E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Έτσι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προανήγγειλε ο Μακρόν για το επόμενο διάστημα

Δημοσίευση 25/11/2020 | 09:27

Κορωνοϊός: Έτσι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

Σε μερική άρση των μέτρων που είχε επιβάλει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19 προχώρησε η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, σταδιακά, θα πρέπει να καθοριστεί το νέο πρωτόκολλο που θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους, δεδομένης της βελτίωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος Μακρόν απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ανακοίνωσε ότι άπαντες θα πρέπει να «συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, να κάνουμε τηλεργασία όταν είναι δυνατόν, να παραλείπουμε ιδιωτικές συναντήσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και όλα τα περιττά ταξίδια». Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «έχουμε επιβραδύνει την κυκλοφορία του ιού, αλλά η πανδημία είναι παρούσα στη Γαλλία όπως σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο: στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Ρωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Πρώτον, το ταξίδι για περπάτημα ή για σωματική άσκηση έξω τώρα θα επιτρέπεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και για τρεις ώρες. Δεύτερον, οι χώροι λατρείας θα υποδέχονται και πάλι πιστούς από το Σάββατο αλλά υπό αυστηρούς όρους, ενώ κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα να παραμείνουν κλειστά προς το παρόν.

«Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας έχει περάσει (...) Οι προσπάθειες μας, οι προσπάθειές σας έχουν αποδώσει», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η χώρα μετράει πάνω από 50.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξουν νέες αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων. Εάν ο αριθμός παραμείνει κάτω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, οι αθλητικές αίθουσες και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν ξανά, και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μπορούσε να αρθεί. Τα γυμνάσια, τα οποία σήμερα λειτουργούν πολύ συχνά σε μισές τάξεις, θα μπορούν να ανοίξουν πλήρως με όλους τους μαθητές. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ξαναρχίσουν μαθήματα, με, επίσης, φυσική παρουσία όλων των μαθητών.

Την ίδια ώρα στη γειτονική Γερμανία οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία. Η πρώτη προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα. Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα. Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι τις προάλλες της Πρωτοχρονιάς μεν θα επιτρέπονται πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Υπό συζήτηση βρίσκονται προτάσεις όπως η πραγματοποίηση περισσότερων θείων λειτουργιών προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ένας όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός πιστών χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις. Το μερικό Lockdown παρατείνεται ως τις 20 Δεκεμβρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για περιοχές όπου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι «αισθητά» κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας. Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές από την πρώτη τάξη γυμνασίου. Διδασκαλία στα πανεπιστήμια θα γίνεται σχεδόν μόνο μέσω του διαδικτύου. Οι πρωθυπουργοί σκοπεύουν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στις 15 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τρεις οικογένειες ανά σπίτι θα μπορούν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μετά την άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε ότι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες θα είναι μέχρι τρεις. Οι νέοι περιορισμοί αφορούν όλη τη Βρετανία, τόσο στην Αγγλία, όσο και σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε χθες ότι το εθνικό lockdown στη Βρετανία θα αρθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά η χαλάρωση των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό θα έρθει με όρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Παιδάκι ξέφυγε από την προσοχή της δασκάλας και περιπλανιόταν στο δρόμο μόνο του

Ελλάδα 16.09.2025
Λαχτάρα για τους γονείς του 7χρονου στην Λάρισα

«Βόμβα» στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν: «Η Μαντλίν ήταν παραγγελία»

Κόσμος 16.09.2025
Έχουν περάσει 18 χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν και ακόμα τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν επαρκούν για τη λύση της υπόθεσης

10.000 κενά με το καλημέρα: Οργή εκπαιδευτικών για την κατάσταση στα σχολεία

Ελλάδα 16.09.2025
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη εξαπολύουν οι εκπαιδευτικοί

Οι αλλαγές που φέρνει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Οικονομία 16.09.2025
Σε δύο φάσεις η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου - Τα κίνητρα και τα «ψιλά γράμματα»

«Θα γίνουμε Σούπερ Σπάρτη»: Τι αποκαλύπτει η φράση του Νετανιάχου για το όραμά του σχετικά με το Ισραήλ

Κόσμος 16.09.2025
Η αναφορά στην αρχαιοελληνική πόλη αποκαλύπτει πώς σκέφτεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την αντιπαράθεση, όχι μόνο με τη «γειτονιά» αλλά και με την ευρωπαϊκή Δύση που έχει αρχίσει να πιέζει τη χώρα του

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Αλλεπάλληλοι οι βομβαρδισμοί την περιοχή

Κόσμος 16.09.2025
Τα άρματα μάχης των IDF έχουν εισέλθει στην καρδιά της πόλης

Μεξικό: Ανοιξε η γη και κατάπιε φορτηγό – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί (βίντεο)

Κόσμος Χτες
Η τρύπα στη μέση του δρόμου «ρούφηξε» το φορτηγό

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Ελλάδα Χτες
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Ελλάδα Χτες
Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Καρυστιανού για την εισαγγελική πρόταση για τα Τέμπη: «Πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα»

Ελλάδα Χτες
Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απέστειλε την πρότασή του για την παραπομπή των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού να καταγγέλλει με ανάρτησή της την “ταχύτατη” διαδικασία

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Ελλάδα Χτες
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025