E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Mέχρι το διάλειμμα να σημαίνει το ίδιο για όλα τα παιδιά»

Η ActionAid στέκεται δίπλα σε όλα τα παιδιά του κόσμου, στηρίζοντας την δωρεάν και καθολική εκπαίδευση

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 26/11/2020 | 00:15

«Mέχρι το διάλειμμα να σημαίνει το ίδιο για όλα τα παιδιά»

Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Με λένε Μαλάλα», η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους Ταλιμπάν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε όλα τα κορίτσια της γης που υποχρεώθηκαν να σωπάσουν απέναντι στην αδικία.

Την αδικία του να μην μπορείς να πας στο σχολείο, επειδή είσαι κορίτσι, επειδή έχεις γεννηθεί σε φτωχή οικογένεια, επειδή η χώρα σου βρίσκεται σε πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή 617 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια δεν μαθαίνουν τα βασικά στο σχολείο, ενώ η πανδημία έχει κρατήσει εκτός τάξης για σχεδόν τέσσερις μήνες τα παιδιά των φτωχότερων χωρών. Το αντίστοιχο διάστημα για τα παιδιά που κατάγονται από πλουσιότερες χώρες είναι σύμφωνα με έρευνες έξι εβδομάδες.

Παράλληλα, ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως αναγκάζεται σε παιδική εργασία, μένοντας μακριά από το σχολείο και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Για την ActionAid, η εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων αποτελεί βασικό εργαλείο, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Σε όλες τις χώρες δράσης της και στην Ελλάδα, μεταφέρει γνώσεις και δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό, στηρίζει σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς και ενημερώνει για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ώστε να μειώσει τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Δουλεύει ώστε το διάλειμμά να σημαίνει παιχνίδι με άλλα παιδιά μεταξύ μαθημάτων και όχι ξεκούραση από το κουβάλημα, το σκάψιμο, το ράψιμο. Σε όλο τον κόσμο επικεντρώνει τη δράση της, ώστε κάθε παιδί και κάθε νέος και νέα να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται, διεκδικώντας στη συνέχεια μια καλύτερη ζωή.

Στο Κέντρο που έχει δημιουργήσει στον Κολωνό, υποστηρίζει παιδιά και εφήβους από ευάλωτες οικογένειες, προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν να αναπτύσσουν δεξιότητες σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι επιστήμες και οι τέχνες. «Το Κέντρο είναι πάρα πολύ ωραίο και εκεί μαθαίνεις περισσότερα πράγματα από το σχολείο μας και έχει ρομποτική, μπορούμε να σχεδιάσουμε πράγματα, εικαστικά και άλλες δραστηριότητες», αναφέρει ο Μάρκο*, ο οποίος παρακολουθεί προγράμματα εκμάθησης αγγλικών, υπολογιστών, ρομποτικής και εικαστικών και συμμετέχει στο εργαστήρι έκφρασης του Κέντρου.

Η ActionAid μέσα από το έργο της προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, ώστε κι αυτά με τη σειρά τους στο μέλλον να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Μπες στο www.actionaid.gr και μάθε πώς μπορούμε να πολεμήσουμε μαζί την αδικία.

*Το όνομα έχει αλλαχθεί για λόγους προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων