E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν φεύγει ο κορωνοϊός από τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τα καλά και τα άσχημα νέα

Δημοσίευση 18/11/2020 | 17:27

Δεν φεύγει ο κορωνοϊός από τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα δείχνουν όπως λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ ξεκάθαρα την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης. «Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», λέει χαρακτηριστικά. Δείτε όλα τα στοιχεία.

Αυξημένη καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

Τα δεδομένα δείχνουν την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

Δεν αλλάζει η εικόνα από τη μια μέρα στην άλλη

Ερωτηθείς, εάν από την επιδημιολογική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί -και σταδιακά αυστηροποιηθεί- στη Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Οι τιμές της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν μία εκθετική αύξηση από την 12η Οκτωβρίου 2020. Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώναμε πως μετρούσαμε τότε το ιικό φορτίο σε δεκαπλάσιες τιμές. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώθηκε και από τα κρούσματα, τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους. Δεν είναι μία εικόνα που μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη».

«Προς σταθεροποίηση σε μία εβδομάδα»

Σχετικά με την προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε: «Το ότι μετράμε πλέον αρκετά πιο ήπιους αυξητικούς ρυθμούς είναι γεγονός που επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως, εφόσον τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, σε περίπου μία εβδομάδα θα σταθεροποιηθούμε, θα δούμε την αρχή επιπέδωσης της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε μετά και την πτωτική της πορεία. Τα μέτρα προφανώς αποδίδουν, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη. Γι’ αυτό μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα παντού. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση και ανεύθυνες συμπεριφορές. Η κατάσταση μας αφορά όλους, μας αγγίζει όλους».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους του ιρανικού ναυτικού στη Κασπία Θάλασσα

Κόσμος 18.03.2026
Το Ιράν μπορεί να εισάγει εμπορεύματα μέσω βόρειων λιμανιών όπως το Μπαντάρ Ανζάλι

Αίγινα: Το μαρτύριο της σταγόνας περνούν οι κάτοικοι‑ Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό στο νησί

Κόσμος 18.03.2026
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά

Οι βενζινοπώλες απειλούν με λουκέτο στα πρατήρια εξαιτίας του πλαφόν

Ελλάδα 18.03.2026
Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την προετοιμασία κινητοποιήσεων

Ταξίδεψε μέχρι την Αλάσκα για να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του, αφού πρώτα δολοφόνησε τον πεθερό του

Κόσμος 18.03.2026
Ο 61χρονος Matthew Thomas Becker εντοπίστηκε νεκρός 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εντοπίστηκε η σορός του πεθερού του

Τρόμος στη Νέα Υόρκη για τον μασκοφόρο με μαχαίρι ‑ Επιτέθηκε σε γυναίκα στη μέση του δρόμου

Κόσμος 18.03.2026
Στη δημοσιότητα πλάνα από την απρόκλητη επίθεση - Σε εξέλιξη έρευνες για τον ύποπτο με τη μάσκα σκι

Αγωνία για αγοράκι τριών ετών ‑ Κατάπιε ξυραφάκι

Ελλάδα 18.03.2026
Η ακτινογραφία έδειξε ότι όντως υπήρχε ένα ξυραφάκι στο σώμα του παιδιού - Υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα «πληρώσουν» σύντομα

Κόσμος 18.03.2026
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τον διορισμό του στο αξίωμα, την περασμένη εβδομάδα

Ομολόγησε τη δολοφονία influencer o πρώην σύντροφός της

Κόσμος 18.03.2026
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανή μέσα σε βαλίτσα

Πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Το 2018‑2019 τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη ήταν περισσότερα από τις μύγες

Ελλάδα 18.03.2026
Ο Ευάγγελος Σημανδράκος κατέθεσε στο δικαστήριο πως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δήλωναν 1,5 εκατομμύριο και στο Ρέθυμνο μόνο, δήλωναν 7,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα

Συντριβή καμπίνας σε χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας, ένας νεκρός

Κόσμος 18.03.2026
Το δυστύχημα έγινε στο χιονοδρομικό κέντρο Ένγκελμπεργ

Προφυλακίστηκε ο 23χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Ελλάδα 18.03.2026
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, έμεινε για περίπου δύο ώρες στο γραφείο της 1ης τακτικής ανακρίτριας και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

Ανακάλυψη‑μυστήριο: Παιδιά θάφτηκαν σαν πολεμιστές με χάλκινες ζώνες πριν 2.500 χρόνια

Κόσμος 18.03.2026
Αρχαιολόγοι στη νότια Ιταλία εντόπισαν τάφους δύο παιδιών θαμμένων με μεγάλες χάλκινες ζώνες, εύρημα σπάνιο για τη σαμνιτική προρωμαϊκή κουλτούρα