E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας

Κατάθεση πινακίδων από το σπίτι

Δημοσίευση 23/11/2020 | 10:35

Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας

Όλα δείχνουν δυο μήνες παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Τέλος οι ουρές στην εφορία για την κατάθεση πινακίδων. Η διαδικασία θα γίνεται από το σπίτι και τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν έως και την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στο Taxis και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, εάν δεν δοθεί παράταση, να τα εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά θα δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο μηνών, αλλά κάτι δεδομένο δεν έχει υπάρξει, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Και επειδή δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, το μόνο καινούργιο είναι ότι πλέον όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες και να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους για να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, πλέον θα μπορούν να το πράξουν με ένα απλό κλικ από τον υπολογιστή τους. Εν τοις πράγμασι δεν θα τις καταθέτουν, αλλά θα τις κρατούν στο σπίτι τους. Στην περίπτωση μάλιστα κάποιοι θα θελήσουν να κυκλοφορήσουν παράνομα το όχημά τους, τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά.

Και εκτιμάται ότι εφέτος λόγω της οικονομικής κρίσης, θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα επιλέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους, έτσι ώστε μπορέσουν να τα καταφέρουν οικονομικά.

Πινακίδες στο σπίτι και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες (22.11.2020) ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόκειται για μια ιδέα που είχε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την υιοθέτησε.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα μετατρέπει σε ψηφιακή τη διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του οχήματος τους επισυνάπτοντας ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία (άδεια κυκλοφορίας, κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ο κάτοχος του οχήματος δεν θα στέλνει τις πινακίδες στην Εφορία του αλλά θα τις κρατάει στο σπίτι του. Όσοι σκεφτούν να παραβιάσουν το σύστημα υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας και μετά συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες καμπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόστιμα πάνω από 3.000 ευρώ. Εάν ο κάτοχος του οχήματος εντοπιστεί για δεύτερη φορά να έχει παραβιάσει το σύστημα και να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους ενώ έχει υποβάλλει αίτηση ακινησίας του αυτοκινήτου του τότε τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και θα προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης.

Με την ηλεκτρονική ακινησία, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απαλλάξει τις εφορίες από τις χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
  • Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.
  • Σημειώστε ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left Χτες
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left Χτες
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο