E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Τι αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:55

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.

Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.

Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.

«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.

«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.

Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.

Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Post.

Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα 08.02.2026
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα 08.02.2026
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικονοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος

H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds

3 Doors Down: Πέθανε ο Brad Arnold σε ηλικία 47 ετών

Κόσμος 08.02.2026
Ο τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος πέθανε το Σάββατο, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα νεφρά

ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου ‑ Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Ελλάδα 08.02.2026
Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η κλήση μαρτύρων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Γιάννη Παναγόπουλου

Σμήναρχος ‑ κατάσκοπος της Κίνας: Είχε πρόσβαση σε κινήσεις αεροσκαφών και σε κρίσιμες αποστολές

Ελλάδα 08.02.2026
Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επισκεφτεί στρατόπεδα της Ασίας, είχε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής γνώσεων, και είχε εξοικειωθεί με προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό