E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Ασφυξία στη Β.Ελλάδα ‑ Έρχεται νέα παράταση ‑ Ποια σενάρια εξετάζονται

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2020 | 09:17

Lockdown: Ασφυξία στη Β.Ελλάδα ‑ Έρχεται νέα παράταση ‑ Ποια σενάρια εξετάζονται

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα σενάρια για τη σταδιακή άρση του lockdown να φουντώνουν, αλλά αρμόδια χείλη να επιμένουν πως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ημερομηνίες ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις.

«Η συζήτηση είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές, όμως, ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Η ασφυκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, γεγονός που προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία που δείχνουν ότι όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Στο ΑΧΕΠΑ 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, στο Ιπποκράτειο 25 στις 25 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, και στο Παπαγεωργίου 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Αν και υπάρχει μεν η δυνατότητα για μία – δύο κλίνες, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη για διασωλήνωση, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει νοσηλευτές και γιατροί από όλη την Ελλάδα, ώστε να συνδράμουν. Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν φύγει επί 4 μήνες, δεν έχουν δει τις οικογένειές τους, από φόβο μην κολλήσουν κοροναϊό και δεν μπορούν να εργαστούν.

Πιο αργή χαλάρωση των μέτρων φέρνουν οι αριθμοί

Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή της κ. Παπαευαγγέλου ότι «δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρουσμάτων έχει ρυθμό πιο αργό από ό,τι επιθυμούσε η επιτροπή, ενώ σε άλλες περιοχές αυξάνονται.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.

Επιδημιολόγοι και κατ’ επέκταση κυβέρνηση περίμεναν άλλα στοιχεία για να προχωρήσουν στην άρση του lockdown. Το τελικό σχέδιο θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ.

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης του lockdown

Τα παραπάνω σημαίνουν κάλλιστα πως ανοιχτό παραμένει ακόμη και το ενδεχόμενο νέας παράτασης του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, με τα σχολεία να παραμένουν μεν πρώτα στη λίστα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά την κυβέρνηση να μην προχωρεί στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους πριν να έχει τη σχετική εισήγηση των ειδικών.

Παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά μηνύματα από τον αριθμό των κρουσμάτων ήταν ενθαρρυντικά και ακόμη πιο ενθαρρυντικό ήταν ότι εμφανίστηκε σταθεροποιημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα - Ο κωδικός 7

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα πιθανότατα και δια στόματος πρωθυπουργού.

Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.

Προβληματισμός για τη Δυτική Ελλάδα

Μάλιστα, εκτός της Βόρειας Ελλάδας, το ενδιαφέρον των ειδικών στρέφεται τώρα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς αυξημένα είναι τα κρούσματα στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία τα τελευταία 24ωρα.

Ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα – πολιούχου της πόλης της Πάτρας – έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς, δεδομένου πως το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη συνέβαλε στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εκ του αποτελέσματος κρίνοντας. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με το δήμαρχο της πόλης και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ως προς τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Δεν εξετάζεται το σενάριο για lockdown 2 ταχυτήτων

Από εκεί και πέρα, το σενάριο να χωριστεί η χώρα εκ νέου σε ζώνες και να συντελεστεί άρση του lockdown με διαφορετικές ταχύτητες φαίνεται πως έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και δεν συζητείται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, καθώς θεωρήθηκε πως θα έστελνε λάθος μήνυμα. Σε συνέντευξή του (Ράδιο Θεσσαλονίκη), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς ή σκέψεις από την κυβέρνηση, μολονότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ενδεχόμενο αυτό είχε εξεταστεί σοβαρά τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τελικά δεν προκρίθηκε ως λύση.

Το τελευταίο φαίνεται να ενισχύει τα σενάρια για παράταση του lockdown πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, δεδομένου πως τα κρούσματα υποχωρούν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς στη Βόρεια Ελλάδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει πως μόνον αν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως η άρση του lockdown είναι τόσο κοντά όσο και μακριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πρώτα λόγια στην κάμερα του Μάριου που σώθηκε από το τραγικό δυστύχημα

Ελλάδα 28.01.2026
Έξι οπαδοί βρήκαν ακαριαίο θάνατο κι ένας υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του

ΔΥΠΑ: 160 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

Ελλάδα 28.01.2026
Τα 138 θα είναι δια ζώσης και τα 22 διαδικτυακά

«Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση», είπε τραυματίας σε γιατρό για το τρoχαίo

Ελλάδα 28.01.2026
Η σοβαρή μαρτυρία κάνει λόγο για πιθανό τεχνικό πρόβλημα στο όχημα που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Και δεύτερη «αρμάδα» στέλνει ο Τραμπ στο Ιράν: «Ελπίζω ότι θα κάνουν συμφωνία»

Κόσμος 28.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε τη Δευτέρα, πως το Ιράν επιδιώκει διπλωματική λύση όσο αφορά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ

Φυλάκιση 20 μηνών για την πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, που δωροδοκούνταν με τσάντες Chanel και διαμαντένια κολιέ

Ελλάδα 28.01.2026
Η Κιμ Κέον Χι είχε αποδεχθεί πανάκριβα δώρα από στελέχη της Εκκλησίας της Ενοποίησης με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες

Νεκρό μεταφέρθηκε βρέφος στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Το είχαν πάει αρχικά σε κτηνιατρείο

Ελλάδα 28.01.2026
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (28.01.2026) από την Καλλιθέα ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Βιολάντα: Ντοκουμέντο από το σημείο της διαρροής προπανίου

Ελλάδα 28.01.2026
Σωλήνες με εμφανή διάτρηση στο υπόγειο

Για ποιους δήμους δίνουν 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση

Οικονομία 28.01.2026
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Κρήτη: 43χρονη ζούσε σαν κρατούμενη – Σύζυγος και πεθερά στο εδώλιο

Ελλάδα 28.01.2026
Κατέθεσε ότι υπέστη επανειλημμένα σωματική και λεκτική κακοποίηση

Τρύπες σε σωλήνες προπανίου εντοπίστηκαν στο υπόγειο του εργοστασίου Βιολάντα

Ελλάδα 28.01.2026
Στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού ερευνούν την έκρηξη

Τι αποκαλύπτουν ρουμανικά Μέσα για το τροχαίο με τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ

Κόσμος 28.01.2026
Ως «το χειρότερο τροχαίο των τελευταίων έξι ετών στους ρουμανικούς δρόμους» χαρακτηρίζουν στη Ρουμανία την τραγωδία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.