E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σχέδιο που θα μπορούσε να λήξει την πανδημία σε έξι εβδομάδες

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2020 | 00:04

Το σχέδιο που θα μπορούσε να λήξει την πανδημία σε έξι εβδομάδες

Τα μαζικά rapid tests για τον COVID-19, ειδικά για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί να φέρουν το τέλος της πανδημίας μέσα σε έξι εβδομάδες, υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το Harvard TH Chan School of Public Health και το University Colorado Boulder.

Η έρευνα δημοσιέυτηκε στις 20 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και υποστηρίζει πως τα rapid tests, αν και λιγότερο αξιόπιστα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αρχές της δημόσιας υγείας να κάνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις αν αναπτυχθούν σε μαζική κλίμακα, και όχι γενικευμένα lockdowns.

Τα rapid tests έχουν χαμηλό κόστος και μέσα σε λίγα λεπτά δίνουν αποτελέσματα, σε αντίθεση με τα εργαστηριακά τεστ που χρειάζονται μέρες. Αν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ κάνει το τεστ κάθε εβδομάδα, με όσους βγαίνουν θετικοί να απομονώνονται, ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, λένε οι ερευνητές.

«Όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία, είναι καλύτερο να έχεις ένα λιγότερο ευαίσθητο τεστ με αποτελέσματα που βγαίνουν σήμερα, παρά ένα πιο ευαίσθητο τεστ με τα αποτελέσματα να βγαίνουν αύριο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Daniel Larremore, καθηγητής Πληροφορικής στο University Colorado Boulder.

«Αντί να πούμε σε όλους να μείνουν σπίτι, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ένας άνθρωπος που είναι ασθενής δεν θα μεταδώσει τον ιό, θα μπορούσαμε να δώσουμε οδηγίες να μείνουν σπίτι μόνο σε όσους μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ώστε οι υπόλοιποι να μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους».

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα, τα rapid tests στα τρια τέταρτα του πληθυσμού μιας πόλης κάθε τρεις ημέρες, μείωσαν τον αριθμό αυτών που μολύνθηκαν κατά 88%. Ποσοστό «αρκετό για να οδηγήσει την επιδημία προς την εξαφάνιση μέσα σε έξι εβδομάδες».

«Τα rapid tests είναι τεστ μεταδοτικότητας», αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard και συν-συγγραφέας της έρευνας, Michael Mina. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανίχνευση του COVID-19, όταν οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί», συμπλήρωσε.

Η αύξηση «φθηνών και γρήγορων δοκιμών» είναι άλλωστε μια από τις βασικές στρατηγικές που εξετάζονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε η Politico την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες: sciencealert.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα ρομπότ ήταν φόλα ‑ Η εταιρεία που κοροϊδεύει όλος ο πλανήτης

Νέα Εποχή 09.12.2025
Ξεφτίλα υψηλής τεχνολογίας

Ο σπουδαίος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ που έγινε ταινία στο Netflix

Πρόσωπα 09.12.2025
Το Netflix παρουσιάζει τον Έλληνα που λάτρεψε η Τουρκία

Ξένο αυτοκίνητο στη Φινλανδία; Έχεις… ασυλία! Δείτε πώς τη γλιτώνουν χιλιάδες οδηγοί

Νέα Εποχή 09.12.2025
Ένα από τα πιο προηγμένα κράτη της Ευρώπης παλεύει με ένα απλό IT πρόβλημα που έχει γίνει… σωσίβιο για χιλιάδες τουρίστες

Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο μόλις στολίστηκε ‑ και η διαδικασία είναι απίστευτη!

Xmas 09.12.2025
Το National Trust αποκάλυψε πώς στόλισε το ψηλότερο ζωντανό χριστουγεννιάτικο δέντρο - και η διαδικασία είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φαντάζεσαι

Ο «μαύρος εισβολέας» του Τσέρνομπιλ που λατρεύει τη ραδιενέργεια

Stories 09.12.2025
Γιατί θα προσφέρει λύση στους αστροναύτες;

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή Χτες
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Σε ποια χώρα τα Χριστούγεννα χαρίζουν μόνο βιβλία;

Stories Χτες
Από τη δεκαετία του ’40, κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυκλοφορούν μαζικά νέες εκδόσεις, και το πιο συνηθισμένο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι ένα βιβλίο

Η πιο ήρεμη χώρα στον κόσμο για το 2025

Stories Χτες
Ειρηνική και ασφαλής για όλους

Η χώρα που έκανε τους φυλακισμένους να διαβάζουν περισσότερο και ...μείωσαν τις ποινές τους

Νέα Εποχή Προχτές
Μια πρωτοβουλία που ενισχύει την παιδεία, την ενσυναίσθηση και την πραγματική επανένταξη