E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νίκος Σύψας: To lockdown το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό

Μέχρι πότε θα υπάρχει κίνδυνος

Δημοσίευση 3/12/2020 | 09:05

Νίκος Σύψας: To lockdown το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό

Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο», τονίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού».

Προειδοποιεί δε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας.

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊο.

«Δεν έχουμε διαστροφή να κλείσουμε τα πάντα, προσπαθούμε να περισώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε με έμφαση.

Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το «lockdown» που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.

Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.

Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.

Το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν,υπογράμμισε ο κ. Σύψας. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.

Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ «τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα». «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα». «Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε. Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, συμπλήρωσε.

Τέλος Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.

Κάλεσε όλους και ιδίως τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσε πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα συμβεί στην πράξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Θα γαμ… την ΑΕΚ»: Τούρκος κωμικός προκαλεί σε βίντεο της Σάμσουνσπορ

Αθλητικά Νέα 10.12.2025
Φτιάχνουν κλίμα στη Σαμψούντα ενόψει του αγώνα της Πέμπτης (11/12)

Επιστροφή ενοικίου: Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για να διορθώσει τα λάθη της

Οικονομία 10.12.2025
Ανοίγει ο δρόμος για συμπλήρωση στοιχείων αναφορικά με την επιστροφή ενοικίου

Η ιταλική κουζίνα ανακηρύχθηκε άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Πολιτισμός 10.12.2025
Η πρώτη εθνική κουζίνα στη λίστα

ΗΠΑ: Πακέτο στήριξης 12 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Τραμπ για τους αγρότες

Κόσμος 10.12.2025
Οι ζημιές για τους αγρότες φέτος κυμαίνονται από 35 έως 44 δισ. δολάρια για τις εννέα κύριες καλλιέργειες εμπορευμάτων - Χαμηλές τιμές στις καλλιέργειες και οι συνέπειες στις εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ, τα βασικά προβλήματα

Η Ουγγαρία αρνείται να εφαρμόσει το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση: Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν μετανάστη

Κόσμος 10.12.2025
Η κυβέρνηση Όρμπαν συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση στις πολιτικές της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου

Οικονομία 10.12.2025
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Σε ομάδα‑έκπληξη ο Τάκης Λεμονής: Επέστρεψε στους πάγκους μετά από 8 χρόνια!

Αθλητικά Νέα 10.12.2025
Μετά από περίπου οκτώ χρόνια αποχής, ο Τάκης Λεμονής επιστρέφει στους πάγκους στα 65 του χρόνια

Ο πρώτος 3D‑εκτυπωμένος κερατοειδής στον κόσμο αποκαθιστά πλήρως την όραση ασθενούς

Κόσμος 10.12.2025
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση 3D-printed κερατοειδούς αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα βήματα της αναγεννητικής ιατρικής μέχρι σήμερα

«Καλώς ήρθες στην κόλαση» ‑ Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαρκοζί για τις 20 ημέρες στη φυλακή

Κόσμος 10.12.2025
Συγκρατούμενος του Νικολά Σαρκοζί τραγουδούσε αποσπάσματα από τον «Βασιλιά των Λιονταριών»

Κατασχέθηκαν 292 πτηνά στο παζάρι του Σχιστού για παράνομο εμπόριο ειδών μετά από έρευνα του WWF

Ελλάδα 10.12.2025
Ολοκληρωμένη έρευνα του WWF Ελλάς για το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων στην Ελλάδα