη του αίματος», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κάρτις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Δείτε πως ένας 38χρονος έβγαζε χρήματα από τις θέσεις πάρκινγκ

Ελλάδα 02.04.2026
38χρονος έβαλε πλαστά QR Code σε σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και έπαιρνε τα χρήματα

Σοκαριστικό περιστατικό στο Κιάτο: 40χρονη στο νοσοκομείο – Είχε αφαιρεθεί το δέρμα της από τα μάτια έως τον σβέρκο

Ελλάδα 02.04.2026
Οι γιατροί σοκαρισμένοι από την κατάστασή της, ειδοποίησαν την αστυνομία

Το Πακιστάν πρότεινε σε πλοία να υψώσουν τη σημαία του για να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 02.04.2026
Το Ισλαμαμπάντ άρχισε, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικοινωνεί με μεγάλους εμπορικούς διαμεσολαβητές για να δει αν υπήρχαν πλοία που θα μπορούσαν να περάσουν το Στενό συνοδεία ιρανικών δυνάμεων, ενώ θα ύψωναν προσωρινά την πακιστανική σημαία

«Δηλώνω αποχή, έχω δεχθεί πολλές προσβολές», λέει η πρόεδρος στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών

Ελλάδα 02.04.2026
Σοβαρό επεισόδιο, διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Γιατί ο ουρανός της Κρήτης βάφτηκε κόκκινος; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το σκηνικό

Ελλάδα 02.04.2026
Ειδικοί εφιστούν την προσοχή όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο

Ζωγράφου: Μυστήριο με τους θανάτους μητέρας και κόρης – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ελλάδα 02.04.2026
Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το γεγονός να έγινε κάποιο επεισόδιο με τον 54χρονο και την μητέρα του και αυτός να τη δολοφόνησε

CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος ‑ Οι τιμές σε αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι

Ελλάδα 02.04.2026
Ακριβότερο κατά 14% με 20% το πασχαλινό τραπέζι για φέτος

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του