E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρίτο κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές

Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για την εξέλιξη της πανδημίας

Δημοσίευση 23/11/2020 | 08:50

Τρίτο κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές

Με περισσότερους από 1.000 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού σε λιγότερο από έναν μήνα, με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να… μην υπάρχουν, με το σύστημα να δέχεται πίεση, η παράταση του lockdown μοιάζει μονόδρομος. Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους. Προειδοποιήσεις σοκ από τη Ματίνα Παγώνη.

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους θα έχει το πρωί της Δευτέρας (23.11.2020) ο πρωθυπουργός, για να εξεταστούν τα τελευταία δεδομένα της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Επί τάπητος, σύμφωνα με τον ΕΡΤ, θα τεθούν τα επόμενα βήματα για την άρση ή όχι του lockdown. Όλα δείχνουν η «καραντίνα» θα συνεχιστεί αλλά άγνωστο είναι το για πόσο διάστημα θα είναι αυτό. Τα πάντα θα κρίνουν είναι οι αριθμοί νοσηλειών και διασωληνωμένων, καθώς και η επιδημιολογική εικόνα ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων.

Η παράταση του lockdown μοιάζει προδιαγεγραμμένη αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι για μια εβδομάδα ή για περισσότερο. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται, από τους ειδικούς, η κορύφωση του δράματος με τους νεκρούς και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Ωστόσο εάν πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιηθεί κι αποκτήσει πτωτική πορεία προς τα τέλη της εβδομάδας, όπως αισιοδοξούν οι ειδικοί, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για άρση του lockdown και το σχέδιο για τη λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Νέο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

Και ενώ όλα δείχνουν πως οι απαγορεύσεις οδεύουν προς παράταση, έρχεται η προειδοποίηση σοκ από την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κα Παγώνη προειδοποίησε πως μετά τις γιορτές θα έρθει το τρίτο κύμα κορονοϊού και θα είναι πιο ισχυρό. Γι’ αυτό και κάλεσε τους πάντες εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να «ξεχάσουν» επίσης τις Απόκριες και το Πάσχα!

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» είπε εξάλλου η Ματίνα Παγώνη μιλώντας και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Κατά την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ «θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους». Σημείωσε δε ότι με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα και έκρινε πως τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 ή λίγο πιο κάτω. Πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται και πλέον νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση