E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή

Δημοσίευση 30/11/2020 | 10:24

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης για την μελέτη του Covid-19, προκύπτει το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”).

Ανακοινώνεται λοιπόν πως ολοκληρώθηκε η σύνθεση, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2. Οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19. Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία 6 (έξι) Ερευνητικών Κέντρων και 4 (τεσσάρων) Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής:

1. Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
9. ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας όσον αφορά τα αποτελέσματα της «Εμβληματικής Δράσης» επεσήμανε:

«Σήμερα σημειώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την έναρξη των εργασιών της Εμβληματικής Δράσης « είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κοροναϊού.» Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για τον συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο έργο και φυσικά τον Γ.Γ Έρευνας & Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή και τα στελέχη της ΓΓΕΤ για την καθοδήγηση και τους συνεργαζόμενους φορείς. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιστημονική Ομάδα, τον Επικεφαλής των Ερευνών, Βασίλη Γοργούλη και φυσικά όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην δράση. Θερμά συγχαρητήρια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος 14.05.2026
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος 14.05.2026
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα 14.05.2026
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας