E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προς παράταση το lockdown

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα

Δημοσίευση 20/11/2020 | 08:29

Προς παράταση το lockdown

Τιτάνιο αγώνα δίνουν καθημερινά οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για «πολεμική κατάσταση», καθώς η πίεση που δέχονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ασφυκτική. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι πλήρεις σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο- «ασθενοφόρο», με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα

Εν τω μεταξύ, σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε χθες στις 9:00 το βράδυ. Οι δικαιολογίες για την άρνηση είναι ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων εκτάκτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%). Δραματικά είναι τα ποσοστά για τις κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Έτσι, αν και οι ΜΕΘ-non COVID μέχρι είναι 579 και οι 440 είναι κατειλημμένες (δηλαδή 139 κενές, που σημαίνει ποσοστό 24%), οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624 και από αυτές οι 510 ήταν μέχρι κατειλημμένες και μόνο 114 κενές. Τα νούμερα κατεβάζουν το ποσοστό των ελεύθερων κλινών για κορονοϊό στο 18%. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού χθες ήταν 211 και από αυτές 199 ήταν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές. Δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 6%.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα

Επτά στα δέκα νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για περαιτέρω αστυνομική ενίσχυση στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί. Και αυτό γιατί, μπορεί η κυκλοφορία να έχει μειωθεί αισθητά, ωστόσο οι συναντήσεις σε σπίτια, σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο φαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown.

Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα. Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις και… δροσιά – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, έως 24 στη Θεσσαλονίκη

H ΑΑΔΕ βάζει ψηφιακό «μάτι» στις δεξαμενές των πρατηρίων

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Στο στόχαστρο και το υγραέριο κίνησης

Τραμπ: Δεν θα κάνω πολλή υπομονή ακόμα με το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία με το Ιράν βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη»

Θεσσαλονίκη: Πετούσε βαζάκια με εύφλεκτο υλικό στο σπίτι της πρώην του!

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Υπήρχε και προηγούμενη καταδικαστική απόφαση

Καρπούζι «σκότωσε» τετραμελή οικογένεια στην Ινδία – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια – Ξεκινούν οι εξετάσεις τη Δευτέρα

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Πότε είναι η πρεμιέρα των πανελλαδικών

Θεσσαλονίκη: 45χρονη έπιασε άνδρα να τη βιντεοσκοπεί στις τουαλέτες αθλητικού κέντρου

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
«Του είπα `μόνο πάνω από το πτώμα μου θα φύγεις από εδώ`»

Απίστευτο βίντεο: Ανδρας «εκτοξεύεται» πάνω από 10 μετρά στον αέρα από θύελλα και επιβιώνει

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο άνδρας φαίνεται να κρατιόταν από στέγη, προσπαθώντας να προστατευτεί από τη σφοδρή καταιγίδα, την οποία όμως ξήλωσαν οι θυελλώδεις άνεμοι

Ζάκυνθος: Νεκρή Βρετανίδα σε πισίνα βίλας – Τραγωδία στις διακοπές ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 66χρονη φέρεται να είχε καταναλώσει αλκοόλ

Η Καρυστιανού επιβεβαίωσε ότι ανακοινώνει κόμμα στις 21 Μαΐου με ένα AI βίντεο και ένα λευκό περιστέρι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ανακοίνωση του νέου κόμματος θα γίνει από την πλατεία Αριστοτέλους και το θέατρο Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και η δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού