E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο

Προς αναβολή οι ανακοινώσεις της Παρασκευής

Δημοσίευση 2/12/2020 | 20:28

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης παρουσίασης του οδικού χάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρση του lockdown, καθώς το κρούσματα παραμένουν στα ύψη, αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν χωρίς νόημα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ, ύστερα από έναν μήνα lockdown.

Ετσι, το πιθανότερο είναι αύριο ή την Παρασκευή να ανακοινωθεί η παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown (το οποίο λήγει τη Δευτέρα 7/12) και όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαλαρώσαμε ελαφρά το καλοκαίρι

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οπότε, τουλάχιστον, ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Βίντεο: Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο Columbia (το επίμαχο απόσπασμα είναι περίπου στο 45')

«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο ακριβής τίτλος της συνεδρίας ήταν «Η Ελληνική μετεξέλιξη: Ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, τον λαϊκισμό και την Covid», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά τόσο σε ερωτήσεις του κ. Μπόλινγκερ όσο και φοιτητών, ομογενών και μη.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το δεύτερο κύμα, δήλωσε όμως συγκρατημένα αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας .

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα»

«Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ανοίξαμε την οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τουρισμό με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οπως γνωρίζετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα κι έβαλε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» συνέχισε, τονίζοντας: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάθε λοκντάουν έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», ενώ τόνισε πως «πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά».

«Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ηρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν τη στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται», συμπληρώνοντας όμως πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαφυλάττει τα σύνορά της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «εργαλειοποιεί γεωπολιτικά πρόσφυγες και μετανάστες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα Χτες
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα

Ηράκλειο: Δέντρα καταπλάκωσαν πέντε αυτοκίνητα στον Μασταμπά λόγω θυελλωδών ανέμων

Ελλάδα Χτες
Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα οχήματα ενώ από τύχη δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός

Περιστατικό κακοποίησης παιδιού με εγκεφαλική παράλυση από φυσικοθεραπεύτρια καταγράφηκε σε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το καταγγελλόμενο περιστατικό, το οποίο συνοδεύεται κι από σχετικό βίντεο που προκαλεί αποτροπιασμό, φέρεται να έγινε πριν από έξι χρόνια

Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ από την Μαρινάκου στον Ημιμαραθώνιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Αναστασία Μαρινάκου με χρόνο 1.11.37 στον αγώνα της Βαρκελώνης πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ

ΠΑΟΚ: Πένθος στον μπασκετικό «δικέφαλο» για τον Αλέκο Παρασκευά

Αθλητικά Νέα Χτες
Σε ηλικία 79 ετών ο άλλοτε μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να συναντήσει τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή και να τον κοιτάξει κατάματα

Κόσμος Χτες
Να κοιτάξει στα μάτια τον πρώην σύζυγο και κακοποιητή της και να μάθει αν κακοποιούσε την κόρη τους, σχεδιάζει η Ζιζέλ Πελικό

Ήχησε το «112» στη Χίο: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Ελλάδα Χτες
Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν την μετακίνηση τους στις παράκτιες περιοχές

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθη 40χρονη με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Ελλάδα Χτες
Με 900 πακέτα λαθραία τσιγάρα στη βαλίτσα της πιάστηκε μια 40χρονη Ουκρανή

Πέθανε η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής έφυγε από τη ζωή

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα Χτες
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα