E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Τι δήλωση έκανε στην πρώτη του συνέντευξη

Δημοσίευση 25/11/2020 | 09:50

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία του Ομπάμα» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του τετ-α-τετ συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Μιλώντας στον Λέστερ Χολτ των NBC News το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και έδειξε αποφασισμένος να βγει από τη σκιά του ανθρώπου στο πλευρό του οποίου υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παρουσίαση της ομάδας της εξωτερικής πολιτικής του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τι θα απαντούσε σε όσους τον βλέπουν απλά ως συνεχιστή του Ομπάμα, τόνισε πως η προεδρία του «δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα». «Αντιμετωπίζουμε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από εκείνον που αντιμετωπιζε η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο», εξήγησε ο Δημοκρατικός πολιτικός.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να εκπροσωπήσει όλο το φάσμα του αμερικανικού λαού, ενώ αποκάλυψε ότι δεν θα δίσταζε να διορίσει σε κάποιο πόστο έναν Ρεπουμπλικανό που ψήφισε Τραμπ. «Θέλω αυτή τη χώρα να είναι ενωμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «όχημα» για να διεξάγει έρευνες για τον Τραμπ και τους συμμάχους του, παρά τις πιέσεις ορισμένων Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του κόμματός του έχουν εκφράσει την επιθυμία να διερευνηθούν περαιτέρω ορισμένες οικονομικές συναλλαγές του απερχόμενου προέδρου, που θα χάσει τη συνταγματική του ασυλία όταν παραδώσει την εξουσία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε η κυβέρνησή του να αναμιχθεί σε αυτές τις έρευνες. «Έχω διαβάσει για κάποιες έρευνες που είναι σε επίπεδο πολιτείας και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτές», σημείωσε.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «να αναλάβει ηγετικό ρόλο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. «Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός είπε ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσινγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε σο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φονική επίθεση στη διασώστρια ΕΚΑΒ στη Σύρο: Τι αποκαλύπτουν οι κάμερες και η καρέκλα που έγινε «όπλο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΕΛΑΣ εξετάζει καρέ-καρέ το βιντεοληπτικό υλικό - ποινική δίωξη σε 41χρονο και σύζυγό του, με απολογία ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, αποφάσεις και Airbnb στις πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία από το 1929, με αποφάσεις στο 51%, υποχρεωτική ασφάλιση και ρύθμιση του Airbnb.

Μουντιάλ 2026: Ποιο παιχνίδι της Ισπανίας ερευνήθηκε για στήσιμο – Τι κατέληξαν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «ρόχα» βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για χειραγώγηση αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Επιτροπή Ακεραιότητας της FIFA να αποκλείει τελικά οποιαδήποτε ανωμαλία.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Στόχος ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό παρακολούθηση από το ελληνικό FBI και συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή της χειροβομβίδας, ενώ η υπόθεση συνδέεται με έγκλειστο σε φυλακή.

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

Κόσμος Χτες
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).