E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Η κορύφωση του β' κύματος έχει περάσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Δημοσίευση 25/11/2020 | 14:40

Πώς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Σε μερική άρση των μέτρων που είχε επιβάλει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19 προχώρησε η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, σταδιακά, θα πρέπει να καθοριστεί το νέο πρωτόκολλο που θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους, δεδομένης της βελτίωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος Μακρόν απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ανακοίνωσε ότι άπαντες θα πρέπει να «συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, να κάνουμε τηλεργασία όταν είναι δυνατόν, να παραλείπουμε ιδιωτικές συναντήσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και όλα τα περιττά ταξίδια». Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «έχουμε επιβραδύνει την κυκλοφορία του ιού, αλλά η πανδημία είναι παρούσα στη Γαλλία όπως σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο: στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Ρωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας». Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Πρώτον, το ταξίδι για περπάτημα ή για σωματική άσκηση έξω τώρα θα επιτρέπεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και για τρεις ώρες. Δεύτερον, οι χώροι λατρείας θα υποδέχονται και πάλι πιστούς από το Σάββατο αλλά υπό αυστηρούς όρους, ενώ κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα να παραμείνουν κλειστά προς το παρόν.

«Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας έχει περάσει (...) Οι προσπάθειες μας, οι προσπάθειές σας έχουν αποδώσει», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η χώρα μετράει πάνω από 50.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξουν νέες αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων. Εάν ο αριθμός παραμείνει κάτω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, οι αθλητικές αίθουσες και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν ξανά, και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μπορούσε να αρθεί. Τα γυμνάσια, τα οποία σήμερα λειτουργούν πολύ συχνά σε μισές τάξεις, θα μπορούν να ανοίξουν πλήρως με όλους τους μαθητές. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ξαναρχίσουν μαθήματα, με, επίσης, φυσική παρουσία όλων των μαθητών.

Την ίδια ώρα στη γειτονική Γερμανία οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία. Η πρώτη προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα. Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα. Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι τις προάλλες της Πρωτοχρονιάς μεν θα επιτρέπονται πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Υπό συζήτηση βρίσκονται προτάσεις όπως η πραγματοποίηση περισσότερων θείων λειτουργιών προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ένας όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός πιστών χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

christmas_pandemic


Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις. Το μερικό Lockdown παρατείνεται ως τις 20 Δεκεμβρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για περιοχές όπου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι «αισθητά» κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας. Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές από την πρώτη τάξη γυμνασίου. Διδασκαλία στα πανεπιστήμια θα γίνεται σχεδόν μόνο μέσω του διαδικτύου. Οι πρωθυπουργοί σκοπεύουν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στις 15 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τρεις οικογένειες ανά σπίτι θα μπορούν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μετά την άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε ότι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες θα είναι μέχρι τρεις. Οι νέοι περιορισμοί αφορούν όλη τη Βρετανία, τόσο στην Αγγλία, όσο και σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε χθες ότι το εθνικό lockdown στη Βρετανία θα αρθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά η χαλάρωση των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό θα έρθει με όρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται

Χειρουργικό θαύμα για δίδυμα αγόρια που άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Σε μια πρωτοποριακή ταυτόχρονη επέμβαση 8 ωρών, δύο κωφά πρόωρα βρέφη απέκτησαν κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η ιατροδικαστική ανατρέπει τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Μεταθανάτιες οι μαχαιριές στο σώμα της

Καβάλα: Κατέρρευσαν ναυαγοσωστικοί πύργοι λόγω κακοκαιρίας, τραυματίστηκε 21χρονη ναυαγοσώστρια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πτώσεις πύργων σε τέσσερις γνωστές παραλίες της περιοχής

Δράμα στα συντρίμμια της Βενεζουέλας: «Έδωσες τη δική σου ζωή για την κόρη μας», γράφει ποδοσφαιριστής για τη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα δύο ποδοσφαιριστές και η μητέρα πρώην Μις Βενεζουέλα

Προς ενοικίαση το 75% των εξοχικών στην Ελλάδα: Ένας στους δύο τουρίστες μένει στα... «σπίτια» μας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Πάνω από 400.000 από τις 626.000 εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για τουριστική μίσθωση

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο