E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα

Δημοσίευση 4/12/2020 | 10:45

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τον γρίφο γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid- 19 κατάφεραν να λύσουν Αυστραλοί επιστήμονες εντοπίζοντας τους παράγοντες που τα θωρακίζουν από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Τα παιδιά έχουν πιο γερά αιμοφόρα αγγεία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ισχυρότερη ανοσοαπόκριση που τα προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει τα ευρήματα της έρευνας.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, αφού εξέτασαν προηγούμενες μελέτες για το θέμα, εντόπισαν τους παράγοντες που δείχνουν γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο ευεπίφορα στο νέο κορωνοιό απ' ότι οι ενήλικες. Το γεγονός ότι έχουν σαφώς υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και μελατονίνης σε σχέση με τους ενήλικες λειτουργεί επίσης ως «ασπίδα» απέναντι στη νόσο.

Επιπλέον, τα παιδιά διαθέτουν ισχυρά, μη κατεστραμμένα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία τους τα οποία τα θωρακίζουν από τυχόν φλεγμονές κι ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί άριστα. Διαθέτουν επίσης λιγότερους υποδοχείς «ACE2», τους οποίους ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα.

Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τις περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών και διαπίστωσε ότι, μόλις το 4% αυτών βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ιατρικούς φακέλους πάνω από 135 χιλιάδων παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, μόνο 5.374 (το 4%) παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό και από αυτά, ένα μικρό ποσοστό, μόνο το 6,7% νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 99 διακομίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .Οκτώ από τους ασθενείς (το 0,15%) υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.

Έξι από τους θανάτους ήταν ασθενείς με «σύνθετες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες», λένε οι επιστήμονες.

«Τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, συνήθως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης», δήλωσε ο συντάκτης της τελευταίας μελέτης, καθηγητής Νάιτζελ Κάρτις.

«Ακόμη και τα παιδιά με τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις, όπως η ανοσοκαταστολή, δεν είχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19», προσθέτει.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για Παιδιά της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος και ανέλυσαν τα αποτελέσματα για να αποκαλύψουν τους λόγους για τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα του Covid-19.

Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι σε πολλούς ενήλικες με σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα λεγόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα ήταν ήδη κατεστραμμένα.

Οι ασθενείς με ήδη κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων ,εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μολύνει επίσης αυτά τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.

«Το ενδοθήλιο στα παιδιά έχει υποστεί πολύ λιγότερες βλάβες σε σύγκριση με τους ενήλικες και το σύστημα πήξης τους είναι επίσης διαφορετικό, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεπίφορα σε μη φυσιολογική πήξη του αίματος», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κάρτις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναγκαστική προσγείωση F‑16 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου ‑Καλά στην υγεία του ο πιλότος

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί από την 116 Πτέρυγα Μάχης

Ο αδερφός της Βάγιας Νέστορα συγκλόνισε στον επικήδειο που εκφώνησε: «Ανθρωποι σκοτεινοί μάς έριξαν σε ποτάμι πόνου και οδύνης»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Η Νικολέτα έφυγε στα 37 της, κακώς έβγαλες εισιτήριο. Και ο Χάρος είναι μπαμπέσης και δεν κάνει ακυρώσεις εισιτηρίων»

Ασπρόπυργος: Από βυτίο με προπάνιο η μεγάλη έκρηξη – Πώς ξεκίνησε η φωτιά

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη στον χώρο του συνεργείου - Τρεις οι διασωληνωμένοι.

Γερμανία: Ποινή φυλάκισης 10 ετών στον Έλληνα που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

Κόσμος 09.07.2026
O 26χρονος καταδικασθείς ομολόγησε τον ξυλοδαρμό του ελεγκτή, ωστόσο τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει

Σισμανόγλειο: «Κάπνιζα και πήρε φωτιά», είπε ο συλληφθείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι έχει φέρει στο φως έως τώρα η έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.

Παιδί που είχε κηρυχθεί νεκρό βρέθηκε ζωντανό στο νεκροτομείο του νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι υποστηρίζει η αστυνομία για το συμβάν

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια, Μπόνι Τάιλερ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Έφυγε στα 75 της χρόνια

Σοβαρές καταγγελίες στον Ασπρόπυργο: «Ξέφραγο αμπέλι, κανένα μέτρο ασφαλείας»

Ελλάδα 09.07.2026
«Μπορεί να γίνει ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή και να θρηνήσουμε θύματα»

Σαντορίνη: Τελεσίγραφο ξενοδόχων στην Trivago ‑ «Πληρώστε καμπάνια προβολής ή πάμε δικαστικά»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνη Παγώνη, η Trivago θα πρέπει να προχωρήσει με δικά της έξοδα σε μία ακριβή διαφημιστική καμπάνια για το νησί

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη σε ηλικία 68 ετών

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ποια ήταν η Πάολα Ρεβενιώτη

Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του 2026 και τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

Κόσμος 09.07.2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της φετινής περιόδου και καλεί τους πολίτες να τηρούν άμεσα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.