E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας εξηγεί

Δημοσίευση 19/11/2020 | 20:27

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών.

Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Στα μέσα ενημέρωσης ο Κινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός. Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

«Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Γιουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».

Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα

Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από τη Γιουχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: »Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».

Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα Χτες
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα Χτες
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα Χτες
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»