E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Τι δήλωση έκανε στην πρώτη του συνέντευξη

Δημοσίευση 25/11/2020 | 09:50

Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία Ομπάμα»!

Η προεδρία μου δεν θα είναι μια «τρίτη θητεία του Ομπάμα» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του τετ-α-τετ συνέντευξη μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Μιλώντας στον Λέστερ Χολτ των NBC News το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και έδειξε αποφασισμένος να βγει από τη σκιά του ανθρώπου στο πλευρό του οποίου υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παρουσίαση της ομάδας της εξωτερικής πολιτικής του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τι θα απαντούσε σε όσους τον βλέπουν απλά ως συνεχιστή του Ομπάμα, τόνισε πως η προεδρία του «δεν θα είναι μια τρίτη θητεία Ομπάμα». «Αντιμετωπίζουμε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από εκείνον που αντιμετωπιζε η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο», εξήγησε ο Δημοκρατικός πολιτικός.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να εκπροσωπήσει όλο το φάσμα του αμερικανικού λαού, ενώ αποκάλυψε ότι δεν θα δίσταζε να διορίσει σε κάποιο πόστο έναν Ρεπουμπλικανό που ψήφισε Τραμπ. «Θέλω αυτή τη χώρα να είναι ενωμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «όχημα» για να διεξάγει έρευνες για τον Τραμπ και τους συμμάχους του, παρά τις πιέσεις ορισμένων Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του κόμματός του έχουν εκφράσει την επιθυμία να διερευνηθούν περαιτέρω ορισμένες οικονομικές συναλλαγές του απερχόμενου προέδρου, που θα χάσει τη συνταγματική του ασυλία όταν παραδώσει την εξουσία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε η κυβέρνησή του να αναμιχθεί σε αυτές τις έρευνες. «Έχω διαβάσει για κάποιες έρευνες που είναι σε επίπεδο πολιτείας και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτές», σημείωσε.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «να αναλάβει ηγετικό ρόλο»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. «Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθησή του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός είπε ότι στοχεύει να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες με τους οποίους έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα «ανυπομονούν» να επαναβεβαιώσει η Ουάσινγκτον τον ιστορικό ρόλο της «ως παγκόσμιας ηγέτιδας στον Ειρηνικό, καθώς και στον Ατλαντικό, σε όλον τον κόσμο».

Εκτός από τον Μπλίνκεν, η ομάδα του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον Τζέικ Σάλιβαν, στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ που θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας «για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες», είπε, επιμένοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ διαβεβαίωσε ότι με την εκλογή του Μπάιντεν «επιστρέφει η πολυμέρεια, επιστρέφει η διπλωματία», υποσχόμενη ότι θα κάνει στροφή από τον απομονωτισμό της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν αρκεί»

Παρουσιάζοντας τον ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, τον 76χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι είναι «αποφασισμένος» να καταπολεμήσει αυτήν την «υπαρξιακή απειλή».

«Θέλω να είμαι σαφής. Δεν υποτιμώ ούτε στο ελάχιστο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω για να τηρήσω τις φιλόδοξες δεσμεύσεις μου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα, κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει, ούτε σο ελάχιστο, την αποφασιστικότητά μου ότι θα το κάνω», είπε.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Μπάιντεν έχει δίκιο να θέλει να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του. Πρόσθεσε όμως ότι η Συμφωνία αυτή από μόνη της δεν αρκεί και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί και να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος 11.05.2026
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος 11.05.2026
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα 11.05.2026
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα 11.05.2026
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος