E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας εξηγεί

Δημοσίευση 19/11/2020 | 20:27

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών.

Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Στα μέσα ενημέρωσης ο Κινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός. Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

«Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Γιουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».

Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα

Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από τη Γιουχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: »Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».

Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα

Κόσμος Χτες
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων

Θρίλερ στη Λεμεσό: Επιχειρηματίας εξαφανίστηκε με διαμάντια και κοσμήματα αξίας €10 εκατομμυρίων

Ελλάδα Χτες
Κατασκευαστής κοσμημάτων φέρεται να του παρέδωσε 35 χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευασμένα από χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους για να τα πουλήσει και εκείνος εξαφανίστηκε - Καταζητείται με ένταλμα - Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας οι κινήσεις του

Μουντιάλ 2026: Τρελά λεφτά στους διαιτητές από τη FIFA

E-Daily 3.Left Χτες
Απολαβές - ρεκόρ για του 170 που επιλέχθηκαν

Ο «βίος και πολιτεία» του Τζέιμς Δαλαμάγκα – Από σεκιούριτι στην Αυστραλία, φυγάς στο Αίγιο για 27 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι απόπειρες δολοφονίας και ο θάνατος του αδερφού του σε καζίνο

Στον αέρα η μελέτη της «Ελληνικό Μετρό» για το Πάρκο Ριζάρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την τεχνική μελέτη, ζητώντας λιγότερη απώλεια πρασίνου

Στον αδελφό του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή η επιμέλεια των παιδιών, είχε απευθύνει έκκληση να πάρει τα ανίψια του στην πατρίδα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από 11 μήνες που τα δύο ανήλικα παιδιά παρέμεναν στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», πλέον με την εκδοθείσα απόφαση, θα επιστρέψουν σε οικογενειακό περιβάλλον

Πακιστανός 41 ετών συνέθλιψε με το φορτηγό του σε κολόνα φωτισμού τη 19χρονη φίλη του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κοπέλα είχε μόλις γεννήσει, ωστόσο ο άνδρας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού της

Ο Ναν ετοιμάζεται να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο έναντι 10 εκατ. δολαρίων με την Εθνική Κατάρ για να παίξει Μουντομπάσκετ

E-Daily 3.Left Χτες
Το Εμιράτο θα φιλοξενήσει το 2027 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και κατάφεραν να πείσουν τον άσο του Παναθηναϊκού να είναι ο δικός τους νατουραλιζέ στη διοργάνωση - Απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας παρά τις πιέσεις Αταμάν

Diddy: Αντιμέτωπος με νέα αγωγή για σeξoυαλιkή κακoπoίηση

Κόσμος Χτες
Αντρας υποστηρίζει ότι ο μουσικός παραγωγός τον κακοποίησε, όταν ήταν ανήλικος