E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας εξηγεί

Δημοσίευση 19/11/2020 | 20:27

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών.

Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Στα μέσα ενημέρωσης ο Κινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός. Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

«Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Γιουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».

Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα

Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από τη Γιουχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: »Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».

Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα 24.03.2026
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική 24.03.2026
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα 24.03.2026
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα 24.03.2026
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο

Θλίψη στον κόσμο της τηλεόρασης: Πέθανε η Mel Schilling, σε ηλικία 54 ετών

Κόσμος 24.03.2026
Δύο εβδομάδες νωρίτερα η γνωστή σύμβουλος σχέσεων είχε αποκαλύψει ότι έδινε μάχη με καρκίνο σε τελικό στάδιο

Αδιανόητο περιστατικό στην Ελευσίνα: Ακούστηκε ο ύμνος της Χούντας σε κατάθεση στεφάνων για την 25η Μαρτίου

Ελλάδα 24.03.2026
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ελευσίνας χαρακτήρισε το γεγονός «απαράδεκτο» και καταδίκασε απερίφραστα την αναπαραγωγή του χουντικού ύμνου

Λίβανος: Η στιγμή που ισραηλινές δυνάμεις ανατινάσσουν τον μιναρέ τζαμιού

Κόσμος 24.03.2026
Οι ισραηλινές δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στην πόλη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ συγκρούστηκαν τις προηγούμενες ώρες με τους μαχητές της οργάνωσης που χρηματοδοτείται και ελέγχεται από το Ιράν.

Νέα απάτη σε εξέλιξη με αποστολή παραπλανητικών SMS για το Fuel Pass 2026, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα 24.03.2026
Το επίσημο Fuel Pass δεν ζητά προσωπικά δεδομένα μέσω συνδέσμων - Αγνοήστε ύποπτα links που υποδύονται δημόσιες υπηρεσίες

Γιώργος Τσαγκαράκης: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ‑ Τι υποστήριξε στην πολύωρη απολογία του

Ελλάδα 24.03.2026
Σε βάρος του επιβλήθηκαν οι όροι της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μια φορά τον μήνα, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εγγυοδοσία 50 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση πώλησης κατοχής αγοράς διάθεσης αρχαιοτήτων

Τέλος εποχής στην Ατλέτικο: Αποχωρεί ο Γκριεζμάν στο τέλος της σεζόν, ανακοινώθηκε από την Ορλάντο Σίτι

Αθλητικά Νέα 24.03.2026
Επίσημο το «αντίο» του θρύλου της ομάδας του Σιμεόνε, όπου από τον Ιούλιο θα φοράει τη φανέλα της Ορλάντο Σίτι και θα αγωνίζεται στο MLS

New York Times: Γιατί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πιέζει τον Τραμπ για να συνεχίσει τον πόλεμο στο Ιράν

Κόσμος 24.03.2026
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράν, εν μέσω παρασκηνιακών πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία

Πέθανε ο Ιταλός τραγουδοποιός Τζίνο Πάολι

Κόσμος 24.03.2026
Σε ηλικία 91 ετών