E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα

Οι εξελίξεις μέσα από νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 1/12/2020 | 08:38

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα

Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού (lockdown) εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς διακηρυγμένος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί».

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Υπουργικό Εισαγωγική Τοποθέτηση

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

Στο μέσο του ποταμού

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

«Πολλοί μήνες μπροστά μας»

Παρότι «είναι πια εμφανές, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν από όλους» τόνισε χθες και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμώντας πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας».

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Η πρόταση της κ. Παπαευαγγέλου για κλιμακωτή επαναφορά προβλέπει ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο σύνολό τους. Αναφορικά με την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», τη στιγμή που οι 18 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ανυποχώρητοι για τις 7 Δεκεμβρίου

Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημά του να μην ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία στη Θεεσαλονίκη, επανέφερε χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο είχε εισηγηθεί και στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο. «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ιστορικός βαθμός για το Κουρασάο με ήρωα τον Ρουμ απέναντι στον Ισημερινό

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το Κουρασάο άντεξε στην πίεση του Εκουαδόρ, απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) στο Κάνσας για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου και πανηγύρισε τον πρώτο του ιστορικό βαθμό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη σε μια μυθική εμφάνιση του τερματοφύλακά του.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών

Σορός άνδρα ανασύρθηκε να επιπλέει στο λιμάνι Πειραιά

Ελλάδα 21.06.2026
Τι έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες

Θρίλερ στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Νεκρός 70χρονος εντοπίστηκε γυμνός στην άκρη του δρόμου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Στο σημείο αναμένεται ο ιατροδικαστής, ο οποίος θα προχωρήσει στην προβλεπόμενη εξέταση

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Γερμανία 1‑2: Οι Γερμανοί προκρίνονται ανατρέποντας στο τέλος!

Αθλητικά Νέα 21.06.2026
Ο Ουντάβ έκανε τη διαφορά με δύο γκολ - Λυτρωτής στις καθυστερήσεις

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε για 4 χρόνια και ανακοινώθηκε ο Ετιέν Καμαρά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 23χρονος Γάλλος κεντρικός μέσος πέρασε από τα ιατρικά τεστ και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό