E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

CNN: Σάλος με αποξαλύψεις για τα ψέματα της Κίνας ‑ Τράμπ: Τώρα δικαιώνομαι

To Πεκίνο, η προσπάθεια συγκάλυψης της πανδημίας και ο «πόλεμος» Ρεπουμπλικάνων με CNN

Δημοσίευση 2/12/2020 | 10:29

CNN: Σάλος με αποξαλύψεις για τα ψέματα της Κίνας ‑ Τράμπ: Τώρα δικαιώνομαι

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο που αποκάλυψε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN γύρω από την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του κινεζικού κράτους, κατά την κρίσιμη αρχική φάση.

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, το CNN δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα το πόρισμα της διερεύνησης 117 επίσημων εγγράφων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων του δικτύου κατόπιν διαρροής από την Κίνα.

Βάσει των ντοκουμέντων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, δηλαδή το αρχικό επίκεντρο του κορωνοϊού, εγείρονται σοβαρές υπόνοιες ότι η κινεζική κυβέρνηση υποτίμησε, παρασιώπησε και πρακτικά απέκρυψε από την παγκόσμια κοινότητα τον επερχόμενο κίνδυνο εξάπλωσης μιας καινοφανούς επιδημίας, όπως εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν η νόσος της Covid-19.

Η αποκάλυψη του CNN ήρθε να επιβεβαιώσει την από καιρό φημολογούμενη αδιαφάνεια ή ακόμη και την παραποίηση των στατιστικών της πανδημίας στην Κίνα. Αμέσως μετά το CNN, ακολούθησε η Wall Street Journal, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στην ίδια εστία πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η WSJ ισχυρίζεται ότι η εξάπλωση της επιδημίας είχε ήδη αρχίσει στις ΗΠΑ από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, εβδομάδες προτού η Κίνα παραδεχτεί ότι πλήττεται από τη νόσο SARS-Cov-2. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα κορωνοϊού σε 106 δείγματα τα οποία είχε συλλέξει ο Ερυθρός Σταυρός και ελήφθησαν από το αίμα πάνω από 7.300 Αμερικανών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στο διάστημα μεταξύ 13-16 Δεκεμβρίου 2019 είχαν ληφθεί δείγματα από τις πολιτείες Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Όρεγκον. Από αυτά, τα 39 ήταν θετικά, ενώ επιπλέον 67 δείγματα εξετάστηκαν από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου. Η διάγνωση και γι' αυτά ήταν θετική.

Επισήμως, η Κίνα δεν είχε ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, ενώ το πρώτο κρούσμα Covid-19 στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Στις 8 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κάποιο παράξενο είδος πνευμονίας είχε εμφανιστεί και έπληττε μεγάλο αριθμό ατόμων, στην Κίνα και αλλού.

Σε εκείνη τη φάση, η Κίνα αλλά και ο ΠΟΥ συνιστούσαν ψυχραιμία. Φέρονταν ως πεπεισμένοι ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, όμως κανείς εκτός της Ουχάν για της επαρχίας Χουμπέι δεν διέτρεχε κίνδυνο. Ωστόσο, τα έγγραφα που έφερε στο φως το CNN, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τεκμήρια ότι η Κίνα εξ επίτηδες ανακοίνωνε παραποιημένα στοιχεία, αποκρύπτοντας το μέγεθος της απειλής για την παγκόσμια υγεία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιοδήποτε δόλο και αντεπιτίθεται με σφοδρότητα στις καταγγελίες, κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι σκοπίμως απέκρυπτε στοιχεία για τον κορωνοϊό. Παρόλ' αυτά, το CNN επισημαίνει ότι τα έγγραφα δεν καταδεικνύουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ των όσων θεωρούσαν οι Κινέζοι αρμόδιοι σαν πραγματικά και εκείνων που εν τέλει ανακοίνωναν.

Σαν παράπλευρη παρενέργεια των αποκαλύψεων του CNN εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες οξύτατη επίθεση από ένα ανταγωνιστικό αμερικανικό δίκτυο, το προσκείμενο στους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ, Fox News. Αναπαράγοντας οργίλα tweet διαφόρων Αμερικανών πολιτικών και δημοσίων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, το Fox κατηγορεί το CNN ότι σκοπίμως απέκρυψε... την κινεζική απόκρυψη, περιμένοντας να προβεί στις σχετικές αποκαλύψεις αφ' ότου ο Τραμπ είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος ο οποίος, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ο ίδιος φάνηκε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, έκανε λόγο για απόκρυψη των αληθινών στοιχείων εκ μέρους της Κίνας. Οι οπαδοί και οι υποστηρικτές του τώρα κατηγορούν το CNN για κωλοτούμπα, καθώς, στο πλαίσιο της πάγιας αντι-Τραμπ στάσης του, καθ' όλο το προεκλογικό διάστημα φαινόταν να υπερασπίζεται την Κίνα απέναντι στις αιτιάσεις του Αμερικανού Προέδρου. «Τότε παπαγαλίζατε την κινέζικη προπαγάνδα» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιεί τώρα το Fox News εναντίον του ανταγωνιστικού του δικτύου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα 21.12.2025
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα 21.12.2025
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα 21.12.2025
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος 21.12.2025
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα 21.12.2025
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος 21.12.2025
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος 21.12.2025
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 21.12.2025
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα 21.12.2025
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα 21.12.2025
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος