E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα

Οι εξελίξεις μέσα από νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 1/12/2020 | 08:38

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα

Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού (lockdown) εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς διακηρυγμένος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί».

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Υπουργικό Εισαγωγική Τοποθέτηση

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

Στο μέσο του ποταμού

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

«Πολλοί μήνες μπροστά μας»

Παρότι «είναι πια εμφανές, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν από όλους» τόνισε χθες και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμώντας πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας».

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Η πρόταση της κ. Παπαευαγγέλου για κλιμακωτή επαναφορά προβλέπει ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο σύνολό τους. Αναφορικά με την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», τη στιγμή που οι 18 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ανυποχώρητοι για τις 7 Δεκεμβρίου

Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημά του να μην ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία στη Θεεσαλονίκη, επανέφερε χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο είχε εισηγηθεί και στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο. «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανγκόλα: 28 νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν 13 μέλη της ίδιας οικογένειας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις έως 100 ευρώ - Τι αλλάζει για τροποποιητικές, ΦΠΑ και υποχρεώσεις ανηλίκων

Μικρολίμανο: Το θρίλερ επιστροφής του «Τίτι» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και τα πολλαπλά ψεύδικα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ερυθρά αγγελία και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσαν σε βάρος του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ένοπλος – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο δράστης άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου της Μυστικής Υπηρεσίας και εξουδετερώθηκε – Ο Τραμπ βρισκόταν στην κατοικία του και δεν κινδύνευσε

ΔΝΤ: Η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες σε άμυνα, ενέργεια και συντάξεις τα επόμενα 15 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040 χωρίς μέτρα, εκτιμά το ΔΝΤ - Προτείνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινό δανεισμό

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της επόμενης πανδημίας – Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιδημίες γίνονται συχνότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ οι χώρες δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση

Σκάνδαλο με «ελληνικά» αρχαία αγαλματίδια στον Οίκο Sotheby’s: Πλαστά έγγραφα πρόδωσαν την απάτη των 680.000 λιρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
46χρονος άνδρας προσπάθησε να πουλήσει ψεύτικα αρχαία αγάλματα στον οίκο δημοπρασιών

Πλανητική παρέλαση: Το σπάνιο φαινόμενο που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό ‑ Πότε θα σημειωθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχετε την ευκαιρία να παρατηρήστε μια σπάνια ευθυγράμμιση Αφροδίτης, Δία και Ερμή

Iron Maiden στην Αθήνα: Ενημέρωση προς το κοινό που θα πάει στο ΟΑΚΑ σε περίπτωση βροχής

Πολιτισμός Χτες
Για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπονται ομπρέλες οποιουδήποτε μεγέθους, καθώς και τσάντες ή σακίδια μεγαλύτερα από Α4 (21cm x 30cm)

Κορδελιό: Γονατιστός στις γραμμές καθόταν ο άνδρας που παρασύρθηκε από τρένο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο αυτοκτονίες σε μία εβδομάδα σε γραμμές τρένου στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ουγκάντα: Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη χώρα

Κόσμος Χτες
Υγειονομικός συναγερμός από τον ΠΟΥ