E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την άρση του lockdown

Τι ανέφεραν Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 20/11/2020 | 18:02

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την άρση του lockdown

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας από τον καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνης, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στην ενημέρωση παρίσταται και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για να απαντάει σε ερωτήσεις.

«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος είναι ο αριθμός σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Την τελευταία βδομάδα έγινε μεγάλος αριθμός τεστ τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται», τόνισε.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο», σημείωσε και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις 90ρηδων που είναι ασυμπτωματικοί και περιπτώσεις 40ρηδων που νοσούν βαριά.

«Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για μας για τον εμβολιασμό».

«Ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα της δομή της ελληνικής οικογένειας. Πέρασε από την ομάδα των 20-30ρηδων στις μεγαλύτερες γενιές», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ξέραμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ωστόσο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η εξάπλωση», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αίτηση για επείγουσα άδεια έγκρισης που καταθέτουν σήμερα η Pfizer/BioNTech.

Το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

-από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

-από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

-το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Για την επίταξη

«Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Η επίταξη προβλεπόταν ήδη και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ένα από τα τελευταία όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, είπε και ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Χρειαζόμαστε κλίνες προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Υπήρχαν συζητήσεις και με κέντρα αποκατάστασης. Δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Και το προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη.

Για την άρση του lockdown

«Πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή, καθολική άρση του lockdown. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσεχία – Νότια Αφρική 1‑1: Και οι δύο χαμένοι, και οι δύο ζωντανοί!

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τον βαθμό της ισοπαλίας και παραμένουν στη μάχη της πρόκρισης - όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική.

Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του θρύλου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 83χρονος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ρίο ντε Τζανέιρο με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω πνευμονικής λοίμωξης.

Νεκρή για πάνω από 20 ημέρες η 83χρονη στο σπίτι της στη Νικήτη Χαλκιδικής ‑ Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 83χρονη, υπήκοος Γερμανίας με μόνιμη κατοικία στη Νικήτη, βρέθηκε από την κόρη της όταν εκείνη επισκέφθηκε το σπίτι

Μουντιάλ 2026: Οριστικά εκτός με Αϊτή ο Νεϊμάρ – Πότε θα είναι έτοιμος να επιστρέψει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Νεϊμάρ θα παραμείνει στο προπονητικό κέντρο στο Νιού Τζέρσεϊ

Γονείς καταγγέλλουν αστυνομική έφοδο σε σχολική γιορτή στα βόρεια προάστια ‑ Τι πραγματικά έγινε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έφτασαν 6 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ μαζί με 2 περιπολικά

Αρση ναυτικού αποκλεισμού στο Ιράν – Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανοίγουν τους θαλάσσιους διαδρόμους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με εντολή Τραμπ ο ναυτικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια ανήκει επίσημα στο παρελθόν

Ιταλία: 11χρονος ποδηλάτης σκοτώθηκε από απορριματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγόρι μόλις είχε βγει από το δημοτικό σχολείο

Εφιάλτης στη Βρετανία: Σύζυγος νάρκωνε και εξέδιδε τη γυναίκα του σε σκηνικό «υπόθεσης Πελικό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα εκτιμά ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, ενδεχομένως ακόμη και εκατοντάδες άτομα

Μυστήριο στο αεροδρόμιο Gatwick: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στις ρόδες αεροσκάφους μετά την προσγείωση

Κόσμος Χτες
Πώς βρέθηκε σορός στο σύστημα προσγείωσης πτήσης από Ταγγέρη - οι Αρχές ερευνούν το περιστατικό

Αποτροπιασμός στη Βρετανία: 30χρονος πέταξε τρίχρονο νήπιο στους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ φέροντας σοβαρά τραύματα, με τους θεράποντες ιατρούς να περιγράφουν την κατάστασή του ως κρίσιμη αλλά σταθερή

Ιταλία: Μητέρα σέρνει στα δικαστήρια Facebook και TikTok για το θάνατο της 12χρονης κόρης της

Κόσμος Χτες
Υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της εκτιθόταν συνεχώς σε περιεχόμενο σχετικό με την κατάθλιψη