E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα

Δημοσίευση 4/12/2020 | 10:45

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό

Τον γρίφο γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid- 19 κατάφεραν να λύσουν Αυστραλοί επιστήμονες εντοπίζοντας τους παράγοντες που τα θωρακίζουν από σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Τα παιδιά έχουν πιο γερά αιμοφόρα αγγεία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ισχυρότερη ανοσοαπόκριση που τα προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει τα ευρήματα της έρευνας.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, αφού εξέτασαν προηγούμενες μελέτες για το θέμα, εντόπισαν τους παράγοντες που δείχνουν γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο ευεπίφορα στο νέο κορωνοιό απ' ότι οι ενήλικες. Το γεγονός ότι έχουν σαφώς υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και μελατονίνης σε σχέση με τους ενήλικες λειτουργεί επίσης ως «ασπίδα» απέναντι στη νόσο.

Επιπλέον, τα παιδιά διαθέτουν ισχυρά, μη κατεστραμμένα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία τους τα οποία τα θωρακίζουν από τυχόν φλεγμονές κι ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί άριστα. Διαθέτουν επίσης λιγότερους υποδοχείς «ACE2», τους οποίους ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα.

Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε τις περιπτώσεις νοσηλείας παιδιών και διαπίστωσε ότι, μόλις το 4% αυτών βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ιατρικούς φακέλους πάνω από 135 χιλιάδων παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για διάφορους λόγους πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, μόνο 5.374 (το 4%) παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό και από αυτά, ένα μικρό ποσοστό, μόνο το 6,7% νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 99 διακομίστηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .Οκτώ από τους ασθενείς (το 0,15%) υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.

Έξι από τους θανάτους ήταν ασθενείς με «σύνθετες προϋπάρχουσες συννοσηρότητες», λένε οι επιστήμονες.

«Τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, συνήθως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης», δήλωσε ο συντάκτης της τελευταίας μελέτης, καθηγητής Νάιτζελ Κάρτις.

«Ακόμη και τα παιδιά με τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις, όπως η ανοσοκαταστολή, δεν είχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19», προσθέτει.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για Παιδιά της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος και ανέλυσαν τα αποτελέσματα για να αποκαλύψουν τους λόγους για τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα του Covid-19.

Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι σε πολλούς ενήλικες με σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19, τα λεγόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα ήταν ήδη κατεστραμμένα.

Οι ασθενείς με ήδη κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων ,εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μολύνει επίσης αυτά τα κύτταρα και προκαλεί φλεγμονή.

«Το ενδοθήλιο στα παιδιά έχει υποστεί πολύ λιγότερες βλάβες σε σύγκριση με τους ενήλικες και το σύστημα πήξης τους είναι επίσης διαφορετικό, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεπίφορα σε μη φυσιολογική πήξη του αίματος», υπογραμμίζει ο καθηγητής Κάρτις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα 15.02.2026
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα 15.02.2026
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα 15.02.2026
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα 15.02.2026
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος 15.02.2026
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα 15.02.2026
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα 15.02.2026
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα 15.02.2026
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα 15.02.2026
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα 15.02.2026
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα