E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Eίναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο

Δημοσίευση 23/11/2020 | 09:58

Κορωνοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Στο 70%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.

Πρόκειται για αποτελέσματα από ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων του AZD1222 από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σημειώνει ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η ασφάλειά του, επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι της νόσου COVID-19 και θα έχει άμεση επίδραση στο επείγον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Τα νεότερα αυτά προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ένα ακόμα ενθαρρυντικό νέο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία φτάνουν στο 95%.

Από την άλλη, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν