E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Για το μητρώο των ασθενών αλλά και τα δύο στρατόπεδα Χαρδαλιά-Τσίόδρα εναντίον Κικίλια- Αρκουμανέα

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:39

ΕΟΔΥ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid‑19

Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα   Κατά τον οργανισμό, τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». 

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η εφημερίδα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για διαμάχη μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία» με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο, αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Ο ΕΟΔΥ απαντά πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή».

Ο Οργανισμός διαμαρτύρεται πως οι συγκεκριμένες εφημερίδες συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, «οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».   

Επιμένει δε πως υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. «Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.»   

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, εξηγεί ο οργανισμός. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερνά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ. 

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων.»   

Βήμα: Αδύναμος Κρίκος ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης του Βήματος, με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», υπάρχουν κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Μάλιστα αναφέρεται δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Το εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζει πως υπάρχει μία συγκρουσιακή κατάσταση με δύο στρατόπεδα: «Τσίοδρας- Χαρδαλιάς» από τη μία πλευρά και «Κικίλιας- Αρκουμανέας» από την άλλη. Ως βασικό σημείο τριβής δε, αναφέρεται το μητρώο ασθενών COVID 19.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»   

Σύμφωνα με το Βήμα, ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες. 

Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.   

Το Βήμα δε, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν αναφέρει ότι οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής.   

Δημοκρατία: «Διπλά βιβλία»

Για «διπλά βιβλία» κάνει λόγο η Δημοκρατία παρουσιάζοντας σενάρια διαμάχης μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.   

Αποτέλεσμα, οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα.   

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Π. Αρκουμανέας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα την συλλογή των στοιχείων από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας.   

«Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή. Δεν είναι τυχαίο που πληθώρα επιστημόνων όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.»   

«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λοιμοξιωλόγοι είναι στα κάγκελα και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι οργισμένος καθώς οι επιλογές των πολιτικών θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των επιστημόνων», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της