E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την άρση του lockdown

Τι ανέφεραν Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 20/11/2020 | 18:02

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την άρση του lockdown

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας από τον καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνης, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στην ενημέρωση παρίσταται και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για να απαντάει σε ερωτήσεις.

«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος είναι ο αριθμός σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Την τελευταία βδομάδα έγινε μεγάλος αριθμός τεστ τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται», τόνισε.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο», σημείωσε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις 90ρηδων που είναι ασυμπτωματικοί και περιπτώσεις 40ρηδων που νοσούν βαριά.

«Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για μας για τον εμβολιασμό».

«Ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα της δομή της ελληνικής οικογένειας. Πέρασε από την ομάδα των 20-30ρηδων στις μεγαλύτερες γενιές», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ξέραμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ωστόσο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η εξάπλωση», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αίτηση για επείγουσα άδεια έγκρισης που καταθέτουν σήμερα η Pfizer/BioNTech.

Το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

-από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

-από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Για την επίταξη

«Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Η επίταξη προβλεπόταν ήδη και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ένα από τα τελευταία όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, είπε και ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Χρειαζόμαστε κλίνες προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Υπήρχαν συζητήσεις και με κέντρα αποκατάστασης. Δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Και το προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη.

Για την άρση του lockdown

«Πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή, καθολική άρση του lockdown. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα 17.03.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα 17.03.2026
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος 17.03.2026
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν

Αποκάλυψη της Washington Post για το Ισραήλ

Κόσμος 17.03.2026
Το Ισραήλ καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, αν και γνωρίζει ότι τους στέλνει σε μαζική σφαγή

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα

Ελλάδα 17.03.2026
Αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Τραμπ: Δεν «χρειαζόμαστε» πλέον ούτε επιθυμούμε τη βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ

Κόσμος 17.03.2026
Σε παραδοχή πως οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εμπλακούν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, προχώρησε σε οργίλο ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ισόβια στον 22χρονο μητροκτόνο της Λάρισας – Καμία αντίδραση στο άκουσμα της απόφασης

Ελλάδα 17.03.2026
Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία ο 22χρονος

Το τελευταίο μήνυμα Λαριτζανί πριν τον θάνατό του από τον ισραηλινό στρατό

Κόσμος 17.03.2026
«Ζητώ από τον Θεό να απονείμει στους μάρτυρες τις υψηλότερες τιμές»

Παραίτηση‑ μαχαιριά για τον Τραμπ – Έφυγε ο Τζόζεφ Κεντ λόγω Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των ΗΠΑ, Τζόζεφ Κεντ, παραιτήθηκε λόγω του πολέμου στο Ιράν

ΗΠΑ: Ένοχη για τη δολοφονία του συζύγου της η συγγραφέας που έγραψε βιβλίο για το πένθος

Κόσμος 17.03.2026
Η Κούρι Ρίτσινς καταδικάστηκε για τη δηλητηρίαση του συζύγου της με δόση φαιντανύλης

Αφθώδης πυρετός: Επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 17.03.2026
Ο αφθώδης πυρετός είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα που προσβάλλει βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους, καθώς και ορισμένα άγρια είδη

Πόσα ενοίκια χρειάζονται για να αγοράσεις σπίτι – Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική

Ελλάδα 17.03.2026
Το επενδυτικό “εργαλείο”, το πρώτο “Θερμόμετρο” των ακινήτων παρουσίασαν οι CEO του Spitogatos