E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Τι δήλωση έκανε στην πρώτη του συνέντευξη

Δημοσίευση 25/11/2020 | 09:50

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία του Ομπάμα» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του τετ-α-τετ συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Μιλώντας στον Λέστερ Χολτ των NBC News το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και έδειξε αποφασισμένος να βγει από τη σκιά του ανθρώπου στο πλευρό του οποίου υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παρουσίαση της ομάδας της εξωτερικής πολιτικής του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τι θα απαντούσε σε όσους τον βλέπουν απλά ως συνεχιστή του Ομπάμα, τόνισε πως η προεδρία του «δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα». «Αντιμετωπίζουμε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από εκείνον που αντιμετωπιζε η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο», εξήγησε ο Δημοκρατικός πολιτικός.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να εκπροσωπήσει όλο το φάσμα του αμερικανικού λαού, ενώ αποκάλυψε ότι δεν θα δίσταζε να διορίσει σε κάποιο πόστο έναν Ρεπουμπλικανό που ψήφισε Τραμπ. «Θέλω αυτή τη χώρα να είναι ενωμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «όχημα» για να διεξάγει έρευνες για τον Τραμπ και τους συμμάχους του, παρά τις πιέσεις ορισμένων Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του κόμματός του έχουν εκφράσει την επιθυμία να διερευνηθούν περαιτέρω ορισμένες οικονομικές συναλλαγές του απερχόμενου προέδρου, που θα χάσει τη συνταγματική του ασυλία όταν παραδώσει την εξουσία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε η κυβέρνησή του να αναμιχθεί σε αυτές τις έρευνες. «Έχω διαβάσει για κάποιες έρευνες που είναι σε επίπεδο πολιτείας και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτές», σημείωσε.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «να αναλάβει ηγετικό ρόλο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. «Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός είπε ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσινγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε σο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πότε είναι η ημερομηνία πληρωμής

Οικονομία 22.10.2025
Τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα χρήματα της επιστροφής του ενός ενοικίου και τα 250 ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Αλλαγές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο

Ελλάδα 22.10.2025
Τι προβλέπεται για κάθε τάξη

Κλέφτης σκοτώθηκε σε ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια καταδίωξης στις ΗΠΑ

Κόσμος 22.10.2025
«Θεέ μου, όχι» φώναζαν οι παρουσιαστές

Μεξικάνα βασίλισσα της ομορφιάς συνελήφθη για δολοφονία στην Καλιφόρνια

Κόσμος 22.10.2025
Θύμα της αντίπαλος σε καρτέλ ναρκωτικών

Θλίψη στην ελληνική ροκ σκηνή: Πέθανε ο Γιώργος Ψωμόπουλος των Magic De Spell

Πολιτισμός 22.10.2025
Την είδηση έκανε γνωστή από το ίδιο το συγκρότημα σε ανάρτηση στα social media, το βράδυ της Δευτέρας

Καταδικάστηκε για τροχαίο η Γεωργία Μπίκα ‑ Oδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

Ελλάδα 22.10.2025
Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ότι επιδίωξε να μειώσει τις συνέπειες της πράξης της

Τρίκαλα: «Θα τα πω όλα στον εισαγγελέα», είπε ο μητροκτόνος ‑ Στο πλευρό του ο πατέρας του

Ελλάδα 22.10.2025
Αρνείται να μιλήσει στους αστυνομικούς, δηλώνοντας ότι θα αποκαλύψει τα πάντα στον εισαγγελέα

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 6‑1: Συντριβή για τους Πειραιώτες στο Μονζουίκ

Αθλητικά Νέα Χτες
Πέτυχε χατ-τρικ ο Φερμίν Λόπεθ

Πέθανε ο μέγιστος Έλληνας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

Διάρρηξη στο Λούβρο: Η εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε τη χρηματική αξία των κοσμημάτων που κλάπηκαν

Κόσμος Χτες
Η εισαγγελέας Παρισιού μιλά για «συμβολική και ιστορική απώλεια»