E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: «Ναι» στην κατασκευή μαρίνας στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου

Aκύρωσε απορριπτική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που είχε στηριχθεί σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Δημοσίευση 22/11/2020 | 19:45

ΣτΕ: «Ναι» στην κατασκευή μαρίνας στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου

Το διεθνούς φήμης Νησί των Ανέμων, που κάθε καλοκαίρι το επισκέπτονται τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz και οι μεγαλύτεροι μεγιστάνες, βρίσκεται σε τουριστικό, οικοδομικό και κατασκευαστικό οpγασμό με νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές επενδύσεις, κατασκευές κ.λπ.

Πάντως, μέχρι στιγμής το νησί των Κυκλάδων είχε τον ούριο άνεμο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει ανάψει αρκετές φορές το πράσινο φως για μεγάλες επενδύσεις, κατασκευές νέων οικισμών, υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.
Μάλιστα μόλις τώρα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όχι μόνο ενέκρινε την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής, άνω των 30 μέτρων των VIP και άλλων αναγνωρίσιμων επισκεπτών στον Πλατύ Γιαλό, δίπλα από τη διάσημη Ψαρού, αλλά ακύρωσε και την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία απέρριπτε την κατασκευή της μαρίνας.

Αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί στη Μύκονο 28 άδειες δόμησης για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων, με μεγάλη δυναμικότητα κλινών (πισίνες και άλλους χώρους εξυπηρέτησης τουριστών). Παράλληλα, πρόσφατα το ΣτΕ ενέκρινε ξενοδοχειακή επένδυση 50,85 εκατ. ευρώ στη θέση Καραπέτης της Ανω Μεράς Μυκόνου, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και χωρίζει τις παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι. Πάντως κατά της επένδυσης αυτής έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Μυκόνου και εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησής του.

Τώρα, η εταιρεία Μykonos VIP Services, η οποία έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου στον Πλατύ Γιαλό στην εταιρεία Cavo Psarou, είχε υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτη για την κατασκευή αγκυροβολίου χωρητικότητας 24 μεγάλων τουριστικών σκαφών αναψυχής τύπου super yacht, mega yacht, τα οποία έχουν μήκος 30-50 μέτρα και αλλά άνω των 50 μέτρων, στην ανατολική βραχώδη περιοχή του Πλατύ Γιαλού.

Η κατασκευή της μαρίνας αποσκοπούσε «στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ελλιμενισμού των μεγάλων τουριστικών σκαφών, τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μύκονο και έχουν ανάγκη ασφαλούς πρόσδεσης στους υπήνεμους νότιους όρμους του νησιού, καθώς οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές βρίσκονται κυρίως στο βόρειο τμήμα και δεν επαρκούν».

Η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή προβλήτας μήκους 306,5 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων από σκυρόδεμα, η οποία θα προεξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας κατά περίπου 1,60 μέτρα. Για την κατασκευή της προβλήτας προβλέπεται η τοποθέτηση πασσάλων στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 4 μέτρων. Ακόμη, προέβλεπε την κατασκευή ισόγειου κτιρίου 108,5 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, γραφείο Λιμεναρχείου, πλυντήρια, τουαλέτες και αποθήκες.
Η προβλήτα και οι άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, είναι μακριά από τις αμμώδεις και κολυμβητικές περιοχές του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς.

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία κόπηκε η μελέτη στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η οποία ήταν αρνητική.

Το ΚΣΝΜ αναφέρει στη γνωμοδότησή του, μεταξύ άλλων, ότι όντως υπάρχει αναγκαιότητα εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών μεγάλου μήκους, καθώς η Μύκονος αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό ετησίως, ωστόσο η προτεινόμενη κατασκευή αποτελεί «μεγάλης κλίμακας επέμβαση η οποία πλήττει τη φυσικά διαμορφωμένη ακτογραμμή και προκαλεί βλάβη στο χαρακτηρισμένο ως ειδικής κρατικής προστασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους νησί της Μυκόνου».

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στην υπ’ αριθμ. 1543/2020 απόφασή του αναφέρει ότι ολόκληρη η Μύκονος έχει χαρακτηριστεί «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους». Το 1963 χαρακτηρίστηκε «χρήζουσα ειδικής προστασίας» ολόκληρη η έκταση της πόλης της Μυκόνου καθώς και πλέον των 200 και μέτρων πέριξ αυτής περιοχή, ενώ το 1974 ο Δήμος Μυκόνου χαρακτηρίστηκε «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος».

Οπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η περιοχή του όρμου του Πλατύ Γιαλού έχει χαρακτηριστεί «χρήζουσα ειδικής κρατικής προστασίας», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το από 22.4.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε άλλο σημείο η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι για την κατασκευή του έργου γνωμοδότησε θετικά τόσο η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων όσο και η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, καθώς δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες ούτε επιφανειακά, ούτε στον υποβρύχιο αρχαιολογικό έλεγχο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την κατασκευή έργων στην επίμαχη περιοχή του Πλατύ Γιαλού δεν απαιτείται η προηγούμενη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, την οποία μάλιστα υιοθέτησε ο υπουργός Πολύτιμου και στηρίχθηκε η απόρριψη της μελέτης του έργου. Παράλληλα, το αποκαλούμενο Οικολογικό Τμήμα του ΣτΕ τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ την χαρακτηρίζει πλημμελώς αιτιολογημένη γιατί, μεταξύ των άλλων, επικαλείται την «ενόχληση των ιχθύων και των άλλων θαλάσσιων οργανισμών». Τέλος, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ως πλημμελώς αιτιολογημένη και την ανέπεμψε στο υπουργείο Πολιτισμού «για νέα νόμιμη κρίση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

Κόσμος 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

Κόσμος 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία