E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα

Δημοσίευση 4/12/2020 | 10:45

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τον γρίφο γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid- 19 κατάφεραν να λύσουν Αυστραλοί επιστήμονες εντοπίζοντας τους παράγοντες που τα θωρακίζουν από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Τα παιδιά έχουν πιο γερά αιμοφόρα αγγεία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ισχυρότερη ανοσοαπόκριση που τα προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει τα ευρήματα της έρευνας.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, αφού εξέτασαν προηγούμενες μελέτες για το θέμα, εντόπισαν τους παράγοντες που δείχνουν γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο ευεπίφορα στο νέο κορωνοιό απ' ότι οι ενήλικες. Το γεγονός ότι έχουν σαφώς υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και μελατονίνης σε σχέση με τους ενήλικες λειτουργεί επίσης ως «ασπίδα» απέναντι στη νόσο.

Επιπλέον, τα παιδιά διαθέτουν ισχυρά, μη κατεστραμμένα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία τους τα οποία τα θωρακίζουν από τυχόν φλεγμονές κι ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί άριστα. Διαθέτουν επίσης λιγότερους υποδοχείς «ACE2», τους οποίους ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα.

Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τις περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών και διαπίστωσε ότι, μόλις το 4% αυτών βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ιατρικούς φακέλους πάνω από 135 χιλιάδων παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, μόνο 5.374 (το 4%) παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό και από αυτά, ένα μικρό ποσοστό, μόνο το 6,7% νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 99 διακομίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .Οκτώ από τους ασθενείς (το 0,15%) υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.

Έξι από τους θανάτους ήταν ασθενείς με «σύνθετες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες», λένε οι επιστήμονες.

«Τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, συνήθως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης», δήλωσε ο συντάκτης της τελευταίας μελέτης, καθηγητής Νάιτζελ Κάρτις.

«Ακόμη και τα παιδιά με τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις, όπως η ανοσοκαταστολή, δεν είχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19», προσθέτει.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για Παιδιά της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος και ανέλυσαν τα αποτελέσματα για να αποκαλύψουν τους λόγους για τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα του Covid-19.

Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι σε πολλούς ενήλικες με σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα λεγόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα ήταν ήδη κατεστραμμένα.

Οι ασθενείς με ήδη κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων ,εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μολύνει επίσης αυτά τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.

«Το ενδοθήλιο στα παιδιά έχει υποστεί πολύ λιγότερες βλάβες σε σύγκριση με τους ενήλικες και το σύστημα πήξης τους είναι επίσης διαφορετικό, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεπίφορα σε μη φυσιολογική πήξη του αίματος», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κάρτις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

Ελλάδα Χτες
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος Χτες
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου