E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή

Δημοσίευση 30/11/2020 | 10:24

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης για την μελέτη του Covid-19, προκύπτει το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”).

Ανακοινώνεται λοιπόν πως ολοκληρώθηκε η σύνθεση, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2. Οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19. Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία 6 (έξι) Ερευνητικών Κέντρων και 4 (τεσσάρων) Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής:

1. Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
9. ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας όσον αφορά τα αποτελέσματα της «Εμβληματικής Δράσης» επεσήμανε:

«Σήμερα σημειώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την έναρξη των εργασιών της Εμβληματικής Δράσης « είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κοροναϊού.» Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για τον συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο έργο και φυσικά τον Γ.Γ Έρευνας & Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή και τα στελέχη της ΓΓΕΤ για την καθοδήγηση και τους συνεργαζόμενους φορείς. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιστημονική Ομάδα, τον Επικεφαλής των Ερευνών, Βασίλη Γοργούλη και φυσικά όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην δράση. Θερμά συγχαρητήρια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν; Η Ελλάδα μέσα στην εμβέλειά τους

Ελλάδα 02.03.2026
Η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα

Αρης: Παραμένει εγκλωβισμένη στο Αμπου Ντάμπι η ομάδα μπάσκετ Κ‑18

Αθλητικά Νέα 02.03.2026
Τα παιδιά είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπως αναφέρουν οι γονείς τους

Δώρο Πάσχα 2026: Πότε πληρώνονται οι άνεργοι και πόσα χρήματα θα δουν

Οικονομία 02.03.2026
Τι ισχύει για την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας

Νέα σύσκεψη υπό τον Δένδια στο Πεντάγωνο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας

Ελλάδα 02.03.2026
Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, στις 08:00 το πρωί

Ιρανικό χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία: Εκτός λειτουργίας ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στον κόσμο

Κόσμος 02.03.2026
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση με στόχο το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Συναγερμός στην Κύπρο για drone: Αναχαιτίστηκε και δεύτερο ‑ Έκλεισαν σχολεία, κάτοικοι απομακρύνθηκαν

Κόσμος 02.03.2026
Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου μετά τις εξελίξεις

Διπλή εικόνα στις αγορές της Ασίας ‑ Απώλειες σε Ιαπωνία, κέρδη στην Κίνα

Οικονομία 02.03.2026
Ποιες μετοχές πλήττονται και ποιες εκτοξεύονται

Νεκρή 17χρονη στον Πειραιά, έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 02.03.2026
Συνελήφθη η μητέρα της για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Μαρουσάκης: Από το κρύο στην... Ανοιξη

Καιρός 02.03.2026
Πώς θα κυλήσει ο καιρός της εβδομάδας

Φλέγεται η Μέση Ανατολή ‑ Μπαίνει στον πόλεμο και η Χεζμπολάχ

Κόσμος 02.03.2026
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους περίπου πενήντα χωριών σε όλο τον Λίβανο να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από κάθε πολυκατοικία ενόψει βομβαρδισμών

Το καθεστώς του Ιράν μπορεί να επιβιώσει, αλλά η Μέση Ανατολή θα αλλάξει για πάντα

Κόσμος 02.03.2026
«Στιγμές που θυμίζουν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»