E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος αντιδρά στην απόφαση της αρμόδιας βρετανικής αρχής

Δημοσίευση 4/12/2020 | 08:21

Φάουτσι: Oι Αγγλοι βιάστηκαν με το εμβόλιο

Ευρύ πεδίο αντιπαραθέσεων άνοιξε η έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βρετανίας για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer.

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ότι το Brexit συνέβαλε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εξαγρίωσε τη Γερμανία που απάντησε σαφώς ενοχλημένη με τη φράση: «το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτος».

Στο θέμα της εξάντλησης του ζητήματος της ασφάλειας στάθηκε η Κομισιόν, η οποία δια στόματος της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προέταξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τη θέση ότι η ασφάλεια προέχει της ταχύτητας στην έγκριση ευθυγραμμίστηκε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο επιδημιολόγος επέκρινε τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη.

«Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ''εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο''», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο Φάουτσι στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στα τελευταία μέτρα. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε.

Για πολλούς, οι παραδοσιακά αργοί ρυθμοί αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών να εγκαταλειφθούν. Η EMA γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το εμβόλιο της Moderna. Ενδεχομένως αυτή η διατύπωση, ότι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερ» ως τις 29 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να «βιαστεί» κατά κάποιες ημέρες.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις για το «βιαστικό» της απόφασης του Λονδίνου να εγκρίνει το εμβόλιο, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας (MHRA) διαβεβαίωσε ότι αξιολόγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», αναφέρει η γενική διεύθυνση της ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γκύζη: 74χρονος μαχαίρωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε – Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα

Ελλάδα 28.12.2025
Ο δράστης ανέβηκε στον 4ο όροφο πολυκατοικίας και βούτηξε στο κενό - Ο ίδιος άφησε σημείωμα αυτοκτονίας

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μη μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, είναι ασέβεια»

Αθλητικά Νέα 28.12.2025
Η ενόχληση του σταρ του NBA σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο μετά τη νίκη των Μπακς επί των Μπουλς

Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό

Κόσμος 28.12.2025
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια - σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν

Ελλάδα 28.12.2025
Μια εκτίμηση του «χριστουγεννιάτικου τζίρου» για το 2025 ανά κλάδο στην Ελλάδα δείχνει πως θα κυμανθεί κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος Χτες
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος Χτες
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα Χτες
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος Χτες
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος Χτες
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα Χτες
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα Χτες
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του